Hvad koster det, når du bruger din vaskemaskine?

Der kan være meget energi at spare ved at skifte til en vaskemaskine med højere energimærke

Beregn her, hvor meget energi du cirka bruger, hver gang du bruger din vaskemaskine.

Hvis du overvejer at købe en ny vaskemaskine, kan du her finde ud af, hvor meget energi du kan spare ved at opgradere til et højere energimærke.

Læs også: Totalrenovering fra dødsbo til drømmebolig

 

Med beregneren nedenfor kan du få et bud på, hvad det koster i energi og penge at bruge vaskemaskinen, hver gang den vasker tøj. Oven i den viste udgift skal blandt andet lægges udgifter til vaskemiddel.

Beregneren er baseret på data fra Energistyrelsen, der regner med, at en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn bruger vaskemaskinen 220 gange på et år, ca. 4 gange om ugen, og hver gang fylder den med 6 kg tøj. Hver vask kræver ca. 44 liter vand.

Prisen for en kubikmeter vand er sat til 66 kroner, som ifølge DANVA er gennemsnitsprisen inkl. afgifter for en kubikmeter vand i Danmark pr. 1. februar 2017. Du kan ændre dette tal, hvis du ved, at du betaler mere eller mindre for vandet.

Du kan selv indtaste, hvor mange gange du bruger vaskemaskinen årligt, hvis SparEnergis estimat ikke passer med dit forbrug. Skift mellem de forskellige energimærker for at se, hvordan dit forbrug kan se ud, hvis du skifter din gamle vaskemaskine ud med en nyere model.

Beregn her, hvor mange penge din vaskemaskine koster dig.

 Vaskemaskine beregner

Skift vaskemaskine for at spare energi

Har du en vaskemaskine med energimærke A, bruger den ifølge beregneren 220 kWh strøm årligt, hvis du vasker ca. 4 gange om ugen.

Det giver en udgift pr. vask på ca. 2 kroner ved en el-pris på 2,27 kroner/kWh.

Har du derimod en vaskemaskine med energimærke A+++, sænkes forbruget til 154 kWh og en udgift pr. vask på ca. 1,40 kroner.

En vaskemaskine med energimærke A+++ kan pr. 17. juli 2017 fås fra 2.000 kroner og opefter.

LÆS OGSÅ: Her er 5 hvidevare-reparationer, du selv kan klare

LÆS OGSÅ: Hvad koster det at bruge en tørretumbler?

Spar penge med ny vaskemaskine

Energimærkningen giver dig mange oplysninger om apparatet. Styrelsen fører kontrol med ordningen og tjekker fx, om produktets påståede energiklasse er korrekt. Foto: SparEnergi.dk

 

4 gode råd til tøjvask

  1. Spring forvasken over. Tøjet er sjældent så snavset, at det er nødvendigt med forvask.
  2. Fyld vaskemaskinen op. Mange moderne vaskemaskiner regulerer automatisk vandmængden efter mængden af tøj, men det er stadig mere økonomisk at køre med en vaskemaskiner, der er fyldt helt op.
  3. Vask ved lavere temperatur. Almindeligt tøj kan vaskes på 30-40 grader, mens fx håndklæder og undertøj kan vaskes på 60 eller 90 grader.
  4. Vask kun beskidt tøj. Hvis håndklædet, trøjen eller bukserne ikke er snavsede, kan det måske godt bruges en gang til – nøjes evt. med at hænge det op udenfor i den friske luft. Vask slider også på tøjet.

Kilde: SparEnergi.dk

Læs også: Ny solcellepulje i 2016

Tekst  Ulrik Baltzer, Bolius – Boligejernes Videncenter

Foto  Tommy Verting