Vi er helt vilde med arkitekttegnede huse og design, men fuldstændig ligeglade med kunst

Det skriver Kay Xander Mellish i bogen, ’How to Live in Denmark’, som vi har fået lov at bringe et par uddrag af.

Læs også: Så er vi klar med årets stærkeste boligtrends

 

Det arkitekttegnede hus

Hvis du virkelig vil have en dansker helt op at køre, skal du begynde at snakke om ting, der er smukt designet.

Jeg oversætter nogle gange fra dansk til engelsk, og for nylig skulle jeg i den forbindelse finde frem til, hvordan man oversætter det danske begreb “arkitekttegnet hus”.

Alle huse større end en mudderhytte er naturligvis tegnet af en eller anden arkitekt, men det er ikke det, udtrykket betyder.

Et arkitekttegnet hus er tegnet af arkitekten til specifikt at matche ejerens egen vision. Det har ofte moderne, flydende linjer, et åbent rumforløb og meget store vinduer, der lukker lys ind i huset i løbet af den lange danske vinter – og dermed også utilsigtet lader tyve se alle designermøblerne indenfor.

Et sådant hus priser arkitektens værk, gør arkitekten synlig, og får dig til at se på designet og kommentere det. Det er for en dansker indbegrebet af skønhed.

Læs også: Design med paller

Det praktiskes skønhed

I Danmark forbindes skønhed normalt med noget praktisk, der er rigtig godt designet.

Husholdningsartikler, især køkkenudstyr, er en dansk designfavorit.

De behøver ikke at være lavet af dyre materialer, men de skal være enkle, strømlinede og fungere fejlfrit. Skønheden ligger i nytteværdien.

Danskerne elsker også stilrene møbler, slidstærke stoffer med lyse mønstre samt bløde tæpper, der er nemme at rengøre.

Det er også nødvendigt med lidt kvalitetsdesign, der tilfører hjemmet et personligt touch. Jeg har set skinnende kobberbøjler, lysestager af krystal og aber i udskåret træ. Ting af ekstremt høj kvalitet, gerne med et twist of humor, er det højest opnåelige.

Interessant nok rækker danskernes lidenskab for boligindretning i verdensklasse ikke altid til det, der hænger på væggen. Det er ret almindeligt at se et dansk interiør med noget af verdens fineste og dyreste brugskunst side om side med amatørmalerier udført af fruen i huset, hendes voksne datter eller en eller anden afdød grandtante.

Skønhed udtrykt gennem decideret kunst som klassisk maleri og skulptur har man ikke et så lidenskabeligt forhold til i Danmark.

Læs også: Nyhed! Søde småfugle fra Kay Bojesen