Fra Brasilien til Danmark: Elsker friheden – men savner flere badeværelser

Ricardo Viana Vargas har boet i Danmark i 4 år med sin familie. De elsker den danske hygge og frihed og vores samtalekøkkener, men savner flere badeværelser og lidt mere spontanitet.

Når man er en familie i den øvre middelklasse i Brasilien, er man vant til at få hjælp til de fleste ting i og omkring boligen. Ikke fordi man har fine fornemmelser, men fordi det bare er sådan, det er i Brasilien.

Rengøringsfolk, hushjælp, barnepiger og nogle gange også chauffører hører med til et almindeligt familieliv. Selv mindre bemidlede familier har oftest en enkelt ’maid’ boende.

Læs også: 3 tips: Sådan slipper du for støj fra din varmepumpe

LÆS OGSÅ: Sådan bor de i Brasilien

Ingen hushjælp i Danmark

Det var en af de største forandringer i hverdagen for Ricardo Viana Vargas og hans kone og 2 døtre på 17 og 13, da de flyttede til Danmark for 4 år siden i forbindelse med hans job som diplomat.

– Det var så anderledes, at man pludselig skulle gøre alle de praktiske ting selv. Men vi havde besluttet, at når vi flyttede til et land som Danmark, så skulle vi også leve, som danskerne gør. Så nu handler vi ind, laver, mad og gør rent og kan faktisk rigtig godt lide denne livsstil. Vi har ingen maid, for nu er jeg maid, griner Ricardo Viana Vargas.

Familiens hus

Ana Carolina, Gabriela, Ricardo og Zelia Vargas foran deres hus i Rungsted, som er betydeligt mindre end deres 400 m2 store hus i Brasilien. Det brasilianske hus havde 7 badeværelser, så det har været svært at vænne sig til ”kun” at have 2.

Fra 7 til 2 badeværelser

En del af omvæltningen var også, at familien flyttede fra deres 400 m2 store hus med 7 badeværelser i Belo Horizonte til et lille byhus i Store Kongensgade i København. Der er nemlig ofte mange badeværelser i brasilianske boliger – i mange boliger er der i hvert fald et badeværelse pr. familiemedlem, så alle har tid til at gøre sig klar om morgenen.

– At der var mindre plads kunne vi godt leve med, men det var virkelig et chok for os, at der kun var et enkelt reelt badeværelse. Nu er vi flyttet til et dejligt hus i Rungsted, hvor vi har mere plads, men vi har stadig kun 2 badeværelser. Efterhånden har vi dog vænnet os til det, siger Ricardo Viana Vargas til Bolius.

LÆS OGSÅ: Fremtidens lokum er din læge

Køkkenet har ført til fællesspisning

En anden stor forskel er køkkenet og den centrale rolle, det har i de danske hjem.

– I Brasilien havde jeg en kok, der havde arbejdet for mig i 15 år, og jeg fik aldrig lov til at komme i køkkenet, fordi kokken ikke ville have, jeg skulle blande mig. Her i Danmark har man kæmpe samtalekøkkener, og det har betydet meget for vores familieliv.

– Udover, at vi selv laver mad, er vi begyndt at sætte os ned alle 4 og spise vores måltider sammen. Det har vi aldrig gjort før. Vi var vant til, at vi bare hver især spiste noget, når vi havde tid og behov for det, fortæller Ricardo Viana Vargas.

Anderledes liv end i Brasilien

Familien Vargas samler sig nu, når de spiser, og snakker meget mere sammen, efter at de er flyttet til Danmark. De dækker bord til morgenmad med kasserne, hvor der bl.a. er mad og vitaminer i.

LÆS OGSÅ: Farvel til samtalekøkkenet – nu vil vi have et madværksted

Brasilianer: Danske køleskabe er alt for små

Selv om de danske køkkener er store, synes Ricardo Viana Vargas dog, vores køleskabe er alt, alt for små. Og han og hans familie købte straks et ekstra køleskab, da de flyttede hertil.

– I Brasilien køber vi normalt ind nogle få gange om måneden, og så handler vi stort ind i store markeder, der minder om Metro eller Inco. Det kræver jo også mere opbevaringsplads, end danskerne er vant til, fordi de måske går i supermarkedet 2-3 gange om ugen, siger han.

I Brasilien havde vi kok

I Brasilien havde familien Vargas en kok, der lavede alt maden til dem. Nu laver Ricardo Viana Vargas og de andre selv mad, fx pasta.

En drøm at kunne færdes frit

De små køleskabe og de få badeværelser til trods, som Ricardo Viana Vargas joker med, er han og hans familie utroligt glade for at bo i Danmark. Også om vinteren, understreger han. For da har danskerne endnu mere fokus på hygge, mad, varme og stearinlys.

Og så elsker han friheden, og at alle cykler rundt og bruger det offentlige rum – fx parker og pladser – så meget.

– I Brasilien er man altid nødt til at tænke på sikkerhed, og vi bor i condominiums med vagter og mødes i private klubber. Men her kan vi bo i huse med store vinduer uden at være bekymrede. Og for vores børn er det en drøm, at de selv får lov til at gå og cykle rundt, siger han.

Danskerne kunne godt være mere åbne

Det eneste, han savner lidt i Danmark, er det, han kalder ”social bonding”. Han oplever, at det kan være ret svært at få venner blandt danskerne, fordi de ikke er så spontane og ofte har nok i sig selv.

– Jeg tror, det er fordi, man her har få, men rigtig gode venner, hvor vi i Brasilien måske er vant til at mødes i store flokke, og at man kan tale med alle, man møder. Jeg tænker, at det ikke kunne skade at være lidt mere åbne og tænke: Nå ja, der er en person, jeg ikke kender, ham eller hende kan jeg da godt snakke med, selv om vi ikke behøver at skulle være bedste venner og mødes hver dag, siger han.

LÆS OGSÅ: Rundt om boligerne i Brasilien

Hvor mange brasilianere bor der i Danmark?

Danmarks Statistik fører statistik over, hvilke nationaliteter der bor i Danmark. Ifølge den boede der pr. 1. januar 2016 3.370 brasilianere i Danmark fordelt på 2.207 kvinder og 1.063 mænd.

Find selv ud af, hvor mange af forskellige nationaliteter der bor i Danmark i Danmarks Statistiks ”FOLK2”.

Læs også: Verdensmester i chokolade

Tekst  Af Kirsten Marie Juel Jensen, Bolius

Foto  Lisbeth Holten