Dette er en sponsoreret artikel fra Bovel Magasinet og Møbler

Sådan får du en flot og funktionel indretning af din stue

Opdel i mindre rum

Stuen er ofte et multifunktionelt rum, og dermed følger ofte, at de forskellige funktioner har hver deres ”rum i rummet”. Et klassisk eksempel er at have spisestue og opholdsstue i samme rum. Dette kan dog let blive en lidt rodet affære hvis ikke du klart markerer de mindre rum i rummet. En sådan rumopdeling super vigtig for at skabe overblik, undgå rod og generelt skabe et lækkert indrettet rum. Der er en række måder denne ruminddeling kan gøres på, og vi skal se nærmere på to senere.

Først skal vi dog se på hvordan man kan gøre dette gennem placeringen af møbler. En god løsning er at lade et større møbel, som en sofa, stå som en slags rumdeler. Alle sofaer kan i princippet bruges, men særligt en højrygget sofa fra Tango løser opgaven ekstra godt. Et tæppe under for eksempel sofabordet er også smart til at markere rumopdeling. Her kunne Stavangers håndvævede runde tæppe være en elegant løsning.

Et godt lys er vigtigt

Lys er vigtigt i alle rum, og dette gælder så sandelig også stuen. Ordentligt lys har en række fordele, og kan for eksempel også bruges til bedre at skabe rum i rummet. Dette gøres bedst ved at have lamper der meget klart oplyser kun dele af rummet, for eksempel en loftslampe der rammer præcis spisebordsområdet. På denne måde kan du vælge kun at have lys i ét rum ad gangen.

Det er også vigtigt at have endnu mere ”lokale” lyskilder end dette. Gulvlamper er ofte et godt valg, da disse kan stå lidt forskellige steder, og kan give forskellige former for lys – alt fra læselys i sofaenden, til hyggelys fredag aften. Går du all-in på lys kan du også overveje at investere i smartlys. På den måde kan du styre lysstyrke og eventuelt også farve.

Nogle populære løsninger herpå er Philips Hue og LIFX, der hver især tilbyder forskellige lyskilder til bedre belysning i din bolig.

Tænk i farver

Farver i boligindretning er for alvor in. Væk er tiden hvor alt var i gråtoner, nu skal der gerne peppes lidt op i boligindretningen. Farver er igen noget der kan hjælpe med ruminddelingen, ved for eksempel at male en væg i en anden farve end resten af rummet. Det kan dog for mange være svært at vide helt hvor man skal starte.

Er du typen der gerne vil med på farvebølgen, men gerne starte lidt stille ud, kan du med fordel vælge farver på mindre genstande i stuen, som for eksempel sofapuder eller en lampe. Er du derimod klar til at tage skridtet videre, kan du vælge farver på større ting, for eksempel en væg eller en lænestol. Stressless London lænestolen er et glimrende eksempel på en lænestol der kommer i en række farver, hvor eksempelvis Cherry-farven i palomalæder er særligt lækker.

Møblernes placering

Et lidt indlysende, men også ofte lidt overset aspekt af boligindretningen, er møblernes placering. Folk tænker selvfølgelig over placeringer, men der er et par ting mange ofte gør forkert, eller bare ikke har med i deres overvejelser. Disse er dog vigtige at have med, når man indretter stuen. Første tommelfingerregel er, at du bør sikre god plads mellem møbler, men også mellem møbler og vægge – det sidste gerne med omkring ti centimeter.

Det kan virke lidt mærkeligt at lade der være ti centimeter ind til væggen, men der er en mening med denne ”spildplads”. Sådanne mellemrum og mere fritstående møbler får værelset til at virke større, og giver en god følelse af plads. En anden ting du bør have i tankerne når du placerer møbler i stuen, er hvor de gode udsigtspladser er. Hvor i stuen kan man se ud på noget flot, og når du har fundet disse steder, bør du placere gode siddepladser der, for eksempel sofa eller lænestole.