Syv stærke bud på dit næste trægulv

Træ er det eksklusive valg til gulvet i boligen. Men et godt trægulv er ikke helt billigt, derfor er det vigtigt, at du vælger den rigtige træsort og behandling til netop dit behov. Se her hvordan.

Træ er et levende, fleksibelt og slidstærkt materiale, der egner sig rigtig godt til gulvbelægning. Den bløde og naturlige overflade er rar at gå og stå på, og afhængig af træsort, gulvtype og læggeteknik kan gulvet være netop det, der skal til for at give din bolig et helt unikt præg.

Men udvalget i plankebredder, træsorter, kvaliteter og behandlingstyper er nærmest uendeligt. Derfor er der særligt tre vigtige overvejelser at gøre, når du skal vælge trægulv til boligen: Hvordan skal gulvet bruges?, Hvor meget krudt vil du bruge på at vedligeholde det? Og hvilket æstetisk udtryk ønsker du, at gulvet skal have?

Trægulve skal behandles for at styrke holdbarheden og bevare træets udseende. Langt de fleste gulve er behandlet fra producentens side, men skal vedligeholdes i større eller mindre grad.

Læs også: Sådan slipper du for knirkende gulve

“Det er vigtigt at være realistisk og gøre op med sig selv, hvor meget tid man vil bruge på gulvet, og hvad der egner sig til lige præcis din familie. Et oliebehandlet gulv er smukt, men kræver genbehandling en gang om året, hvor et lakeret gulv holder i seks til otte år, uden at du behøver gøre noget,” siger Niels Clement, der er nordisk salgschef hos gulvproducenten Junckers, der leverer både planke og parketgulve til de danske husejere.

De oplever en stigende tendens til, at danske boligejere går efter de lidt mere eksklusivt udseende plankegulve – ofte med oliebehandling.

“De fleste skifter bil, oftere end de skifter trægulv. Det er en markant del af boligen og derfor et ret personligt valg. Generelt oplever vi dog en opgradering, hvor boligejerne går efter en finere sortering eller lidt bedre kvalitet. Tendensen er særligt klar i storbyerne, hvor boligejerne måske går efter et lidt mere unikt udseende,” siger Niels Clement.

Hvordan skal dit nye trægulv se ud, hvor hårdt skal det være, og hvilken behandling skal det have?

Træsorters hårdhed udtrykkes i enheden Brinell – jo højere værdi, jo hårdere

TRÆSORT KENDETEGN BEHANDLING VÆRD AT VIDE
Ask

Hårdhed: 4,8

 

 

En lys træsort med rødbrunt kernetræ. Træets to farver giver et trægulv med et unikt farvespil. Olie eller lak. Olie får træets struktur til at stå tydeligere frem og gør træet lidt mørkere. Også almindelig ufarvet lak gør træet lidt mørkere. Ønsker du at bevare træets lyse udseende, kan du vælge en hvidpigmenteret lak. Asketræ er stærkt, men også meget formvenligt. Gennem tiden er ask ofte blevet brugt til håndtag til værktøj og nogle af de første flykarrosserier var formet i asketræ.
Ahorn

Hårdhed: 4,8

Ahorn hører til blandt de lyse træsorter.

 

 

Ahorn skal behandles med olie for at få et ensartet udtryk. Almindelig gulvlak reagerer på træets naturligt høje indhold af sukker, og det giver brune pletter. Oliebehandling giver ikke en lige så stærk overflade som lak, men den er til gengæld nemmere at friske op på de områder, hvor det bliver mest slidt – typisk i ganglinjer og omkring spisebordet.
Bøg

Hårdhed: 3,8

En ensartet struktur, som gør det muligt at lave ensartede planker. Et gulv af bøg giver derfor rummet et roligt udtryk.

Sorten er hvid eller lettere rødlig i kernen med rødbrune åreaftegninger. Den bliver en smule mørkere med årene.

 

 

Kan behandles med både olie og lak og bliver i begge fald lidt mørkere. Vælg en hvidpigmentering, hvis du ønsker at bevare gulvet så lyst som muligt.

 

 

Bøgetræ er den vel nok mest anvendte træsort i danske hjem ledt an af de mange bøgeparketgulve, der blev anlagt i 60’erne og 70’ernes parcelhuse. Bøgetræ er hårdt og stødbestandigt, og det gør det særdeles velegnet til gulve.

Sorten er fortsat populær og fås med forskellige typer af behandling, der giver forskellige udtryk.

Eg

Hårdhed: 5,6

En af de hårdeste træsorter. Har en varm, gylden tone med en karakteristisk struktur, hvor åretegningerne står tydeligt frem. Eg ældes med ynde og opnår med tiden en endnu dybere glød.

 

 

I modsætning til amerikansk eg har dansk eg naturligt et højt niveau af garvesyre. Hvis det behandles med almindelig basisk gulvlak, kan det give grønne eller brune udtræk. Olie er derfor den behandling, der anbefales til egetræsgulve.

Visse producenter har udviklet lakker, der kan påføres oven på oliebehandlingen.

 

 

Eg er en eksklusiv og særdeles holdbar træsort.

Bøg og fyr har traditionelt været populære i den skandinaviske indretning, men oliebehandlet egetræsgulv vinder mere og mere frem.

Fyr

Douglasgran

Hårdhed: 1,6

Et lyst, nordisk udseende og knaster, der giver et levende udtryk.

 

 

Fyrretræ indeholder ligning, der med tiden får træet til at gulne. For at bevare den karakteristiske lyse farve skal fyrretræ behandles med lud, sæbe eller hvid pigment – ellers gulner det.

Nogle typer fyrregulve kan lakeres, efter de er blevet sæbe- eller ludbehandlet, men tjek med producenten af både lak og gulv.

Laves både af træer fra de nordiske skove og af de meget høje Douglasgraner, hvis store stammer giver meget brede, eksklusive planker, der ofte bruges på slotte og herregårde.

Et hak i et hårdt trægulv er ikke sådan lige at få bugt med, men fyrretræsgulvet kan du derimod få sig til at rejse sig igen ved at behandle det med et fugtigt klæde.

 

 

Lærk

Hårdhed: 1,9

Sibirisk lærk har en smuk rødlig farve, som med tiden bliver svagt grålig.

 

Lærk har et naturligt højt indhold af harpiks og garvesyre. Derfor egner sorten sig bedst til oliebehandling, da lak kan give grønne eller brune udtræk. Lærk bruges traditionelt til terrasser, men er i de senere år blevet mere og mere populært inden døre. Som de andre bløde træsorter som fyr og Douglasgran er det muligt at få træet til at rejse sig igen, hvis det får et hak.
Merbau

Jatoba

Hårdhed: 4,9

 

Eksotiske træsorter, der vokser i Asien.

Udmærker sig ved deres hårdhed og mørke farve.

Behandles med olie, som får træets orangebrune og rødbrune nuancer til at træde tydeligt frem.

Et massivt merbaugulv kan slibes gentagne gange uden at tage skade. Efter slibning behandles det igen med olie.

Skønt sorternes mørke lød ligger langt fra det traditionelle skandinaviske udtryk, er de grundet deres slidstyrke blevet mere populære i de senere år, bl.a. på kontorer og i mere eksklusive boliger.

Kilder: Junckers.dk, gulvlaeggerier.dk, Wiking-gulve.dk, Gulvpris.dk, Bolius.dk, Timberman.dk, Gulvabc.dk

Læs også: Tips til trægulve

Planker eller parket

Alle typer af trægulve findes i forskellige sorteringer, og kvaliteten og prisen kan være meget forskellig fra producent til producent. Tjek altid med producenten, præcis hvordan dit gulv skal vedligeholdes, og hvad du skal være særligt opmærksom på, fx hvis du har gulvvarme.

Trægulve findes basalt set i fire typer:

Plankegulv består af massive træbrædder, der er skåret af ét stykke træ. Plankerne giver et ensartet og roligt udtryk i boligen og findes i forskellige bredder afhængig af træsort og producent.

Parketgulv er lavet af flere massive træstave, der er samlet i to rækker og sat sammen til et bræt. Det gør nuanceforskellene i træet tydeligere end på plankegulvet og giver gulvet mere liv. Parket af høj kvalitet ligger tæt op ad plankegulv, både hvad angår holdbarhed og pris, da begge er fremstillet af massivt træ.

Stavparket er smalle, massive stave, der bruges til at lægge gulv i særlige mønstre, for eksempel sildebensparket.

Lamelplank eller lamelparket er gulvbrædder, hvor tyndt træ limes på en spånplade.

Fordelen ved massive trægulve fremfor lamel er, at de kan slibes ned flere gange og dermed opnår nærmest uendelig levetid. Lamelgulve af høj kvalitet kan tåle en enkelt slibning, mens andre slet ikke kan.

GYLDNE REGLER OM GULVE

Brug måtten Selvom træ er slidstærkt, bliver det relativt nemt ridset. Hvis du vil bevare dit gulv smukt længst muligt, er det derfor en god idé at lægge en måtte ved indgangspartiet. Så undgår du at slæbe småsten og grus ind, som slider gulvet.

Spar på vandet Når trægulvet skal vaskes, gælder det om at bruge et produkt, der er beregnet til netop den behandling, dit gulv har. Og lige så vigtigt: spar på vandet. Brug en hårdt opvredet gulvmoppe og lad aldrig vand ligge på gulvbrædderne, da det kan ødelægge dit gulv.

Husk filtdutter Sørg for at montere filtdutter under stole og andre flytbare møbler, så undgår du at ridse gulvet. Læg et gennemsigtigt underlag under kontorstolen.

Læs også: Tips til trægulve

Tekst  Karin Wain

Foto  Junckers