I en verden, hvor der er et højt fokus på at skåne det udsatte klima, er det vigtigt at man som enkeltperson også tager ansvar for ens eget aftryk på naturen og omgivelserne. Selvom at det antageligt er de store industrier der forurener mest og primært er med til at skade miljøet, så har vi også som borgere i samfundet et vigtigt ansvar.

Hvordan du agerer i hverdagen, har også en betydning for klimaet, og især når det kommer til boligindretning, så kan dine valg påvirke den grønne omstilling i en positiv retning.

Spar på energien; bioethanol og vedvarende energi

Når man taler om klimakrise, så er det uundgåeligt at tale om de faktorer i hverdagen der er med til at forøge drivhuseffekten og den globale opvarmning. Jo højere vores samlede CO2-udledning er på verdensplan, desto varmere bliver klimaet, hvilket påvirker Jordens nuværende tilstand samt fremtidsudsigter.

Som privatperson er det i den forbindelse vigtigt at overveje i hvor høj grad man selv er med til at bidrage til den samlede CO”-udledning. Her er det afgørende at man overvejer, hvor energi man bruger i sit hjem, og hvordan man kan gøre boligindretningen mere miljøvenlig.

I Danmark er vi vilde med at skabe hygge i hjemmet, og de lange, mørke og kolde måneder går hånd i hånd med åben ild og stearinlys. Der er en ældgammel tradition for at have pejs, brændeovn eller lignende i hjemmet, da det både giver varme og en hjemligatmosfære.

Ønsker man ikke at gå på kompromis med ildens varme effekt i stuen, men af afbrænding af træ ikke det mest skånsomme valg for miljøet, så kan man i stedet prøve kræfter med biopejse. Her får man en løsning der æstetisk matcher den gammeldags pejs, samtidig med at man vælger den organiske bioethanol, som har en mindre skadelig effekt på omgivelserne en mange andre kemikalier på markedet.

Genanvend dine brugte møbler

De fleste mennesker elsker at have et hjem som de trives i og hvor indretningen afspejler deres personlige præferencer og æstetiske udtryk. Et hjem er nemlig det sted, hvor vi kobler af, samler ny energi og forbereder os på de mange udfordringer som livet byder på.

I den forbindelse handler det om at sammensætte en boligindretning der giver anledning til ro og afstresning. Men skal man udskifte gamle møbler med nye for at skabe en bedre stemning i hjemmet eller fordi de gamle stole eller borde har mistet deres funktionalitet eller relevans i forhold til nutidens mode, så kan det betale sig at tænke i genbrug eller genanvendelighed.

Ønsker man et grønnere hjem, hvor man har taget et aktivt valg i forhold til miljøet og klimaet, så har valget af møbler også en betydning. At købe nyt og bidrage til en uhensigtsmæssig produktion af materielle goder er generelt dårligt for vores klode, og man bør derfor begrænse sit forbrug.

Tænker man derimod på genbrug, når man f.eks. skal købe et nyt spisebord, så er man på vej ned ad den grønnere sti. Her kan man enten vælge at se på sit gamle bord og give det en overhaling, som er med til at gøre det mere moderne eller funktionelt. Er bordet ikke til at rede, kan man i stedet kigge sig om efter et brugt men godt bord. I dag genbruger vi i høj stil, og hvad man kan finde på genbrugsmarkedet, er hverken mindre godt eller mindre smart end de nye produkter.

Brug bæredygtige materialer, når du skal bygge om

Generelt findes der en lang række virksomheder der har taget et miljøbevidst valg, når det kommer til de produkter de sælger. F.eks. har Biopejs-shop.dk valgt at satse på en del af boligindretningen, som både er æstetiske eftertragtet samt miljørigtig.

På samme måde kan man kigge efter bæredygtige materialer i forbindelse med en renovering eller ombygning i hjemmet. Der findes en lang række virksomheder, der har specialiseret sig i at levere bæredygtige byggematerialer til både private og erhverv.

Skal man f.eks. bygge til, så kan en bæredygtig isolering være et skridt i den rigtige retning. Her kan man vælge en løsning med tang. Her er der tale om et produkt som både er bæredygtigt at producere og som giver et særdeles godt slutresultat.

På samme måde kan man kigge efter bæredygtige træsorter hvis man skal have lagt nyt gulv, bygget et køkken eller noget helt andet. Her er der tale om træsorter, som hurtigt kan vokse frem igen, og hvor selve produktionen af træet er bæredygtig. Et eksempel på en sådan sort er bambus, og dette materiale har opnået stor anerkendelse i byggebranchen de seneste år.

Skal man i gang med et facadeprojekt, hvor der er brug for beklædning, så er det ofte sten og tegl der vil være at foretrække. Her kan man f.eks. benytte natursten i form af natur skifer eller lignende. Skifer er særdeles skånsomt for miljøet og det kan holde i hundredevis af år, så det er det rette valg for den miljøbevidste husejer.