Det er vigtigt at holde øje med, hvor meget du betaler for strømmen. Der kan være penge at spare, når du skal træffe valg af energiselskab

Tusindvis af danskere har fået brev fra deres elselskab om, at der er nye tider på vej i elforsyningen.

Forklaringen er, at Energistyrelsen har haft et udbud, hvor 46 elselskaber har budt ind med, hvad de skal have for at levere det, der hedder forsyningspligtig strøm til forbrugerne i 24 områder af Danmark.

Det vil sige, hvad de skal have for at sælge strøm til alle de kunder, der ikke selv har valgt et andet el-selskab.

Nogle selskaber har vundet udbuddet og andre har tabt. Derfor har mange el-forbrugere fået brev fra el-selskabet. “En del kunder er bekymrede over, hvad det her betyder. Men selv om der er ændringer på vej, så vil man her og nu stadig kunne få strøm til en pris, man er vant til – også selvom det selskab, man hidtil har fået el fra, har mistet sin bevilling,” siger Frank Marcher, fuldmægtig i Energistyrelsen.

Spar penge på få minutter

Formålet med hele øvelsen er at få mere gennemsigtighed og skub i elmarkedet. Elselskaberne skal kæmpe mere om kunderne, og vi forbrugere skal blive bedre til at shoppe rundt efter gode tilbud på el.

For selv om f.eks. DONG, SEAS NVE eller et helt tredje elselskab har vundet retten og pligten til at sikre el i dit område, så er du frit stillet: du kan altid vælge et andet elselskab. “Vi anbefaler, at man bruger et par minutter på at tjekke, hvilke produkter og priser man kan få strømmen til hos andre selskaber via www.elpristavlen.dk. Det er både nemt og hurtigt at skifte el-selskab,” siger Frank Marcher, fuldmægtig i Energistyrelsen.

Forbrugerne skal være vågne

Hos Forbrugerrådet håber man, at den øgede konkurrence på el-markedet fører til bedre priser for forbrugerne. Men det kræver, at vi alle bliver bedre til at tjekke prisen på el.

Det næste halvandet år overvåger staten, at prisen på ”sofa-produktet” ikke ryger i vejret. Det vil sige, at man ikke kommer til at betale for meget, hvis man ikke læser brevet fra elselskabet og læner sig tilbage i sofaen.

Men fra oktober 2014 ser det ud til, at elmarkedet – og dermed konkurrencen – bliver mere fri. Det kan gavne forbrugerne, hvis man er vågen. “Som forbrugere skal vi vænne os til at være mere på mærkerne. Der kan være penge at spare, men man kan også komme til at betale for meget for sin strøm, hvis man bare læner sig tilbage og tager det første og bedste tilbud, som ens elselskab tilbyder,” siger Martin Salamon, chefkonsulent i Forbrugerrådet.

Ligesom Energistyrelsen opfordrer han forbrugerne til at læse breve fra elselskaberne grundigt og bruge lidt tid på at tjekke pris og vilkår hos andre elselskaber på www.elpristavlen.dk.

På den måde sikrer man sig, at man får den bedste pris og er sikker på, hvad man binder sig til. “Det er meget nemt at se, hvad man skal betale for elektricitet hos andre selskaber.

Husk at hjælpe de ældre

Hvis der er ældre i familien, så hjælp dem med at tjekke prisen på el og valg af energiselskab, så de ikke betaler for meget for deres strøm,” siger Martin Salamon fra Forbrugerrådet.

Fakta om valg af energiselskab

Alle kunder kan kvit og frit vælge elselskab.

Lige nu har 15 pct. af kunderne valgt et andet elselskab end det, der har pligt til at forsyne deres område med el.

Elselskabet må maksimalt holde på dig i seks måneder. Så kan du skifte selskab igen.

 

Tekst  Søren Ørsted Pedersen

Foto  Re-public