En smuk grafisk form og en indretning, der tilgodeser lys og samvær. Det var, hvad familien Højmark faldt for, da de købte deres arkitekttegnede X-hus beliggende i Skanderborg Bakker med fantastisk udsigt over Skanderborg Sø.

“Vi syntes, at huset gjorde op med den traditionelle firkantede rumopdeling,” fortæller Jens Højmark, der sammen med sin kone Diane flyttede ind i huset, lige da deres søn havde lært at gå – og det var fra starten en stor fornøjelse for de nybagte forældre at se, hvordan han nød at kunne bevæge sig frit ude og inde.

I centrum af det flotte familiehus ligger det 80 kvm store køkken-alrum med fire ’arme’ stikkende ud.

De rummer badeværelse, forældresoveværelse, børneværelse samt bryggers. Når man befinder sig i ’armene’, kan man fornemme livet rundt omkring i huset, men stadig være sig selv, om man lytter til musik, ser TV eller laver mad.

Læs også: Vinterens 5 stærkeste boligtrends

JR.046.015

Fællestid udnyttes optimalt

At stue og køkken går ud i ét har haft en masse åbenlyse fordele for forældrene, som begge har fuldtidsjob: “Når man kun har tre timer om dagen sammen med sit barn, betyder det meget, at man kan være sammen i køkken-alrummet, så man kan udnytte den sparsomme fællestid optimalt,” fortæller Diane.

Huset er købt gennem byggefirmaet M2, der trods samarbejdet med en række anerkendte arkitekter måtte lukke under finanskrisen.

Arkitektfirmaet bag selve tegningerne er dog det i høj grad stadig vitale og efterhånden verdenskendte aarhusianske arkitektfirma 3XN, som har tegnet en lang række kendte bygninger, fx den danske ambassade i Berlin, Museum of Liverpool samt Den Blå Planet og Ørestad Gymnasium i København.

Parret har da også kun rosende ord til overs for arkitektfirmaet, og samarbejdet mellem dem forløb gnidningsfrit og med et optimalt resultat til følge. “Det var en utrolig følelse at få lov til at flytte ind i et splinternyt arkitekttegnet hus, og huset passer rigtig godt til os.

Læs også: Er vedtægterne i din grundejerforening ført ajour?

JR.046.011

Vi har fra starten været meget ydmyge over, at arkitekten med sine mange års erfaring allerede havde gjort sig de samme overvejelser, som vi stod med i situationen,” siger Diane, der fortæller, at parret straks kunne mærke, at de og arkitekten havde truffet de rigtige valg, da de først var flyttet ind i det færdigt udformede hus og kunne mærke, hvordan det fungerede i hverdagen.

Huset er familien Højmarks første. De kom fra en 3-værelses lejlighed i Aarhus, og det er kommet bag på dem, hvor meget det har betydet for dem at flytte i et stort, lyst hus på 168 kvm.

Den arkitekttegnede bolig er omgivet af flere store træterrasser, som gør udendørsarealerne til en naturlig forlængelse af gulvene indendørs. Dermed virker det store fællesrum med direkte adgang til haven nemt endnu større om sommeren.

Husets vinduer, som går fra gulv til loft, sørger for, at hjemmet er badet i lys, og det har stor indflydelse på familiens trivsel. “Man vænner sig hurtigt til at være omgivet af så meget lys, – faktisk så meget, at man savner det, når man er på besøg i huse med små, almindelige vinduer,” mener Diane, som også er glad for de store gardin-lameller, som alle vinduerne er født med.

JR.046.019

Det samme er Jens, som supplerer: “Det gør det nemt at justere lyset – samt hvor meget man har lyst til, at folk skal kunne kigge ind. Det var en ny følelse for os, at folk udefra kan følge med i, om vi nu har fået redt seng eller ej”, griner Jens, som samtidig kan fortælle, at parret også hurtigt lærte ikke at lade opvasken stå særlig længe i det nye hus, da den frie udsigt fra stue til køkken gør, at man hellere vil have den af vejen med det samme.

Læs også: Fra Brasilien til Danmark: Elsker friheden – men savner flere badeværelser

JR.045.001

Tekst  Pernille Kaalund

Foto  Jesper Ray