Overholder du ikke de forpligtelser, du som husejer har om vinteren, kan det koste dig dyrt. Læs her hvilket ansvar du har for din grund.

Det er ikke hver vinter det er relevant, og derfor, kan det være svært at huske, hvilke ting du på din grund har ansvaret for, når sneen endelig drysser ned, og frosten bider. Sikkerheden på din grund er nemlig dit svar, og vedligeholder du den ikke om vinteren, kan det i sidste ende koste dig dyrt.

Snerydning er lovpligtigt

Når sneen begynder at lægge sig, er det lovpligtigt du rydder sneen – og fortovet foran din bolig, er ikke nok. Både din indkørsel, gang eller trapper op til hoveddøren, indgang til haven og evt. Andre færdselsarealer er der også lovkrav om, du snerydder.

Dette skyldes, det ikke kun er din husstand der begår sig disse steder, men også dine gæster, skraldemanden og postbuddet, som sikkert skal kunne komme til din bolig. Har du ikke sneryddet områderne, er der blandt andet chance for, skraldemændene ikke tømmer skraldespandene, grundet dårlige passagemuligheder.

Lever du ikke op til snerydningsansvaret, og en person kommer til skade, kan de hive dig i retten, og gøre krav på erstatning.

Derfor er det vigtigt, at du også forebygger glatte veje med eksempelvis vejsalt.

Sneryddet og saltet mellem kl. 7-22

Når sneen begynder at komme, skal du helst ud og rydde sneen hurtigst muligt. Officielt siger man, der skal være sneryddet og saltet mellem kl. 7-22. Om søndagen kan du trække den til kl. 8.

Du skal så vidt muligt prøve og holde dine ansvarsområder sne- og isfrie. Men falder sneen imens du er på arbejde, er du ikke forpligtet til at tage hjem og rydde det. Sørg dog for at gøre det, så snart du er hjemme.

Er du på ferie mens sneen daler, er det stadig dit ansvar, dine områder er sikre. Tilmeld dig eksempelvis en snerydningsordning, eller lav en aftale med naboen eller venner og familie.

Læs også: Planlægning af din have i vintermånederne

Vær opmærksom på istapper

Det er vigtigt, du gør folk opmærksomme, hvis der er risiko for, at ting som istapper eller sne, kan falde ned fra taget. Sæt eksempelvis skilte eller afspærringer, for at advare om fare.

Samtidig skal du fjerne istapper og sne hurtigst muligt, for større sikkerhed.

Større ansvar på private veje

Bor du på en privat vej, er det enten dit eller grundejerforeningens ansvar at vejene bliver sneryddet og saltet.

Manglende snerydning kan ende i bøder

Udover du udsætter andre for stor fare, risikere du bøder fra politiet, hvis ikke du sørger for, at snerydningen og nedtagning af istapper er i orden.

For at sørge for sikre forhold for dine medborgere, kan kommunen gribe ind, hvis du ikke selv ordner snerydning og saltning af dine ansvarsområder, og derefter sende dig en regning.

Læs også: Fire gode råd til en vinterklar bolig inden vejret for alvor bliver koldt

Tekst  Nicole Hardt

Foto  Getty Images