Vi danskere er vilde med køkken-alrummet. Det er her, vi drøfter dagens gang med familien og tilbringer tid med venner over et godt måltid. Derfor er det også vigtigt, at rummet fungerer i netop din hverdag – læs med her, og undgå de største køkkenkiks.

1. Tænk køkkenets bermuda-trekant ind fra starten.

Køleskab, komfur og vask er køkkenets tre mest benyttede steder. Sørg derfor for, at netop de funktioner fungerer optimalt, da det vil lette dit arbejde i køkkenet gevaldigt.

Tænk blandt andet over plads, ganglinjer mellem de tre punkter, og at de ikke er placeret for langt fra hinanden. Faktisk er placeringen af disse tre funktioner så vigtig, at de har været centrum for studier i begyndelsen af 50’erne.

Læs også: 10 fantastiske køkkener

Her fandt man frem til, at hvis afstanden bliver for lille, vil arbejdet og bevægelserne blive for anstrengte og krampagtige. Bliver den for stor, vil det føles som endeløse vandringer imellem de tre funktioner. Den samlede afstand må aldrig blive mindre end 360 cm og aldrig større end 660 cm. Afstanden mellem vasken og kogepladens centrum er især vigtig, og den bør derfor være mellem 120 og 180 cm.

Hvis en af de tre funktioner skal placeres langt fra de andre, skal det altså være køleskabet.

2. Overvej dine vaner

Hvor lader du din mobil­telefon op? Hvor laver børnene lektier? Hvor stiller du din taske, når du kommer hjem fra arbejde?  Hvornår på dagen laver I mad? Hvor mange er I om at lave maden? Og hvilken mad laver I? Skal krydderierne stå fremme, eller kan de gemmes væk i et skab?

Dit køkken-alrum skal passe til dine vaner – og uvaner. Læg derfor mærke til din dagligdag, og tænk nye behov, løsninger og vaner ind i dit køkken. Der skal nemlig være plads til det hele, uden at køkkenet hver dag ender i kaos.

Overvej, om du overhovedet har lyst til, at TV og computere skal have en plads i rummet, da det kan støje og mindske mængden af samtaler og samvær.

3. Investér i god udsugning

Mad dufter ofte dejligt, men det er rarest, hvis duft og os holder sig til køkkenet. Investér derfor i en god emhætte med en tilstrækkelig sugeevne.
En emhætte skal kunne tømme et rum for luft 10-20 gange i timen. I et køkken-alrum på 35 m² vil det kræve en emhætte med en suge­effekt på godt 1.000 m³.

Du kan selv regne ud, hvor stor sugeeffekten af din kommende emhætte skal være, ved at bruge formlen kvadratmeter x rumhøjde x 10 (antal gange, luften skal skiftes i løbet af en time). Du skal dog huske at lægge lidt ekstra motorkraft til, da emhættens aftræksslange og eventuelle knæk stjæler lidt af kapaciteten.

Læs også: Urban Cultivator, den indendørs køkkenhave

4. Indret køkkenet i zoner og med ganglinjer

Tænk i zoner og ganglinjer, når du indretter dit køkken-alrum. På den måde undgår du at falde over legetøj og skulle trække maven ind for forbipasserende, når du steger hakkebøffer.

Placér opvaskemaskinen og servicet tæt på spisepladsen, hvis du hurtigt vil kunne dække bord og rydde af efter et måltid. Overvej, om dit køkken skal dele op af en afskærmning, så du ikke skal kigge på din opvask.

Det kan også være smart at lave en udgang til have eller altan fra køkkenet, så det bliver nemmere at bære maden ud og ind. På den måde vil du få brugt dit uderum mere.

5. Afsæt rigeligt med plads

Kig på det rum, du vil lave dit køkken-alrum i. Er der plads nok til alle din families aktiviteter? Et køkken-alrum rummer nemlig typisk ikke bare et køkken og en spiseplads, men ofte også legeværelse, arbejdsplads og fjernsynsstue. Rigeligt med skuffer og hylder samt gulv- og bordplads er derfor vigtigt. Også til aviser, legetøj, bøger og computeren, der – om du vil det eller ej – sikkert alligevel altid ender der.

6. Prioritér sikkerhed først

Rigtig mange ulykker i hjemmet sker i køkkenet. Her er der skarpe knive, kogende vand og varme pander. Og mange har også små børn, der rigtig gerne vil hjælpe til, røre ved det hele og have deres forældres fulde opmærksomhed, selvom de står og snitter grøntsager.

Men der er heldigvis meget, du selv kan gøre for at forebygge ulykker, når du indretter dit køkken.

  • Sæt børnesikringer på skuffer og skabe med farlige ting i, så de små pilfingre ikke selv finder det frem, mens du kigger den anden vej.
  • Hav rigeligt med gulvplads. Det mindsker risikoen for sammenstød og andre ulykker på gangarealerne.
  • Vælg bløde materialer, og undgå skarpe kanter i børnehøjde. Overvej desuden dit gulvmateriale. Klinker og natursten er flotte, men kan blive meget glatte, hvis der ligger vand på dem. Og taber du et glas eller en skål, vil det straks splintre.
  • Placér ovnen højt oppe i rummet – så er det sværere for børnene at nå den og komme galt af sted.
  • Induktion kan spare mange brændte børnefingre. Magnetfunktionen gør, at komfuret kun kan tændes, hvis der står en gryde på kogepladen.

Læs også: Adam Price: “Mit køkken har aldrig set en købepizza”

7. Undgå dårlig akustik

Køkken-alrummets akilleshæl er dårlig akustik. Det skyldes typisk en kombination af rummets størrelse og et uheldigt materialevalg. Det er især de hårde materialer som fx klinker og beton, der forringer lyden i de store og højloftede køkkener.

Men med en smule omtanke i indretningen er det muligt at skabe en behagelig lyd i køkken-alrummet. Vælger du fx et betongulv, er det en god idé at kompensere med et akustikloft. Akustiklofter findes i mange fantastiske udformninger, der både bidrager til arkitekturen og den gode lyd i rummet.

Du kan også supplere med blødere materialer som fx tæpper, malerier, polstrede møbler og gardiner. Dette køkken-alrum har loft til kip og et lydabsorberende listeloft.

8. Vælg de rette materialer

Hvis du vil undgå for meget rengøring og vedligeholdelse, skal du gå i en stor bue uden om materialer som kalkholdige natursten, beton og træ. De vil nemlig til evig tid minde dig om de ovnbagte rødbeder, du tabte engang – medmindre du er om dig med rengøring og vedligeholdelse.

Vælg i stedet stål, linoleum eller laminat til køkkenet og klinker til gulvet.

9. Sæt køkkenet i det rette lys fra starten

Lamper er typisk det sidste, folk tænker på, når de skal have nyt køkken. Men lys kan gøre rigtig meget for dit køkken og bør derfor tænkes ind fra starten.

Et køkken har både brug for godt orienteringslys, arbejdslys over køkkenbordet og hyggelig belysning over spisepladsen. Vælg lamper, der hverken blænder, skaber forstyrrende skygger eller hænger for lavt. En typisk fejl er at placere arbejdslyset, så du selv kommer til at skygge for det, når du står og hakker grøntsager eller rører i gryden.

Den bedste vej til godt arbejdslys er at placere det på undersiden af et overskab. Her kan det nemlig lyse helt uforstyrret.

Læs også: Energiselskabernes tilskudsordning bruges ikke nok

Forsøg desuden…

… at undgå at placere vasken i et hjørne, og hav gerne 60 cm bordplads på hver side af den. Vasken skal være minimum 45 cm bred, så du kan få bradepander og spækbrætter ned i den. Lav den gerne 16-18 cm dyb, så du kan arbejde der, uden at vandet sprøjter for meget.

… at undgå at placere køleskabet for langt fra bordplads og de steder, hvor du bruger maden. På den måde transporterer du maden mindst muligt.

… at undgå at placere kogepladerne foran et vindue. Er det umuligt, må du fravælge gasblus, da et vindpust ind i flammerne kan starte store ulykker.

Kilde: Danske BoligArkitekter

 

Tekst  Marie Kiersgaard Espersen

Foto  Christina Kayser Onsgaard m.fl.