Du skulle måske tro det, men der er faktisk ikke nogen lov om, at danske husfacader skal være af mursten. Lad dig inspirere af fem anderledes facader, der helt sikkert vil skille sig ud på villavejen.

Udseendet af huse har gennem de sidste mange år været i stor udvikling. I dag bliver der brugt flere forskellige materialer i farver, der passer til nutidens trends.

Flere af de ældre huse er lavet af mursten i hvide, røde og gule farver, som du måske er blevet lidt træt af. Skal du derfor have et hus, der passer til lige præcis din stil, og måske også stilen inden for husets mure, er der stadig håb. Vi har fundet fem alternative facader til dit hjem, du kan tage inspiration fra.

Læs også: Hver tredje boligkøber mangler boliger at vælge imellem

1. Det ligger i detaljen

Et hus beklædt med grantræ er noget, du ser i ny og næ. Men det er ikke tit, du ser et træhus med så fine detaljer og afslutninger som dette, tegnet af arkitekt Iben Dombernowsky. Ser du godt efter, kan du se, hvor præcist trælisterne er skåret, så der lige akkurat kan ligge en dekorativ liste mellem facadelisterne og brættet under taget.

Træets gule farve er opnået ved at behandle det med en pigmenteret træbehandling. Rødgran har en meget lukket cellestruktur, der holder på vandet i træet og dermed også lukker af for vand udefra, for eksempel regn, hvilket gør det velegnet som facadebeklædning.

2. Kobberhus i skoven

Kobber er ikke kun egnet til slotte og gamle bygninger i København. Med en beliggenhed i Hammer Bakkers skov var kobber det oplagte valg for arkitekt Jesper Korf, da en familie ville have hjælp til en ombygning. Den brune nuance spiller nemlig smukt sammen med skovens jordbund og træernes farvespil.

Ligesom naturen omkring er kobber et omskifteligt materiale. I starten skinner det som guld, men med tiden vil det blive mere mat og mørkebrunt, mens det efter mange år vil irre og blive grønt. Kobber er ligesom andre metaller let at omforme og kan uden vedligeholdelse holde mere end 100 år. Det er derfor meget velegnet til tag og facader på huse. Til gengæld er det et meget dyrt materiale, da det kræver meget forarbejdning og er et værdifuldt og begrænset råstof, hvilket gør det mindre bæredygtigt.

Læs også: Dine vinduer skal passe til husets stil

3. Minimalistisk stil

Stramme linjer og ingen pynt. Huset her er tegnet af arkitekt Jan Christoffersen og holdt i stramme, minimalistiske linjer. Selv vedligeholdelsesarbejdet er skåret ned til et minimum. Huset er nemlig hovedsageligt beklædt med plader af fibercement – et materiale, der hverken nedbrydes af svampe eller råd, og som kan holde til både vind, regn og sol. Det skal blot renses en gang om året for alger og andet snavs, der kan sætte sig.

Arkitekten har ladet pladerne gå igen på væggen i entréen, hvilket giver en god sammenhæng mellem ude- og inderum. Fibercement-pladerne kan fås i mange former og farver – der er derfor rig mulighed for at få lige det udtryk, du ønsker.

4. Naturlige striber

Denne moderne fortolkning af den trelængede bondegård er tegnet af Christoffersen & Weiling Architects. Gårdens stramme arkitektur understreges af den spektakulære facade af vandrette cedertræsbrædder. Forskelligheden i træets farvenuancer og bræddernes springende længder giver facaden et naturligt og levende udtryk.

Den stribede facade får modspil af det enkle ståltag, der er konstrueret uden dikkedarer og unødige detaljer. Tagrender og nedløb er indbygget i selve tagkonstruktionen.

5. Svungne linjer

Langs facaden på arkitektparret Rasmus og Viviana Iversens hus bugter træet sig i bløde bevægelser. Det bøjede træ giver huset et mere originalt og organisk udtryk og er formet ved hjælp af damp. De to arkitekter har desuden valgt at afslutte facadehjørnerne ved at lade trælisterne krydse over hinanden på skift. At de stikker ud fra facaden på den måde, giver en gennemsigtighed i konstruktionen, hvilket er en fin og anderledes detalje.

Træet på huset her er canadisk cedertræ. Cedertræ er en god og stærk træsort, der kan holde i helt op til 100 år, hvis du husker at vedligeholde det. Det kan gøres med olie, træbeskyttelse og maling cirka hvert tredje-ottende år. Trælisterne på huset er fra firmaet Moelven og kommer fra et såkaldt bæredygtigt skovbrug. Ejerne af huset prioriterede nemlig miljøvenlige og genanvendelige materialer højt, da huset skulle bygges.

Læs også: Flot facade med balkon

Tekst  Marie Kiersgaard Espersen

Foto  Getty Images & Christina Kayser Onsgaard m.fl.