Flere danskere vil have walk-in-closet

Walk-in-closet er blevet populære, når danskerne bygger nyt – også typehuse kan fås med walk-in-closet. Læs hvorfor og få gode råd og ideer om walk-in-closet her.

Danskerne er blevet vilde med walk-in-closet. I en lang række nye huse vælger boligejerne et walk-in-closet som et af rummene inspireret af amerikanske tv-serier og billeder på sociale medier som Pinterest og Instagram.

I Danske BoligArkitekter beder de kommende boligejere ofte arkitekterne om at tegne et walk-in-closet med ind i det nye hus. Flertallet af de huse, der blev sendt ind til Idéprisen 2016, hvor Danmarks bedste nybyggede hus kåres, har et walk-in-closet.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd om soveværelset

Walk-in-closet handler om drømme

– Walk-in-closets er ikke noget nyt, men det er blevet langt mere populært. Vores boliger bliver større og større, og så kan man få plads til specialrum som et walk-in-closet.

– Det handler om drømme – det at kunne gå ind i et rum og se alle sine kjoler, sko og tasker. I et walk-in-closet får man lidt af butiksstemningen, hvor tøjet hænger fremme og er nemt at overskue, og hvor man kan sidde ned og prøve tøjet. Man slipper samtidig for store skabe i soveværelset og for at sove ved siden af alt sit tøj, siger Pernille Hjorth, sekretariatsleder i Danske BoligArkitekter til Bolius.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger og indretter du viktualierummet

Typehuse med walk-in-closet

Flere typehusproducenter er også begyndt at tilbyde walk-in-closets som en mulighed, bl.a. HusCompagniet. I Specialhusafdelingen i HusCompagniet skønner arkitekt Helle Carstens, at en femtedel vælger et walk-in-closet i deres 1 plans-hus. Typisk i huse, der er mindst 200 kvadratmeter.

– Folk efterspørger det mere og mere. Husene er blevet større, og så har de plads til et walk-in-closet. Folk vil gerne have, at deres hus er lidt mere fancy, siger Helle Carstens og peger på, at mange også vælger forældrebadeværelse, opbevaringsrum og viktualierum.

Der er god plads i Isma og Usman Syeds walk-in-closet i deres nye hus, som arkitekt Lars Bo Poulsen, Nørkær + Poulsen Arkitekter, står bag. Skabe og moduler passer til størrelsen på deres tøj.

Kvinder vælger walk-in-closet

Det er især kvinder, der efterspørger et walk-in-closet i det nye hus, fortæller arkitekt Rasmus Bak, Baks Arkitekter.

– De vil gerne have den luksus at få et overblik over deres tøj og sko og den signalværdi, det er, at kunne fråse lidt med pladsen, siger han til Bolius.

Dyre kvadratmeter

Netop pladsen kan være en ulempe ved et walk-in-closet, for det er ikke billigere end andre rum.

– Et walk-in-closet er til samme kvadratmeterpris som resten af huset, og det er altid på bekostning af nogle andre kvadratmeter, fx i forhold til, at børnene kunne bruge mere plads på deres værelser. Hvis man tænker over, hvor lidt man opholder sig i et walk-in-closet, er det nogle meget dyre kvadratmeter, siger Pernille Hjorth, Danske BoligArkitekter.

Walk-in-closet skal ikke være et kosteskab

Rasmus Bak, Baks Arkitekter, er enig i, at et walk-in-closet kræver plads i huset. For at få det optimale ud af det, bør et walk-in-closet ikke være for lille.

– Der skal være lidt luft, så det ikke bliver et kosteskab, og så der er plads til, at man kan prøve sit tøj. Lidt dagslys, fx fra et vindue med lameller, så man kan skærme for indkig og sol, så det ikke bleger tøjet, kan forbedre et walk-in-closet rigtig meget. Man kan også forfine det en lille smule med noget godt interiør, fx moduler beklædt med egetræ, anbefaler Rasmus Bak.

Læs også: Eventyrligt blomsterunivers

Walk-in-closet god for akustikken

Der er også bygningsmæssige fordele ved et walk-in-closet. Hvis det placeres mellem stue og soveværelse, tager det lyden fra stuen, og laver man en fordelingsgang til forældre-badeværelse og walk-in-closet, kan man komme ind på badeværelset uden at gå ind i soveværelset.

Ingen forstyrrelser, når den ene står tidligt op

Ifølge Helle Carstens, HusCompagniet, vælger mange et walk-in-closet, fordi kone og mand har forskudte arbejdstider, og derfor ikke vil forstyrre hinanden, når den ene står tidligt op.

Netop det, var hovedårsagen til, at Isma og Usman Syed valgte at få et walk-in-closet i deres nye hus.

– Når jeg står tidligt op, eller min kone gør det, så forstyrrer vi ikke hinanden. Man roder heller ikke så meget som i et almindeligt skab, og i soveværelset har vi kun en seng, et tv og en bænk, så det er lidt mere roligt, fortæller Usman Syed.

Læs også: Sådan ser danske boliger ud – set med en amerikaners øjne

Skabe er tilpasset kjolers længde

Parret har valgt at gøre meget ud af det 8 kvadratmeter store walk-in-closet, hvor Isma og Usman har hver sin side, og hvor der er plads til kufferter og andre ting øverst. Man kan ikke se gennem den gennemfarvede glasdør til rummet, og skabe og moduler er blevet lavet, så de passer til størrelsen på tøjet.

Der er plads til at sidde ned, og det store spejl får rummet til at virke større og gør det muligt at se, om tøjet sidder som det skal. Der er også plads til, at bluserne hænger på bøjler, så de ikke behøver at blive strøget.

– Vi har rigtig meget tøj, og nu har vi overblikket over det. Vi er superglade for rummet, konstaterer Usman Syed.

Gode råd til et walk-in-closet

Et walk-in-closet er et klædeskab, man går ind i. Normalt er der en dør, låge eller skydedør ind til selve rummet, som har fuld loftshøjde, og i rummet er der skabe, skuffer, spejle m.m. og gerne plads til at klæde sig af og på.

Her er en række gode råd til et walk-in-closet:

– Placering: Gerne mellem soveværelse og stue, så det kan være en lyd-buffer, og som et aflukket rum, så andre ikke kan forstyrres.

– Størrelse: Ikke for lille! Der ska være plads til at kunne overskue og prøve tøjet og gerne en stol/skammel/bænk til at sidde på og et lille bord til at lægge fra på, når du prøver tøj eller lægger på plads.

– Lys: Der bør være ordentlig belysning, så du kan se tøj og farver, især omkring spejlet skal belysningen være god. Overvej et vindue med lameller for at få dagslys ind.

– Hjørner: Brug hjørnepladsen så godt som muligt med fx hjørnehylder.

– Udluftning: Det er en god ide med udluftning af rummet, fx med en mekanisk ventilator eller et ventilationshul til det fri, som kan lukkes.

– Indretning: Der bør mindst være:
Skab med bøjlestænger til skjorter, jakkesæt, kjoler, bluser, jakker og bukser.
Hylder/skuffer til T-shirts, bluser, trøjer, træningstøj osv.

Skuffer til undertøj, strømper, T-shirts osv.
Skuffer/hylder til sko og støvler.
Stort spejl, der bør gå fra gulv og være så højt som muligt.
Skabe, hylder og skuffer kan tilpasses størrelsen på dit tøj og sko.

Tekst  Af Kim Gregersen, Bolius

Foto  Pia Enghild og Andreas Mikkel Hansen