Skal du rydde op på loftet eller i pulterkammeret, så far med lempe, inden du bare smider det hele ud. Gammelt keramik, vaser og andet pynt kan i den rette sammenhæng og dosis vise sig at være både brugbart og pænt at se på.

Egentlig er jeg slet ikke til vindueskarme, der bugner af alt for meget pynt og nips. Men da jeg forleden havde brug for at gøre sommerhuset en smule mere hjemligt – og ikke mindst hyggeligt – inden et forestående salg, dristede jeg mig til at kaste blikket på nogle gamle kasser på loftet.

IMG_0124

Og selvom de egentlig bare stod og ventede på at blive kørt på genbrugsstationen, så viste de sig alligevel at indeholde en pæn portion pynt, som jeg akkurat stod og havde brug for.

Læs også: Forårstur til franske loppemarkeder

Ud af gemmerne fandt jeg først og fremmest en række billedrammer med sort kant og sorte kultegninger. Herunder et par coole billeder af Heerup. Papiret på flere af billederne var godt nok gulnet en smule, men resultatet blev alligevel et fint og ret grafisk udtryk på det, der tidligere blot var en bar væg. Og det helt uden, at det har kostet mig en krone!

IMG_0014

I en anden af kasserne fandt jeg et par gamle vaser, krukker, potter, et par pyntefigurer fra Royal Copenhagen og et askebæger af brunglaseret stentøj. Hele molevitten er vel fra en gang i halvfjerdserne, fra da jeg selv var barn. Fra dengang min mor gik til lerdrejning på aftensskole og udsmykkede vores hjem med alt, hvad den kunne trække af hjemmedrejet ler; fra svulstige lamper dekoreret med mønstre, kugler og pudsige indfald til skåle, vaser og krukker glaseret i orange og koboltblå nuancer.

Den fik ikke for lidt, og jeg kan stadig se stuen for mig. Væggen med det orange ryatæppe med motiv af solvognen, de brune træbeklædte vægge – og så selvfølgelig alt det lertøj, som min mor med stor iver drejede og formede.

Hvem havde dog troet, at den stil skulle komme igen? Men ikke desto mindre er den topmoderne, hvis man ser på, hvad firmaer som Bloomingville, HouseDoctor m.fl. har med i deres sortimentkatalog i øjeblikket.

Så tøv en kende næste gang, du rydder ud på loftet eller i kælderen (særligt hvis du gøre det hos din mor eller din mormor) og sørg for at se i alle kasser, inden de ryger ud. Hvem ved, måske finder du også guld i gamle gemmer…

Læs også: Kähler genskaber ikoniske sparedyr

IMG_0003

Tekst  Tina Krarup

Foto  Tina Krarup