Få styr på varmeregningen og få en bedre komfort ved at efterisolere. Her er 10 gode råd fra Bolius, til når du skal i gang med efterisolering af huset.

1. Du bør efterisolere, hvis du bruger mere end 144 kilowatttimer om året pr. boligkvadratmeter. Det svarer til 18 liter olie eller 16 kubikmeter gas.

2. Isolér som udgangspunkt først og skift til billigere varmekilde senere. Er du nødt til at vælge, så start med at isolere de rum, som familien bruger mest.3

3. Fokuser først og fremmest på områder i huset, der ikke er isolerede eller hvor det er let at efterisolere – som fx et tilgængeligt loft. De første 200 mm isolering giver en væsentlig større besparelse end de ekstra 200 mm, du lægger på allerede isolerede områder.

Efterisolering i vægge

4. Er dit hus ikke hulmursisoleret, så få det gjort. Det tjener sig selv hjem på lidt over 2 år, hvis huset i øvrigt ikke har efterisolering af betydning.

5. Læg 200 mm ekstra mineraluld på loftet, hvis der kun er 100-150 mm i forvejen. At efterisolere loftet er et af de billigste tiltag med kortest tilbagebetalingstid, som du selv kan gennemføre på et almindeligt parcelhus. Hvis du isolerer med mineraluld, bør der være en tæt dampspærre.

Læs også: 7 tips til et tørt badeværelse

6. Isolér tilgængelige varmerør, med mindre de opvarmer din kælder eller andre rum, der alligevel skal opvarmes. Det vil tjene sig selv hjem på et år, selv hvis du får professionel hjælp til opgaven.

7. Udskift til lavenergiruder, hvis du vil øge komforten betydeligt. Er dine ruder 20 år eller yngre, kan det sjældent svare sig i forhold til, hvor meget du sparer på varmeudgiften. Er ruderne ældre, kan det ofte betale sig.

8. Har huset en energirapport/energimærke, bør du læse den grundigt igennem. Det giver et godt billede af, hvor du med fordel kan sætte ind.

9. Find ud af, hvad du bør starte med. Bed en uafhængig energirådgiver beregne, hvilke energimæssige tiltag, der bedst kan svare sig at gennemføre først. Det sikrer den bedste forrentning af de penge, du vælger at bruge på projekterne.

10. Overvej ekstra udluftning. Bed rådgiveren vurdere, om det er nødvendigt at etablere ekstra udluftning i forbindelse med efterisolering for at undgå skimmel og fugt.

Læs også: Hvor slem er brændeovnsrøg egentlig?

Efterisolering er nemt at gøre selv

Tekst  Ida Blomsterberg

Foto  Bolius m.fl.