Spørgsmål om sorte pletter på udendørs trappe af mahogni

Vi fik lagt nye trappetrin af massiv mahogni på vores udendørs trappe sidste sommer, og vi har givet den olie adskillige gange.

Her i vinter er der blevet så mange små sorte pletter på den. Hvad skyldes det?. Og hvad kan man eventuelt fjerne det med?

Det ligner små olie stænk. Er der garvesyre i mahogni? Så det kan være det. Trappen er ellers utrolig flot, men det ser grimt ud med de pletter, og når den får olie træder de endnu mere frem.

Jeg håber at I kan hjælpe os.

Med mange hilsner, Hanne og Henning Pedersen

Læs også: Kan min varmepumpe flyttes?

Svar

De sorte pletter/ plamager er helt almindeligt skimmelangreb. De skyldes primært de milde og meget fugtige vintre vi har haft i de senere år, og ses rigtig mange steder.

I bør skrabe trinene helt rene, først med en ziehklinge og herefter slibe trinene med sandpapir.

Olier ved godt og lunt vejr over 10 grader, dog ikke i direkte solskin.

Mahogni indeholder i kernetræet 5-10% garvesyre. Jeres træ stammer formentlig ikke fra kernetræet, og har derfor ikke de stærke egenskaber.

I vil formentlig se st træet bliver sort igen og igen. Et andet alternativ kunne være skibslak i 5-10 lag – så beholder træet også dets smukke brune farve.

Vi skal huske på at Danmark ikke har et særlig godt klima til udendørs projekter af træ. Udendørs træ bør hvert andet år have en grundig og forebyggende træbeskyttelse eller beskyttes med konstruktiv træbeskyttelse.

Konstruktiv træbeskyttelse er, hvor træet eksempelvis bliver skærmet af et stort udhæng, halvtag etc. Det kunne også være fritstående stolper hvor toppen er dækket af med lille Kobberhst eller skåret skråt så vand og fugt kan løbe fra.

Held og lykke med projektet

Rare hilsener, Casper Kjerumgaard

Casper logo

Læs også: Sådan får du dit badekar til at skinne igen

Har du et spørgsmål til Villaeksperterne, kan du skrive det til [email protected]