Geniale ideer til opbevaring af kogebøger i køkkenet

Fra at være noget, man helst gemte bort, er samlingen af kogebøger blevet en dekorativ del af boligindretningen. Mange vælger at udstille de lækre forsider på tallerkenrækker, hylder, i reoler, bogkasser og vitrineskabe. Men en overflødig niche eller vindueskarm kan også klare funktionen.

Friis.58

Det har aldrig været mere trendy at være kok – og amatørkok – end det er i dag. Derfor er kogebøger hyggelige og dejlige genstande, kun de færreste ønsker at skjule i skabe og skuffer. Tværtimod skal de frem i lyset og være en del af køkkenets totalindretning. Det mener indretningsarkitekt og designer Trine Boelskifte, som ofte bliver bedt om at se på køkkenet, når hun indretter for kunder.

Og her glemmer hun aldrig kogebøgerne. “Man kan opbevare kogebøger i en sokkelskuffe, en dyb skuffe, et spisekammer eller et overskab i køkkenet. Men da nutidens kogebøger jo er så smukke og æstetiske at se på, bør de ikke forvises til skjulte gemmer. De kan med fordel stå fremme og skabe stemning i rummet og samtidig være let tilgængelige. Der skal være tilstrækkeligt lys, så man til enhver tid kan finde den rette kogebog og læse i den”.

Afhængig af køkkenets stil, årgang og indretning – strømlinet eller nostalgisk – kan kogebøger placeres på mange måder. En lang gennemgående hylde med kogebøger på en væg beklædt med kakler eller tapet over køkkenbordet kan være én af flere kreative måder. Hylden kan bygges fra grunden og males eller stykkes sammen af færdige hyldesektioner fra møbelhus eller byggemarked.

Man kan også placere kogebøgerne op ad væggen bagest på en dyb køkkenbordplade. Og så er der flere smarte løsninger i form af skråreoler stående på gulvet op ad en væg eller reoler, hvor bøgerne ligger i bunker på hylder på væggen. Dertil kommer færdigløsninger med hylder integreret i løsninger fra køkkenfirmaerne lige som vinreoler.

Læs også: 10 fantastiske køkkener

Gamle ølkasser

Bor man med et køkken i retrostil, kan forskudte bogkasser på væggen eller gamle trækasser til øl og sodavand i let skrammet retrolook rumme familiens kogebøger og mapper med løse opskrifter. En tallerkenrække – gammel eller ny og med eller uden maling – kan også bruges til at sætte kogebøger på. På den måde kan man se forsiden af bøgerne og samtidig få en smuk dekoration ud af det.

Andre opbevaringsmuligheder er en ledig vindueskarm eller et hjørne i et vitrineskab som nabo til glas og porcelæn. Eller et par små hylder oven på hinanden på ydersiden af et skab – eventuelt beklædt med læder, så de er nemme at tørre af. “Kun fantasien sætter grænser.

De mest daglig brugte kogebøger ville jeg sætte nærmest og længst fremme inden for rækkevidde. Jeg ville ikke spekulere i at sætte dem i alfabetisk orden eller efter forfatter som på et bibliotek men tænke i udseendet og i det praktiske. Mit udgangspunkt vil være, hvad jeg oftest har brug for i hverdagen, og hvad jeg kun sjældent bruger”, mener Trine Boelskifte. Kogebøger er brugsbøger, hvor man kan tænke i særlige elastikker og store klemmer, som kan hjælpe med at holde bøgerne åbne, mens man bakser med fersk fjerkræ og rå rødbeder.

Gode tips til kogebøgerne

1. Det er brugsbøger som skal være let tilgængelige.

2. De er smukke og bør derfor være synlig dekoration.

3. Kan lægges i køkkenskab, dyb skuffe eller sokkelskuffe.

4. Kan stå fremme i niche, vindueskarm eller antik kasse.

5. Kan placeres på hylde, bogkasse, reol, vitrineskab eller tallerkenrække til formålet.

6. Flere køkkenfirmaer sælger kogebogsreoler integreret i køkkenet lige som vinreoler.

7. De bør placeres uden risiko for at blive sprøjtet til med vand, olie mm.

8. Lad de mest brugte kogebøger stå fremme, mens dem med desserter og syltning gemmes i skab eller skuffe.

Svane_k15_medium_Main_alternativ (2)

 

Læs også: Træt af madspild? Ny tilgang til køl og frys holder dine madvarer friske i længere tid

Tekst  Mette Andersen

Foto  Hanstholm Køkken, Trine Boelskifte, Jesper Ray