Dette er en sponsoreret artikel fra Isover

Klæd dit hus på til vinteren – så nemt er det at efterisolere

Sådan sparer du tusindvis af kroner ved at efterisolere

Er du træt af at skulle betale alt for høje varmeregninger i dit hus? Så kravl en tur op på loftet og tjek, hvor dyb isoleringen er. Eller tjek din hulmur. For der kan være tusindvis af kroner at spare ved at efterisolere. Det er nemt at få reduceret varmeudgiften ved at få indblæst løsuld på loftet eller i en helt eller delvist uisoleret hulmur.

Hvad siger tommestokken? Er loftisoleringen på 50 mm eller 100 mm eller …?

Lad os kravle op på loftet først. Bygningsreglementet kræver en isoleringsdybde på 340-360 mm ved efterisolering af et eksisterende tag. Viser tommestokken, at det eksisterende lag isolering er markant tyndere end det, så bør du overveje at gøre noget ved sagen.

Faktisk kan du med fordel øge isoleringsdybden til 400-500 mm, for så sparer du ekstra penge på varmeregningen, og når du først er i gang med at få isoleret, er der ikke meget hentet ved ikke at lægge de sidste 100-150 mm på. Det er som bekendt altid opstarten, der koster mest.

Glasuld er populært

I dag foretrækker mange at anvende løsuld, når loft eller hulmur skal isoleres i et nyt hus, eller når der skal efterisoleres. Løsuld er lavet af det samme materiale – nemlig glas – som de kendte isoleringsruller og -formstykker, men løsuld er ”tottet”, hvid glasuld.

Hvorfor foretrækker mange løsuld på loftet? Jo, det er hurtigere at isolere med løsuld end med andre isoleringsprodukter. Desuden kommer løsulden i sagens natur bedre ud i alle hjørnerne af loftet, og det sætter sig ikke med tiden. Det samme gør sig gældende for hulmuren, som kun kan isoleres med løsuld.

Man(d) kan i princippet godt selv blæse løsuld ind på loftet, men det er en langt bedre idé at henvende sig til en autoriseret isolatør, som har det udstyr og den uddannelse, der er nødvendig for at udføre opgaven korrekt.

På loftet starter opgaven måske med en gangbro

Inden arbejdet med at isolere loftet kan gå i gang, etableres der ved behov en ny, højereliggende gangbro på loftet. Også karmen ved loftslemmen skal forhøjes, og det kan være nødvendigt at lave en kantbegrænsning ved tagfoden, så løsulden ikke forhindrer ventilationen af loftet.

Gangbro

Ny gangbro etableres på loftet, og karmen ved loftslemmen forhøjes

Så kan indblæsningen gå i gang. Isolatøren trækker en tyk isoleringsslange op gennem loftslemmen. Slangen er koblet til en indblæsningsmaskine, der normalt er bygget ind i isoleringsfirmaets lastbil, som også rummer den mængde løsuld, der er behov for.

Isoleringsarbejdet

Isolatøren blæser nu løsuld jævnt ud over loftets gulv

Løsulden løsnes og blæses i høj hastighed gennem slangen. På loftet styrer isolatøren slangens munding, så isoleringsmaterialet blæses jævnt ud over hele loftets areal. Arbejdet tager flere timer og er først overstået, når løsulden ligger i den aftalte højde. For at sikre dette har isolatøren på forhånd fastgjort en stor og synlig målepind til et spær midt på loftets gulv.

Færdig isolering

Målepinden viser isoleringslagets tykkelse. Granulatet ligger nu i samme højde på hele loftet og arbejdet er færdigt

I ældre huse er det ikke kun på loftet, der kan mangle isolering. Disse huse har ofte en ydervæg, som består af en udvendig og en indvendig mur. Man kalder denne vægtype for en hulmur. Hyppigt er hulrummet mellem murene slet ikke isoleret. Eller hulmuren er isoleret forkert. Det mærkes inde i huset som kolde vægge og træk langs gulvet. De kolde vægge kan føre til usunde skimmeldannelser. Heldigvis er det ikke svært at få isoleret en hulrumsvæg.

Ligesom på loftet benytter man løsuld af glas, og arbejdet bør udføres af en autoriseret ISOVER indblæser. Arbejdet starter med, at en murer borer en række små huller i fugekryds jævnt fordelt ud over ydersiden af hulmuren, så indblæseren får adgang til hulrummet. Ligesom på loftet blæses isoleringen ind gennem en slange. Indblæseren sørger for, at løsulden fordeles jævnt i hele hulrummet og når arbejdet er færdigt, lukker mureren hullerne til igen. Så enkelt er det!

Din garanti for kvalitetsarbejde

Til sidst udfylder isoleringsfirmaet en isoleringsattest som dokumentation for det udførte arbejde – det er din tryghed for, at arbejdet er udført korrekt. Og du kan allerede fra første dag glæde dig over, at varmen nu bliver inde i huset og ikke forsvinder ud gennem taget eller væggene.

Rent faktisk sparer du ikke kun penge på varmeregningen. Du får også et bedre indeklima – uden koldt træk fra loftet og med reduceret risiko for skimmelsvamp. Det er hele umagen værd.

Efterisolering

ISOVER hjælper dig gennem hele processen. På ISOVERs hjemmeside om efterisolering af loft og tag finder du alle de vigtigste oplysninger, som du har brug for, når du skal beslutte dig for en løsning, og når isoleringen skal udføres. Læs om de forskellige loftstyper her, og få praktiske informationer her.

Få et tilbud

Du kan også få et tilbud fra en isolatør, som er autoriseret af ISOVER. Ved at vælge en autoriseret isolatør får du tryghed for, at opgaven udføres korrekt.

Et tip til sidst: Hvis du har lyst til at vide, hvor meget du kan spare ved at efterisolere på loftet eller i hulmuren, kan du benytte denne enkle Spareberegner