Byd velkommen til flere farver i køkkenet

Farver i køkkenet er en effektiv måde at give det personlighed

Uanset om du er til kradse retro-farver eller blide pasteller er farver en simpel måde at give indretningen kant og personlighed på. Se fageksperternes mest inspirerende eksempler på, hvordan du bruger farver i køkkenet – og få deres bedste tips til at gøre dem kunsten efter.

Læs også: 7 almindelige badeværelsesproblemer du let kan fixe selv

 

En farvehilsen fra halvfjerdserne

Det kræver sit køkken at spille op til arkitekturen i dette hus, der er tegnet af Rasmus Skaarup fra 2r arkitekter.

Et hvidt køkken ville forsvinde i det spektakulære rum, og da familien har en særlig forkærlighed for 1970’er-stilen, stod det klart, at der skulle en retro-farve i spil.

Valget faldt på orange – en levende og varm farve, der signalerer energi og begejstring. Farven fungerer ekstra godt i store rum, hvor der er behov for et markant farvestatement. Miks gerne med varme og gyldne naturmaterialer som her, hvor farven får modspil af smukke listelofter og bordplader i egetræ.

Køkkenelementerne er inspireret af det kendte snedkerkøkkenbrand Garde Hvalsø. Da ejeren Steen Lauth er tømrer, har han selv bygget elementerne – dog med kyndig assistance fra en møbelsnedker. Opvaskemaskinen og lamperne har fået en omgang af den samme sprøjtemaling som køkkenelementerne.

Orange farver i køkkenet

Giv det hvide køkken modspil

Danskerne er vilde med hvide køkkener – og med god grund. De hvide køkkener er tidløse og passer perfekt ind i vores lyse, skandinaviske boliger. Er man usikker på sine egne evner udi farvesætning, går man aldrig galt i byen med hvidt. Samtidig giver et hvidt køkken en neutral og afdæmpet baggrund for alle de remedier og køkkenredskaber, som allerede har farver, og som fylder visuelt i rummet.

Hvis du vil give dit hvide køkken lidt mere kant og personlighed, kan du gøre som arkitekt og farveekspert Anders Barslund, der i sin egen bolig kombinerer hvide køkkenelementer med sandfarvede vægge. Farven er blødere og mere mættet end traditionel hvid og fremhæver derfor det hvide inventar. En dybblå væg i et tilstødende rum inviterer til kig på tværs af boligen. Der er anvendt en helmat og ekstra pigmentholdig maling, hvilket giver et nærmest velouragtigt udseende til væggen.

Hvide elementer med sandfarvede vægge

Læs også: Sådan får du nemmere grønt på tallerkenen

Køkkenblå i ny fortolkning 

I gamle dage var blå en hyppigt anvendt farve i køkkenet – både på inventar og vægge og på det emaljerede køkkengrej som fx kaffekanden Madam Blå. Man mente nemlig, at fluer blev skræmt væk af de blå overflader. I dette 1930’er rækkehus har arkitekt Anders Barslund arbejdet bevidst med en nyfortolkning af herskabskøkkenet med blå, flue-uvenlig vægmaling over køkkenbordet. Farven giver køkkenet et personligt tvist og fremhæver desuden det mørke træ i køkkenelementerne. Højskabsvæggen er malet i en neutral gråtone, der indeholder en anelse blåt og derfor harmonerer fint med den blå væg. Der er brugt en mat vægmaling, som fremhæver farvepigmenterne mere end en blank. Men da matte overflader er mindre vaskbare, er området bag kogepladen beskyttet med en stænkplade af hærdet glas.

Lyseblå vægge i køkkenet

Sort er det nye sort 

De hvide køkkener har fået en værdig modstander i sort, der p.t. er den næstmest populære farve, når danskerne vælger køkken. Sort signalerer stil og elegance, men skal dog bruges med omtanke i små rum og rum med sparsomt dagslys. Er du på jagt efter et markant og grafisk udtryk, kan du kombinere de sorte elementer med hvid og bruge enkelte kontrastfarver til fx armaturer, lamper og øvrigt tilbehør. Ønsker du derimod et blødere og mere stemningsfuldt udtryk, kan de sorte elementer blødes op med varme naturmaterialer som fx træ, sten, læder og flet. I dette hus, som er tegnet og indrettet af arkitekt Rasmus Bak, er der skabt den perfekte balance mellem matsorte elementer, rå betongulve, bordplader i marmor, og gyldne teaktræsvinduer. Vær opmærksom på, at glatte, matsorte låger kan være meget modtagelige for fedtefingre.

Sorte køkkenelementer

Læs også: Kunstigt åndedræt til et typehus

Gode råd om farver

  • Lyse farver reflekterer lyset, hvorimod mørke farver absorberer det. Vælger du farver fra den mørke farvepalette, skal du huske at tænke ekstra belysning ind i køkkenet.
  • Hent inspiration til dit farvevalg ved at studere farverne uden for køkkenvinduet, fx fra haven eller facadefarver på den anden side af gaden. På den måde skaber du sammenhæng imellem ude og inde.
  • Giv det hvide køkken karakter med velplacerede farveklatter i rummet, fx en enkelt farvet væg eller lamper, armaturer og tilbehør i pangfarver. Husk, at mange kogebøger har farvestrålende forsider, der kan give liv til et hvidt og farveløst køkkenunivers.
  • Vælg farver med udgangspunkt i de materialer og overflader, der ellers er i rummet, fx gulve, lofter og vinduesrammer. Lyse træsorter som fx birk, fyr og ask er fine i selskab med pasteller og pangfarver. Mørke og gyldne træsorter som fx røget eg og teak bliver ekstra stemningsfulde i kombination med dybe farver som koksgrå, aubergine, midnatsblå og sort.
  • Søg evt. rådgivning hos en professionel farveekspert, hvis du har større farveprojekter eller ønsker en mere sammenhængende farvesætning af din bolig.

Kilde: Danske BoligArkitekter

Læs også: Tryl det lille køkken stort

Tekst  Pernille Hjorth

Foto  Andreas Mikkel Hansen m.fl.