7 grunde til at vælge facadeisolering

Udvendig isolering er den mest effektive måde at efterisolere husets ydervægge på og det oplagte valg for langt de fleste husejere. Se her, om facadeisolering også er løsningen for dig.

Når du skal isolere dit hus, har du tre muligheder: Indvendig isolering, hulmurs-isolering og udvendig isolering – også kaldet facadeisolering.

Går du udelukkende efter den mest effektive isolering, er der ikke noget at rafle om: Facadeisoleringen er 30 procent mere effektiv end de to andre isoleringstyper, og den har derudover en række andre fordele. Det er faktisk kun, hvis din nuværende husfacade har en særlig arkitektonisk eller bevaringsværdig værdi, som det fx kan være tilfældet med gamle bindingsværkshuse eller patriciervillaer, at facadeisolering er en decideret skidt idé for dig og dit hus.

Nedenfor ser du huset før og efter facadeisoleringen.

unnamed  unnamed (1)

Læs også: Forskere vil lave miljøvenlig maling af bakterier

Bor du derimod i et udefra set lidt trist typehus, kan facadeisoleringen ligefrem gå hen og give et udseendemæssigt løft til huset – og derudover har den udvendige isoleringsform følgende fordele frem for indvendig isolering og hulmurs-isolering:

1. Husets indvendige areal bevares. I modsætning til indvendig isolering æder du med facaderenoveringen ikke plads af huset indefra.

2. Du kan bo som normalt. Du skal ikke rydde husets rum for at kunne gå i gang med arbejdet, og du og familien slipper for støv og snavs inde i huset, mens renoveringen står på.

3. Alle installationer bevares. Varmerør, radiatorer, el og stuk forbliver – i modsætning til ved de to andre isoleringsformer – upåvirket.

4. Den er temperaturregulerende. Fidusen med al slags isolering er naturligvis at skærme mod vinden og fjerne kuldebroer. Men med facadeisolering holder den oprindelige mur desuden på henholdsvis varme og kulde, fordi der er isoleret effektivt mellem muren og det fri. Det betyder, at muren bag isoleringen kan virke som radiator om vinteren og køleelement om sommeren.

5. Den beskytter effektivt mod fugt og svamp. Facadeisoleringen fungerer som regnskærm for hele huset og forebygger derfor problemer med fugt og skimmelsvamp, som ellers kan opstå ved indvendig isolering.

6. Isoleringen er mere effektiv. Den udvendige isolering begrænses i modsætning til hulmurs-isolering og indvendig isolering ikke af eksempelvis skillevægge og gulve. Der isoleres over hele vægfladen og ned langs soklen under jordhøjde.

7. Du kan skjule kabler og ledninger.Med facadeisolering kan du trække kabler og ledninger, så de bliver skjult mellem den eksisterende mur og isoleringen. Du kan dermed it-opdatere huset med stik ind til alle rum, og du kan samtidig benytte lejligheden til at trække skjulte kabler til udendørs lamper, stikkontakter og lignende.

unnamed_02

Læs også: Boligejere og samfundsøkonomi

Husk tag, døre og vinduer

Før du kaster dig ud i at isolere facaden, skal du huske at tage højde for, hvad der skal ske med tag, døre og vinduer.

• Det kan være nødvendigt at forlængetagkonstruktionen, så den når med ud over facadeisoleringen, bl.a. skal vindskeder og udhængsbrædder være placeret, så blæsten ledes op over loftsisoleringen og ikke ind under den.

• Når der kommer nogle centimeters isolering uden på huset, kommerdøre og vinduer også til at ‘ligge dybere inde i facaden’. Derfor foretrækker mange samtidig at få nye døre og vinduer, som placeres længere ude end de gamle. Men du kan sagtens vente, til der alligevel skal skiftes vinduer i huset.

Byggetilladelse og BBR

Det er ikke nødvendigt at søge om byggetilladelse ved op til 25 centimeters facadeisolering, og det er en god tykkelse. Hvis man vælger 30 centimers tykkelse, skal der til gengæld søges om tilladelse.

Der skal være 2,50 meter fra hus til skel. Hvis huset er bygget, så det netop opfylder denne regel, kan facadeisoleringen betyde, at der kun er 2,25 meter til skel. Så skal der søges om dispensation.

I BBR-registeret er det husets udvendige mål, der er anført. Når der er foretaget facaderegulering, passer disse tal ikke mere, og så skal de rettes til. Det kan man selv gøre ved at gå ind i BBR-registeret på www.bbr.dk, klik på ‘Ret din BBR’ og så skrive de nye mål ind.

Kilde: Arkitekt og murer Heinrich Møller, Møllers Byggerådgivning i Aarhus.

Læs også: Grønne investeringer i energiforbedringer bliver ved snakken

Tekst  Kurt Balle Jensen

Foto  Skalflex