Påskens blomster kan give allergi og høfeber

Påskebordet er ofte fyldt med blomster og pyntegrene, men faktisk kan højtidens mest populære plantearter give høfebersymptomer og vejrtrækningsproblemer for allergikere.

Påsken står for døren, og for langt de fleste danskere betyder det også påskefrokoster, hvor mad og påskepynt i lange baner indfinder sig på bordet. Desværre kan den hyggelige påskepynt give ubehagelige gener for dig eller dine gæster, hvis de lider af pollenallergi.

Læs også: Få din egen økologiske te-fabrik i Sri Lanka

I de danske hjem er pynten nemlig ofte buketter af grene og blomster som fx hasselgrene, pilegrene, påskeliljer, tulipaner og hyacinter – og disse er ikke allergivenlige. Fælles for dem er, at de kan udløse symptomer som fx nys, løbende næse, vejrtrækningsbesvær og kløende øjne blandt pollenallergikere, astmatikere og dem med følsomme luftveje.

Ny allergivenlig buket til påskebordet

Hvis du selv eller en af dine gæster er pollenallergiker eller astmatiker, kan du dog stadig skabe et smukt dækket bord. For der er grene og blomster, der ikke er kendt for at give gener, fx lærkegrene, æblegrene og stedmoderblomster.

Som noget nyt kan du også bestille en allergivenlig buket, som Astma-Allergi Danmark har lavet i samarbejde med online-blomsterbutikken flowr. Buketten er bundet af roser, eustoma, løvemund, hindebæger og ruscus – blomster og snitgrønt, som ikke er kendt for at give gener hos pollenallergikere og dem, der er duftoverfølsomme.

Læs også: Jeg samler frø af smukke stokroser

For hver solgt buket donerer flowr 10 kroner til Astma-Allergi Danmarks arbejde.

Fakta:

  • Op mod 1 million danskere har pollenallergi. Heraf har 30 procent også astma.
  • Følsomme luftveje kan opstå på baggrund af pollenallergi eller astma. Man kan dog også have følsomme luftveje og fx reagere på stærke dufte uden at have hverken allergi eller astma.

Tekst  Emil Jensen

Foto  flowr.dk