Husker du saunaen, hjemmebaren, de gennemsigtige mursten, hessiantapetets skyggetov, de sænkede lofter og skibsbriksene? Tag med på tur ned ad mindernes villavej og et nostalgi flash back til tiden og tingene, der forsvandt.

Turen ned ad den danske villavej anno 1960- 1970 er kendetegnet ved en række nye kvarterer med klynger af rød- og gulstens parcelhuse. Husene er etplansvillaer, og vinduespartierne er ubekymret store og uden tanke for 70ernes energi- og oliekrise, der senere rullede ind over landet.

SONY DSC

Indenfor i den lille entré er der hyggeligt – og en smule mørkt. Takket være det lavthængende træloft og hessiantapetet, som afsluttes med et skyggereb mellem væg og loft.

Men heldigvis giver lertøjs-loftslampens 60 watts-pære den gas, når man skal hænge overtøjet på plads i det indbyggede garderobeskab. Eller rette på frisuren i spejlet, som hænger over det lille teaktræsbord, hvor tørrede blomster i en flerfarvet keramikvase pynter op.

Middagen står på fondue. Den sociale middagsret over dem alle, hvor deltagerne udstyres med hver sin langskaftede gaffel med forskelligt udformede eller flerfarvede hoveder. Kødstykker, cocktailpølser og andet godt spiddes og sænkes ned i den boblende fonduegryde, hvorefter lækkerierne efter tilberedelse afmonteres og spises. Skal det være ekstra fint, står fonduen på ost.

oste-fondue[1]

Til middagen nydes fortrinsvis rødvinen – den med tyren på etiketten – som var danskernes absolut foretrukne.

Læs også: Nye metalliske tapeter er klar til at transformere dit hjem til foråret

Barbie på toilettet

Skal man en tur på toilettet, er de visuelle indtryk mange og farverige. På gulvet ved siden af siddebadekarret ligger en frotté-bademåtte, som matcher dén, som luner toiletlåget. Og dén, som man varmer futterne på, når man med bare fødder sidder på tønden. Farveskalaen er som regel i nuancerne æblegrøn og orange.

SONY DSC

Og det matcher fint den perlebroderede toiletpapir-skjuler, udformet som nederdel til den Barbiedukke, hvis øverste halvdel stikker ud fra toiletrullens inderste.

toiletrulle-dukke[1]

På badeværelset findes naturligvis også et fastmonteret askebæger i formplast, i passende rækkevidde fra toilettet. Sæben ved håndvasken er udstyret med en indstøbt magnetkapsel, som gør, at den nemt kan smuttes på plads i holderen, der ligeledes er udstyret med magnetkapsel. Også i formplast.

SONY DSC

Huskede vi at nævne badekarrets sjovt udformede gummiprop med kæde? Som gerne var udformet som et nuttet lille badedyr?

Lava og velour

I soveværelset, som naturligvis er aflukket for gæster, troner det massive sengemiljø. Med radio og højtalere indbygget i den brune velour, som danner rammen for de rare vægge rundt om selve sengen, hvor madrassen ofte består af udæmpet, skvulpende vand.

På væggen har der måske sneget sig et meterstort fotobillede af en eksotisk palmestrand ind. Og til at fyre yderligere op under stemningen, finder vi måske en lavalampe eller to.

Læs også: Danskernes fornemmelse for design

Kolorit i køkkenet

Det lille køkken, som kan være udstyret med en enkel lille smæk-ud-spisebordplade, er primært beregnet til madproduktion. Selvom en tallerkenrække eller et par pynte-kobber-gryder måske har fundet vej til den sparsomme vægplads.

Kogepladeskjulere, kaffefilterposeholder og de hæklede grydelapper med blomstermotiv er ofte i røde, orange eller karrygule farver.

SONY DSC

På bar derhjemme

I kælderen slår man sig løs med de virkelig tætte medlemmer af venneskaren.

Her er hjemmebar og disk flankeret af ølbriketter med eksotiske navne hentet med hjem som souvenir fra busferien på Solkysten eller turen til Mallorca.

Er man heldig, kan man som tørstig besøgende læne sig tilbage i barstolen formet som en saddel og nyde samværet i venners lag, mens kassettebåndene med Smokie eller Lasse og Mathilde brager ud gennem anlægget.

Her er også billard og racerbane. Og måske fører en af sidedørene ind til en sauna, et hjemmesolarium eller et rum med liggestol og højfjeldssol.

Læs også: Kay Bojesen lancerer nyt dyr med en særlig historie

Tilbage i tid

Har denne historie fyret op under din lyst til at gense 60erne og 70erne, så byder mange af landets museer på muligheden.

I Den Gamle By i Aarhus kan du komme tilbage til ‘1974 – din egen tid på museum’. Læs mere på: www.dengamleby.dk/1974/

På Statens Museum for Kunsts hjemmeside, kan man under overskriften ’kunsthistorier’ læse og se meget om 60erne og 70erne på www.smk.dk

Læs mere om dansk design og arkitektur på Visit Denmarks hjemmeside

Tekst  Maggie Svarstad

Foto  Den Gamle By i Aarhus