Derfor SKAL du støvsuge en gang om ugen

En nullermand eller to er et almindeligt syn i mange hjem, men faktisk er støvtotterne på gulvet ikke så uskyldige, som du måske tror. De kan nemlig være fyldt med farlige partikler og skadelige kemikalier. Heldigvis kan du let ændre dine rengøringsvaner til det bedre.

De færreste støvsuger af lyst, men ikke desto mindre skal det gøres – og gerne ofte. Faktisk anbefaler Miljøstyrelsen, at vi som minimum støvsuger en gang om ugen, hvis vi vil undgå indelukket og støvfyldt luft, der kan give irritation i øjne, næse og luftveje.

Alligevel svinger flere end hver femte dansker kun støvsugeren hver 14. dag – eller mindre. Det viser en undersøgelse fra Boligejernes Videnscenter, Bolius. Der er dog en rigtig god grund til at tage rengøringen af gulvet mere seriøst.

Fyldt med farlige kemikalier

Udover det almindelige gulvstøv, der består af lækre sager som hudskæl, papirstøv, pollen og fnuller fra beklædning og møbler, er der nemlig også en risiko for, at støvet er fyldt med farlige partikler og kemikalier. Og særligt her i det kolde vinterhalvår, hvor vinduer og døre er tæt lukket det meste af døgnet. 

Det fortæller professor i indeklima ved Aalborg Universitet, Lars Gunnarsen i en pressemeddelelse. 

– De farligste partikler er dem, der er små, eller dem, som indeholder problematiske kemikalier som flammehæmmere fra elektronik, blødgørere fra fuger, ledninger og gulvbelægning eller pesticider og konserveringsmidler fra overfladematerialer og udefra. Hvis der ikke luftes ud, så er der en risiko, for at koncentrationen af de problematiske kemikalier bliver høj og at de i særlig grad binder sig til det almindelige overfladestøv, siger Lars Gunnarsen.

Læs også: Syrenhortensia sætter kulør på efterårshaven

Støvet bliver farligere med tiden

Jo længere tid støvet ligger som et miskmask af giftige og hormonforstyrrende stoffer desto farligere bliver det. Men netop fordi kemikalierne binder sig til det almindelige gulvstøv, findes der en let måde at komme det farlige indeklima til livs: regelmæssige støvsugninger.

Ja, det lyder kedeligt – men det behøver ikke nødvendigvis at tage flere timer om ugen.

Ifølge Nicole Kiel Broch, der er administrerende direktør i virksomheden Støvsugerbanden, er det nemlig nok at supplere den store hovedrengøring med et par lynstøvsugninger med en håndstøvsuger – noget, der kan gøre den hurtige støvsugning til en overkommelig opgave i en travl hverdag.

– Støvsugning og rengøring er både vigtigt for vores sundhed, men samtidigt også drønkedeligt i det daglige. Derfor skal der dels nogle faste rutiner til, og så skal det være nemt. Her kommer håndstøvsugeren ind i billedet. I dag er de både praktiske i størrelse, effekt og batterilevetid, og det er bare lettere at tage sig sammen til at svinge en trådløs stang på et par kilo et par gange i ugen i stedet for at trække den gamle kasse rundt i hele huset hver gang, siger Nicole Kiel Broch.

Læs også: Sjove gulerodsbrød

Tekst  Nanna Danborg-Aamand

Foto  Getty Images