Hvad dælen skal du med alt det porcelæn?

’Hvad dælen skal du med alt det porcelæn?’ spurgte hun.

’Har du ikke snart tallerkener nok i den butik?’ Måske havde hun ret, min Mor. Men kan man få for meget porcelæn? Da ikke hvis man skal dække et flot bord. Enten med hverdagstallerkenerne til en stille hyggestund. Eller til det helt store gæstebud. Nej, der skal være NOK. Måske er det en pigeting, men jeg elsker i hvert fald at dække et smukt bord. Og hvis der kommer gæster skal det helst gøres dagen før. Så er der plads til at ombestemme sig …en pigeting mere?

Blog 2 tavle

Jeg har dækket et bord med ting fra butikken. Et hverdagsbord med lidt rustikke ting. Blandt andet rustne bageforme til planterne, bordskåner i porcelæn til madvarer eller de varme gryder, gamle patentglas til nødder eller kiks, gamle emaljemadkasser til stearinlys eller bestik. Og så de skønne grønne glasflasker som er perfekte til en buket blomster. Måske er der nogle ideer du kan bruge til dit eget bord.

Blog 2 bageforme

Blog 2 flasker

Her en lille historie om hvordan jeg fandt nogle af de unikke og skønne tallerkener.

På et kæmpe loppemarked i Bourgogne stødte jeg på en bod, hvor de solgte et stort stel. Det var meget smukt i rødlige farver, med fade og andet tilbehør. Og med den helt rigtige patina som porcelæn får, når det er blevet brugt godt og grundigt, måske på en familiegård eller en restaurant i en lille landsby. Men det var et STORT stel og det ville blive et værre mas at få det tilbage til bilen. Hmmm.. tænke tænke!

Førend jeg nåede at tænke meget mere, blev jeg anråbt af dem som sad i boden. ’Madame bla bla…vous…bla…bla……silvousplait’, sagde de meget hurtigt på fransk. Jeg kan lige så godt krybe til korset og indrømme at jeg ikke taler fransk godt. Jeg taler det til husbehov. Og det bliver selvfølgelig bedre for hvert besøg i det franske. Men her stod jeg så og prøvede hurtigt at finde ordene til sætningen ’ jeg ikke taler fransk fint’. Men det stoppede overhovedet ikke disse mennesker. De ville vide hvor jeg kom fra? Og om jeg så talte engelsk. ’Oui oui but I am from Denmark’. En af døtrene kunne heldigvis lidt engelsk og hun fortalte mig hvad de havde råbt til mig, da jeg kiggede på spisestellet; ’Hvis du køber stellet får du et stykke kage’.

Blog 2 tall

Jeg endte med at blive og snakke med denne glade familie i laaang tid. De ville nemlig ikke høre tale om at jeg gik videre uden først at smage både kage OG vin. Og mere kage og mere vin. Og så i øvrigt fortælle hvad jeg dog lavede der alene midt på et fransk loppemarked. Denne familie havde tydeligt valgt at dette skulle være en hyggedag. Og hyggeligt var det, skide hyggeligt…parden my french!

Og ja rigtig gættet – jeg gik derfra med stellet, og en lille bitte eftermiddagsskid på. Men det VAR nu også et flot stel.

Blog 2 kande

Tekst  Maria Blok Hansen

Foto  Maria Blok Hansen

antikbloggen

Antikbloggen med Maria Blok Hansen

“Når jeg holder ind for at besøge et stort livligt loppemarked i Frankrig føles det som om jeg har verdens bedste job. Og efter mange års indkøbsture i Frankrig, er min butik i dag fyldt med alskens unikke, spændende og smukke ting. Jeg elsker at finde ting som kan give et rum personlighed. Vi kender Maria fra udsendelserne “Skattejægerne” på DR1. Til daglig driver hun butikken Tidens Ting – genbrug og fransk Brocante i Vanløse.