Vi har samlet en stribe tips til trægulve fra eksperterne i branchen, så du ved, hvad du skal være opmærksom på.

Gulvet har stor betydning for, hvordan et rum opleves – og det har faktisk også betydning for den pris, du kan få for dit hus i tilfælde af salg. Derfor er det vigtigt, at du nøje gennemtænker alle muligheder, før du vælger dit næste trægulv.

Hvilken type trægulv skal jeg vælge?

Som udgangspunkt kan man bruge al slags træ til at lave gulve af. Men hårdt træ som ask og eg er mere slidstærkt end for eksempel fyr og gran.

Det næste er, om træsorten passer til dit rum. Vælger du en mørk, eksotisk træsort kræver det som regel et stort rum; men det er der faktisk ikke ret mange husejere, der vælger.

Ifølge leverandørerne vælger langt de fleste, helt op mod 90 procent, at investere i et traditionelt lyst gulv, der passer til den nordiske stil.

Husejere tænker typisk langsigtet og overvejer, hvad der er i høj kurs den dag, huset skal sælges igen. Og der er ingen tvivl om, at gulve i den lyse skala sælger et dansk hus bedst – og det hæver også husets værdi, hvis der er lagt plankegulve fremfor parketgulve, lyder vurderingen i branchen.

Læs også: Sådan slipper du for knirkende gulve

Nemmest og billigst

Men selv om et traditionelt plankegulv kan hæve salgsprisen på et hus, bliver der i dag solgt flest parketgulve. Det er formenligt fordi, det er langt det letteste at lægge, da de fleste sælges med click-systemer med limfri samling.

Prisen spiller helt sikkert også en rolle – plankegulve er noget dyrere end parketgulve. Plankegulve sælges ofte med den traditionelle fer/not-samling, hvor der skal limes i noten, inden gulvet samles, men de fås også med click-samlinger. Og hvis man holder sig til det, vil de fleste fingernemme gør-det-selv-husejere faktisk kunne montere begge typer gulv selv, hvis de følger vejledningen grundigt.

Stor forskel på dyrt og billigt træ

Pris og kvalitet hænger sammen – også når det handler om trægulve. Generelt for alle træsorter gælder, at jo billigere træ, des flere splinter og knaster kan der være i det. Visse billige planker har ligefrem kittede knaster, og det må du gøre op med dig selv, om du kan leve med.

Risikoen er, at det i sådanne tilfælde ikke kun er træet, der er af dårligere kvalitet. Der kan også være sparet på forarbejdningen. Det kan vise sig ved for eksempel vinkelunøjagtigheder, der kan give højdeforskel, når det endelige gulv er lagt.

Ask er ikke bare ask

Lyse trægulve af ask og eg er de mest populære. Men vælger du ask, skal du være opmærksom på, at der findes forskellige varianter af træsorten. Flere producenter advarer mod kinesisk ask, fordi den rent farvemæssigt er en mellemting mellem ask og eg – altså ikke helt ægte ask. Derfor bør du som udgangspunkt vælge europæisk ask, men igen skal du være opmærksom på prisen.

Ask er en lidt speciel træsort, der har en rød kerne. Når plankerne bliver skåret ud, kan der derfor være stor farveforskel. Generelt kan man sige, at de billigste planker også er de mørkeste. Nogle synes, at det er pænt, fordi det giver et spil i gulvet, og vælger det mørke træ af den grund. Gør man det, skal man dog være opmærksom på, at man risikerer at få et bræt, der er lyst i den ene side og mørkt i den anden.

Læs også: Sådan passer du dit trægulv

Træ i køkken og kælder

Trægulve er flotte og gode i langt de fleste beboelsesrum, men lægger du det i køkkenet skal du være forberedt på, at det kræver meget vedligeholdelse.

Gulvet bliver nemlig hurtigt slidt foran for eksempel vasken og komfuret, og derfor skal der ofte ny lak på.

Hvis du bor i et meget gammelt byggeri eller overvejer at lægge trægulv i en kælder, skal du tænke dig ekstra godt om. Det vil være en god idé at få fat i et professionelt firma, der kan tjekke, hvor meget fugt, der er i rummet. Hvis den relative fugtighed er over 65 procent, bør du ikke lægge et trægulv direkte på undergulvet, men i stedet lægge en fugtspærre først.

Læs også: Syv stærke bud på dit næste trægulv

Tekst  Peter Tegllund Jensen

Foto  Corbis, Garant