Skal emhætten tændes inden madlavning?

Et råd lyder, at du skal tænde emhætten, før du går i gang med at lave mad. Er der noget om snakken? Og skal emhætten også stå tændt, når maden er færdig? Få svar her fra Bolius.

Nogle producenter anbefaler, at du tænder din emhætte 5-10 minutter før, du starter med at lave mad for at skabe en bedre udsugning.

Det er imidlertid ikke nødvendigt oplyser Teknologisk Institut ifølge Bolius. Formålet med emhætten er at fjerne den luft, der bliver forurenet af mados, og derfor skal du tænde den, når du begynder at lave mad.

LÆS OGSÅ: Køb af emhætte

Hvordan får du det optimale ud af din emhætte?

I køkkenet er der stort behov for udluftning for at få fjernet både lugt og fedtstof i luften. Samtidig afgiver madlavning en stor mængde damp, som skal ud, så det ikke skaber et usundt og fugtigt indeklima.

Det er derfor vigtigt, at du udnytter din emhætte korrekt og optimalt.

Læs også: Kyoto Glow er årets farve for madentusiaster

Det er også en god idé at variere emhættens hastighed efter behov. En emhætte, der kører med fuld udsugning, bruger nemlig halvanden gang så meget energi som en, der er tændt på laveste trin. Det er kun nødvendigt at benytte emhættens maksimale udsuging, når du koger eller steger mad, som lugter eller oser kraftigt.

Suger din emhætte ikke ordentligt, kan det skyldes, at fedtfilteret trænger til at blive rengjort, eller at aftræksrøret har for mange knæk, så det hæmmer funktionen.

LÆS OGSÅ: Fru Grøn: Sådan renser du emhættens filter

Hvis aftrækket fra emhætten passerer et koldt loftsrum, skal du sikre dig, at det er isoleret. Ellers risikerer du at få kondensvand ned i emhætten eller fugt i tagrummet.

LÆS OGSÅ: Slip for dryppende vand fra emhætten

Sørg for frisk luft til køkkenet, når emhætten kører

Det er vigtigt, særligt i et moderne, tæt hus, at få tilført ny, frisk luft til køkkenet, så emhætten har mulighed for at skifte den beskidte luft ud. Skabes der et for stort undertryk og lufttæthed, kan emhætten ikke suge tilstrækkeligt.

Luft kan tilføres gennem udeluftventiler i vinduer og vægge, og ellers kan du lade en dør stå åben fra køkkenet til et andet rum i huset eller sætte et vindue i køkkenet på klem, imens emhætten er tændt. Vinduet skal ikke stå på vid gab, men kun på klem, hvis man skal have det maksimale udnyttelse af emhætten.

Læs også: KitchenAid lancerer 100 års kollektion

Du bør ikke åbne køkkenvinduer tæt på emhætten, når den er tændt, da det påvirker luftcirkulationen i rummet og ophæver de luftbevægelser, der skal til for at fjerne damp og os.

Hvornår er stegeos, madlugt og damp forsvundet?

Det er ikke sikkert, at emhætten har fået fjernet al den beskidte fugtige luft, når maden er klar til at blive serveret. Derfor er det en god idé at lade emhætten køre ca. 10 minutter på laveste hastighed efter endt madlavning, så luften renses helt.

Hvor længe der går, inden emhætten har fået bugt med den sidste stegeos og lugt, afhænger bl.a. af størrelsen på dit køkken.