Herreværelset fyldes med drengedrømme og hobbies

Star Wars, Tintin og råt look, men også good-old-days og fordybelse

MANGE MÆND drømmer om at få eget værelse, hvor de kan søge tilbage til deres vildeste og mest nørdede drengedrømme eller dyrke en særlig hobby og få en bastion forbudt for kvinder med Tintin, Chesterfield, gevirer, gammel cognac, fadølsanlæg, el-guitar, store højttalere, indendørs golfmåtte men også til ro, frihed, afslapning og fordybelse.

“Jeg har kunder, som for eksempel indretter herreværelset i jagtstuestil. En fluefisker valgte at indrette et helt værelse til fluebinderi og udstille sine fiskehjul i glasmontrer, mens en Tintin-samler skabte sit eget særlige Tintin-værelse med Tintinfigurer overalt. Og en femte fyldte herreværelset op med Star Wars merchandise”, fortæller indretningskonsulent Anita Wodstrup Madsen, Boligstil.dk i Aalborg.

Læs også: Felix Smith regerer i haven derhjemme

En hule uden krav

De fleste ejere af herreværelser er +45 år, og børnene er flyttet hjemmefra eller er ved at flytte. Og så bliver der plads tilovers til et herreværelse. “Modne mænd har overskud til at tænke i et rum ofte kombineret af kontor, hygge og udstilling. Fællestrækket er, at de vil skaffe sig en hule, hvor der ikke stilles krav, og hvor de kan glemme tid og sted”, siger indretningskonsulenten.

Samtidig ønsker mændene at strukturere værelset, få belysningen på plads og få råd om opbevaring og udstilling. Mange mænd har en tendens til at holde fast i genstande fra fortiden, så de store højttalere, den slidte lædersofa og modelbilerne rykker ind i herreværelset.

Den ultimative wow-effekt

flysimulator

Søger du en ekstraordinær ud-ad-kroppen- oplevelse til herreværelset, er det måske noget med en fly- og helikopter-simulator til den nette pris af 790.000-1.050.000 kr. Til gengæld er du sikker på at blive et hit blandt vennerne.

 

Guld og naturgummi

Andre kigger efter luksus til herreværelset måske i form af en humidor (en boks til cigarer) med et 29 cm langt beskyttende glas med UV, håndpoleret ibenholtfinish og hygrometer, så man altid lige kan tjekke luftfugtigheden, forgyldt med 24 karat guld. Eller hvad med et turneringsgodkendt billardbord på 400 kg med stillefødder og 18 stilleskruer samt kromhjørner, tredelt skifersten og naturgummibander …

Herreværelsets historie

Herreværelser er kendt siden 1700-tallet, men dengang som arbejdsværelser for herremænd og storkøbmænd i samfundets top.

Herreværelsets egentlige storhedstid begyndte hos borgerskabet i sidste del af 1800-tallet, hvor manden trak sig tilbage for at være sig selv og dyrke et frirum bag lukkede døre. Ofte skete det med andre mænd efter et middagsselskab hos det bedre borgerskab. Så gik mændene ind for at tale forretninger og politik og måske forfinede interesser som kunst og musik, mens kvinderne opholdt sig i en tilstødende stue med håndarbejde og te.

Herrerne søgte rummet for at ryge, drikke et glas og snakke om det, der ikke behøvede komme kvinderne for øre. Her dyrkede manden i huset sine interesser for jagt og krig i indretning og dekoration med bøger, ordner, trofæer, våben og piber, som ikke passede til hjemmets øvrige stuer.

I herreværelset trak man i smokingjakke (deraf navnet) for at skåne sit tøj mod lugt fra tobaksrøg, og her spillede man kort og diskuterede. Her lagde man ikke bånd på sig selv og talte måske under tiden mindre dannet end i det feminine selskab med de ”skrøbelige” hustruer.

I det huleagtige rum var tunge, mørke møbler og fire lags gardiner sammen med øreklapstole, pejs, læderindbundne bøger, solidt mahogniskrivebord, tæpper med fed luv, fyldte askebægre og andet maskulint udstyr.

Kilde: Rudersdals Museer, som havde en udstilling om herreværelset i 2013.

Tekst  Mette Andersen

Foto  Jesper Ray Manley