Ny farve på facaden, planter der slynger sig op af murværket, farverige markiser eller en nybygget balkon med udsigt over haven. Alt sammen giver nye oplevelser af huset.

Det er søndag morgen, og solen kommer listende ind i soveværelset. Hvad kan man andet end lade sig lokke ud på balkonen? Så står man der med god tid og udsigt ned over haven og kan nærmest lugte kaffen, endnu før den er sat over. Den slags morgenglæde forudsætter naturligvis, at man har en balkon. Og hvad hvis man så bor i et hus, der ikke er udstyret med sådan en?

“Det er blevet populært at forsyne huset med en balkon, ikke mindst steder hvor der er mulighed for at nyde en god udsigt. Med en balkon skaber man et nyt rum og giver huset en ekstra dimension”, fortæller Gitte Munk Larsen fra Scandinavian Steelhouse, der sælger balkoner til parcelhuse og villaer. Der er dog visse regler og love, der skal overholdes, og man kan ikke bare boltre sig med sit helt eget design. Derfor er det vigtigt at få fagmanden ind over, så man er sikker på, at alle regler er overholdt.

Læs også: Inspiration til lille makeover eller stor ombygning af terrassen

Alle huse kan bære en balkon

Ifølge Gitte Munk Larsen er de stort set aldrig ude for, at et hus ikke kan klare en balkon, men i nogle tilfælde kræver det forstærkning i facaden eller søjler til at bære den. “Vi opfordrer altid til, at man får rådgivning, hvis man er i tvivl om, hvad facaden kan klare. Men hvis det er nødvendigt med søjler under balkonen, behøver det absolut ikke at være et minus. Det kan være med til at skabe fornemmelsen af en hule under balkonen, og nogle placerer planter, der kan kravle op ad søjlen. I det hele taget kan balkonen skabe to rum: Selve balkonen og det overdækkede rum nedenunder, der kan indrettes hyggeligt som en god skyggeplet”, forklarer Gitte Munk Larsen.

Planter og markiser giver farve til huset

Der er ikke kun en balkon med frodighed fra potters og altankassers blomster, der kan friske huset op. Man kan også lade planter kravle op ad muren og dermed lade haven brede sig op over facaden. Og det kan ske i et væld af farver og former. Men spørg en fagmand til råds, for planterne skal give huset mulighed for stadig at ånde, så der ikke opstår fugtskader.

Læs også: 3 tips til den perfekte terrasse

Nye farver giver huset nyt liv

Man kan selvfølgelig også vælge at lade selve huset få ny dragt på. Mange lader murstenshuset pudse op for at give det en ny ungdom i en ny stil. Der er mange eksempler på, at lidt triste huse med slidt murværk nærmest kan komme til at virke som nye. Hvor huset måske før var i gule eller røde mursten, kan det nypudsede hus klædes i helt ny farvedragt.

I dag kan man over nettet lege med farverne for at se, hvordan huset kan komme til at se ud. Via et foto af huset kan man eksperimentere på computerskærmen og få en oplevelse af, hvordan huset kan klædes i forskellige farver. Det giver et godt grundlag at beslutte sig på.

Også når det gælder vinduer og døre, leges der med farver. I en periode havde de fleste hvide vinduer. Så blev modefarven sort, men nu er det som med facaden: Tør du det? Så gør du det. Vinduernes farver kan fungere som kontrastfarve til huset, eller det kan være forskellige nuancer af samme farve. Og rammer og karm kan sagtens males i forskellige farver.

Generelt er tendensen, at farverne på huset gerne må karakterisere den familie, som bor i det. Nogle vil gerne have kraftige farver, der giver udtryk for glæde og det mere sprælske. Andre foretrækker dæmpede farver, der giver indtryk af ro og harmoni. Tidligere skulle man lige åbne yderdøren, før man kunne se, hvilken type familie, der boede i huset. Nu oplever man i stigende grad huset i sig selv udstråle individualitet.

Tekst  Kurt Balle Jensen

Foto  Scandinavian Steelhouse