Det 180 m2 store parcelhus fra 1964 dannede tidligere rammen om en børnehave. Med en ny facade og en gennemgribende renovering blev huset forvandlet til en topmoderne familiebolig.

Det er svært at forestille sig, at der har ligget en børnehave i det store 1960’er parcelhus. I dag er villaen fuldstændig forvandlet. Den stærke forårssol banker ind gennem vinduerne og giver et fantastisk lys i det store hus. Alle spor af institution er væk og tilbage står en smuk og topmoderne familiebolig.

Læs også: En bondegård der har fået et nyt liv

Nyt look med ny facade

Parcelhuset er renoveret både ude og inde, og det er især slående, hvor meget huset har ændret sig, når man ser den nye facade. Det oprindelige parcelhus i gulsten havde små vinduer mod haven og vejen. Med renoveringen fik huset nye facadepartier som skaber optimale lysvilkår indvendig og kig på tværs af huset.

Desuden fik huset nye gavlbeklædninger, mens murværket er renset og pudset op. Det nye eternittag og inddækningerne til ovenlysvinduerne passer perfekt ind sammen med de sorte gavlbeklædninger og det pudsede, hvide look.

Resultatet er en harmonisk, lys og topmoderne familiebolig. Og det er lige præcis det harmoniske udtryk, man bør have for øje, når man kaster sig ud i en ny facaderenovering, mener Thomas Hjort, arkitekt og partner hos m3 Arkitekter. Thomas Hjort råder til, at man i forbindelse med en facaderenovering af parcelhuse efterstræber et godt samspil mellem de nye materialer . “Så kan man undgå at spolere bygningens oprindelige facaderytme og proportionering,” mener han.

Parcelhuset før

Parcelhuset før

Parcelhuset efter

Parcelhuset efter

Mere lys og større sammenhæng

Børnehaven, som lå i stueplanet i den ene ende af huset, bestod af mange små rum, hvilket er typisk for mange huse bygget i 1960’erne.

For at få dagslys ind på tværs af bygningen er stueplanet ryddet og rummene slået sammen til ét stort åbent plan med facadepartier til gulv. I dag danner det rammerne om et stort, lyst soveværelse med eget bad og toilet.

Den oprindelige spindeltrappe er erstattet af en halvsvingtrappe til kælder og første sal. Og det skaber en mere central adgang mellem etagerne.

For at få det optimale ud af dagslyset er de centrale rum i parcellen bygget op omkring en langsgående installationskerne, som består af gæstetoilet, viktualierum og køkken. Herfra er der direkte udgang til både øst- og vestvendte terrasser og den smukt anlagte have. Dermed har renoveringen skabt bedre sammenhæng mellem ude og inde.

_T6P9660

Udfordringer og fordele ved parcelhuse

I 1960’erne og 1970’erne byggede man omkring 450.000 parcelhuse i Danmark. Dermed er parcelhuset landets mest udbredte boligtype. For at forkorte bygningstiden og holde prisen nede blev de bygget af præfabrikerede og seriefremstillede bygningsmaterialer.

Når boligejere i dag skal renovere eller bygge til denne hustype, er en af deres udfordringer derfor den store forskel i byggeriernes kvalitet.

Det vigtigste i forbindelse med en renovering er imidlertid at se på hustypens potentiale og kvaliteter. Fordelene ved parcelhuset er, at de som regel har god plads og er bygget med lette indvendige skillevægge, som er nemme at flytte og derfor gør det let at ændre rumfordelingen. Ifølge Thomas Hjort rummer hustypen et stort potentiale med den rette planløsning.

“Er det muligt at skabe nogle funktionelle og fleksible rum, uden for meget gangareal, med direkte adgang fra hovedrummene til have og terrasse, samt skabe fleksible, funktionelle og gennemlyste rum, med respekt for huset, uden at skulle ændre radikalt på hustypens dominerende stil og karakter, er det efter min mening en fantastisk hustype at arbejde med.”

FAKTA

Parcelhus fra 1964 fordelt på tre plan Stue: 180 m2, 1. sal: ca. 110 m2., Kælder: 180 m2

Læs også: Forskere vil lave miljøvenlig maling af bakterier

Arkitektens fem råd når du skal renovere dit parcelhus

• Drop sprossede vinduer, halvmåne i hoveddøren, søjler og andre romantiske indslag. Kendetegnene ved parcelhuset er enkle linjer og rene flader.

• Brug ærlige materialer, som patinerer flot. Erstat eksempelvis ikke parketgulv med plastmaterialer og lad metaltaget ligne et metaltag, ikke et tegltag.

• Træk lys ind i huset med åbning af huset på tværs, ovenlys, nye døre og vinduer, der gerne må gå til gulv.

• Hold vinduer, døre og andet træværk på og omkring huset i samme farve.

• Udnyt parcelhusets medfødte spildarealer i gang, entre og bryggers til åbne arealer, nye værelser eller større bad.

Kilde: Morten Dalsgaard arkitekt MAA og partner i m3 Arkitekter

Tekst  Grethe Bjerregaard Knudsen

Foto  Christina Kayser Onsgaard