Mere isolering kræver mere udluftning

I takt med at vores huse får bedre isolering, giver det nye udfordringer for indeklimaet

De fleste får ikke luftet nok ud og bør derfor overveje et automatisk ventilationsanlæg.

Vi producerer fugt

Vi går i bad, laver mad, vasker op, laver kaffe. Selv når vi sover, afgiver vi masser af fugt til boligen. Derfor er det vigtigt at få luftet ud, men det kniber i mange familier. I en travl hverdag kan man nemt glemme at få luftet ordenligt ud flere gange om dagen.

Det betyder, at mange opholder sig i hjem, hvor der er et dårligt indeklima. “Det kan på sigt give problemer med for eksempel skimmelsvamp,” siger Lea Munkholm, fagansvarlig i Energitjenesten.

Læs også: God akustik i hjemmet

Få frisk luft døgnet rundt

Fordelen ved de gamle, utætte huse var, at der automatisk blev luftet ud. Fordelen ved mere tætte huse er, at vi ikke længere fyrer for gråspurvene i lige så stor stil. For at få et godt indeklima bør man overveje, om man har brug for et automatisk ventilationsanlæg, så luften bliver skiftet ud døgnet rundt. Det gør man allerede i mange nye boliger.

Men man kan også sagtens installere sådan et anlæg i gamle huse, så man undgår gener med for meget fugt og dårligt indeklima.

Godt for allergikere

“Det har også den fordel for allergikere, at man kan sætte et pollenfilter på et ventilationsanlæg, så luften er fri for pollen, når den kommer ind i huset,” siger Lea Munkholm.

Mange ventilationsanlæg er i dag så effektive, at de kan hive 80 procent af varmen ud fra den gamle luft, der suges ud af huset, så man kan genbruge varmen til at hæve temperaturen på den friske luft, der suges ind. Dermed får man frisk luft i boligen uden at miste en masse varme.

Læs også: 2 geniale luftfriskere du nemt kan lave selv