Sæsonens bugnende frugt- og bærhaver giver dig lige nu mulighed for at lave den bedste is, du nogensinde har smagt. Det kræver blot en ismaskine, der passer til dit temperament og din pengepung – og den har vi fået dessertkok og is-elsker Morten Heiberg til at hjælpe dig med at finde.

Har du ikke fået sommer nok?

Ikke noget problem! Med hjælp fra havens frugttræer, bærbuske og krydderurter samt en god ismaskine kan du forlænge sommeren hjemme i dit eget køkken.

Det er uhyre nemt at lave sin egen velsmagende is på en ismaskine – grundopskriften kræver ikke andet end æg, sukker og fløde. Så det sværeste er faktisk det indledende valg af ismaskine på et marked med modeller fra få hundrede til omkring 15.000 kroner.

Chai is (s. 759

Spørger man Morten Heiberg – kok, dessertmager, is-elsker og forfatter til bogen Heibergs Is – kan valget af ismaskine være næsten ligefrem eksistentielt. “For mig er en ismaskine et must i ismagerens køkken, og heldigvis kan sådan en efterhånden anskaffes til en fornuftig pris,” siger eksperten, der selv sværger til ismaskiner med indbygget kompressor.

Den type maskine kan både nedkøle og indfryse, men ligger også i den høje ende af prisskalaen. Den anden og billigere hovedtype af ismaskiner har et separat fryseelement, som opbevares i fryseren og tages ud og placeres i maskinen, lige inden du hælder isblandingen i.

Læs også: Sommeraktuelt grej til huset og haven

Rabarberis (s. 72)

Ismaskiner uden kompressor

Ifølge Morten Heiberg er fordelen ved maskinerne uden kompressor udelukkende prisen. Man kan dog sagtens lave glimrende is på den slags maskiner, det kræver bare mere planlægning og præcision fra ismagerens side.

Først og fremmest er det vigtigt, at du har husket at fryse skålen ned 12-24 timer inden brug. Du kan ikke blot spontant beslutte dig for at kreere en is.

Det er også vigtigt, at selve isblandingen er helt kold, når den hældes i maskinen. Er den blot et par grader for lun, vil den tage for meget af fryseelementets kulde, og det bliver sværere at indfryse isen.

Når isen er kørt færdig i en sådan maskine, har elementet ofte tabt al sin kulde og må en tur omkring fryseren igen, før det endnu en gang er i stand til at fryse is. Det gør, at man altså ikke bare lige kan køre vanilje-, chokolade- og jordbærisen til den trefarvede isbombe lige efter hinanden, men i stedet må bruge op til flere dage på den slags is-fremstilling.

Læs også: Uhyggelige lygtemænd i ananas

Ismaskiner med kompressor

Vælger du i stedet modellen med indbygget kompressor, skal du være villig til at smide fra 1.500 og helt op til 15.000 kroner for vidundermaskinen.

Til gengæld køler maskinen hele tiden uden at skulle have en pause i fryseren. Du skal blot holde øje med, hvornår isen har den ønskede konsistens eller temperatur.

En ismaskine med kompressor har desuden den fordel, at den kan blive ved og ved, og får du spontant lyst til at lave is, eller vil du gerne lave flere forskellige slags is på én gang, er det denne type maskine, der skal til, mener Morten Heiberg.

Kompressormaskinerne kan som regel også rumme en del mere is end ismaskiner med udtageligt fryseelement.

I bogen ‘Heibergs Is’ kan du finde en række af Morten Heibergs bedste isopskrifter

Chokois (s. 35)

Med eller uden kompressor?

Ismaskine med udtagelig skål

Fordele

+ Billig, kan fås fra et par hundrede kroner

Ulemper

– Du skal huske at nedfryse fryseelementet mellem 12 og 24 timer mellem hver portion is.

– Elementet optager plads i fryseren

– Konsistensen bliver ofte ikke helt fast, indfrysningen skal fortsætte i fryseren.

Ismaskine med kompressor

Fordele

+ Ingen skål, der skal fryses mellem hver portion. Du kan lave al den is, du vil.

+ Isen fryses til en mere fast konsistens.

Ulemper

– Dyrere i anskaffelse. De billigste modeller koster fra 1.500 til 2.000 kr.

– Er større og fylder dermed mere i køkkenskabet.

Læs også: Græskartrifli med skumfidusmousse

Tekst  Tina Krarup

Foto  Lindhard & Ringhof