De mørke efterårsnætter nærmer sig, og vi kan se frem til at hygge indendøre med tændte stearinlys og ild i pejsen.

Men for mange husejere bliver det nødvendigt at putte sig godt under tæppet, fordi den kolde vind ikke stopper ved ydervæggen, men piber lige igennem både mure og vinduer.

Det er både dyrt og koldt, og derfor kan det som regel godt betale sig at efterisolere sit hus. Specielt hvis du bor i et gammelt hus, vil der være store besparelser, da man frem til energikrisen i 1970’erne ikke gjorde så meget ud af isolering.

Der er som regel størst besparelser at hente der, hvor der ikke tidligere har været isolering i konstruktionen, som for eksempel en hulmur. Lofter og skunkrum er ogsåværd at isolere, men som regel er der ikke så meget at spare, da arealet er mindre.

En god isolering af dit hus medfører et bedre indeklima, men også en bedre salgsværdi, hvis du pået tidspunkt skal flytte. En velisoleret bolig har nemlig større værdi.

Men hvilken type isolering skal man så vælge, hvis først man har bestemt sig for at klæde sit hus varmere på?

Her kan du se nogle af de mest anvendte muligheder.

Mineraluld

De traditionelle isoleringsprodukter er lavet af mineraluld, og det navn dækker både over glas- og stenuld. Materialet fremstilles ved ekstrem opvarmning af glas og sten, som bagefter blæses ud i fibertynde trådstrukturer i forskellige tæthedsgrader og størrelser. Materialet er let at arbejde med, men kløer når det kommer i kontakt med huden.

Rockwool og Isover sidder tungt pådet danske marked, og har hver 45 procent af salget, men det er også i denne kategori du finder navne som Knauf.

Isolering med mineraluld er en velafprøvet metode, der har mange fordele – materialet kan blandt andet modstå temperaturer op til 1.000 grader og virker som en effektiv brandbarriere.

Plast

Isoleringsmaterialet EPS er ekspanderet polystyren, og består af 98 procent luft og to procent polystyren. Materialet vinder frem og er efter mineraluld det mest anvendte isoleringsmateriale. Materialet er let at arbejde med, støver ikke og har god isoleringsevne. En ulempe ved EPS er, at det er klassificeret i den dårligste og mest udsatte brandklasse (F).

Hvis EPS skal anvendes til isolering af indvendige bygningsdele, skal det gøres brandmæssigt forsvarligt ifølge Bygningsreglementets kapitel 5.

Mærkerne Sundolitt, Jackopor og Styrolitt er alle produkter lavet af EPS.

Alternative isoleringsmaterialer:

Efterhånden er der kommet mange produkter på markedet, der udfordrer de traditionelle isoleringsmaterialer. Det er for eksempel papir, hør, træ, halm og perlite. For at blive godkendt skal materialerne leve op til en række krav for at være egnede til isolering i huse, f.eks. brandsikkerhed og modstandsevne over for fugt og svamp.

Papirisolering

Papiruld/papirisolering er et genbrugsmateriale, der fremstilles af gamle aviser, som rives i småstykker til granulat. Du kan både få papirisolering som løsfyld og som isoleringsplader. Det er en god form for isolering, hvis du skal dæmpe lyden og vil gøre noget godt for miljøet.

Hør

Isolering af hør er fremstillet af fibre fra hørplanten, som også bruges til tekstiler og reb. Da hørfibre er seje og stærke, kan de være svære at skære i uden specialværktøj. Hørisolering findes kun som måtter og ikke i løs form, og det begrænser anvendelsesmulighederne. Hørisolering er relativt dyr og koster 10-20 procent mere end mineraluld. Til gengæld er den miljøvenlig og modstandsdygtig mod svampe.

Træfiber

Isolering af træfiber fremstilles af cellulosefibre fra træer. Produktet findes både som måtter og granulat, der kan blæses ind i konstruktioner. Isolering med træ er miljøvenligt – i hvert fald når man ser på selve produktionen af isoleringen, da der ofte er tale om biprodukter fra skovbrug.

Træfiber bliver normalt heller ikke tilsat kemikalier. Det er godt for miljøet, men det har ogsåden ulempe, at produkterne ofte er mindre brandsikre og mere modtagelige for svampeangreb.

Halm

Du må kun bruge halm som isolering, hvis du har søgt dispensation hos kommunen. Halm er meget miljøvenligt, men der er ikke lavet undersøgelser af, hvor godt det isolerer, og da halms brandsikkerhed heller ikke er undersøgt, må det kun anvendes, hvis det bliver lagt i et brandsikkert skelet, for eksempel med lerpuds påbegge sider. Endelig kan der ske angreb af svamp og råd, hvis halmen bliver fugtig.

Perlite

Perlite er fremstillet af en vulkansk bjergart, og er et granulat, der sprøjtes ind i en konstruktion. Perlite er et godt alternativ til almindelig mineraluld, fordi produktet isolerer godt, er brandsikkert og ikke bliver angrebet af svampe. Vil du skåne miljøet, er Perlite derimod et dårligt valg, da det ikke er så miljøvenligt som andre alternative isoleringsmaterialer. Perlite er relativt dyrt, men til gengæld er det let at arbejde med, så lønomkostningerne bliver ikke så høje.

Fakta

Hvis du kun skal efterisolere dit hus, kræver det ingen byggetilladelse. Men typisk efterisoleres der i forbindelse med en ombygning eller en større renovering, og det kræver byggetilladelse. Hvis du bor i et fredet eller bevaringsværdigt hus, kan der gælde andre regler.

I anvisningen “Anvendelse af alternative isoleringsmaterialer” fra Statens Byggeforskningsinstitut kan du læse mere om emnet.

Kilder: Bolius og Energitjenesten

Tekst  Jette Damgaard

Foto  Re-public