Vi opholder os i årevis i vores køkken, men kan danskernes foretrukne rum klare et arbejdsmiljøtjek?

Kartoflerne koger , mens gryden letter på låget og slipper lidt damp ud. Smørret smelter brusende på panden, og vandet løber rislende ned over salaten. Lyde, dufte og damp. Og midt i det hele kommer den yngste farende ind og har været til fodbold og har en masse at fortælle.

Køkkenet er samlingssted – det centrale sted i boligen, men det er også en arbejdsplads, hvor man kan komme til skade, få ondt i ryggen og blive dårlig på grund af dårligt indeklima. Dorthe Hedegaard er fysioterapeut og beskæftiget i CRECEA, et landsdækkende konsulentfirma for arbejdsmiljø og sikkerhed.

Hun har en lang række gode ideer til, hvordan køkkenet kan indrettes på en god måde.

Den rigtige bordhøjde

“I dag vil jeg tro, at de fleste køkkenborde har en højde på 90-92 centimer, og ser man på et køkken fra halvtredserne, er bordhøjden 80 centimeter. Men for at sikre gode arbejdsstillinger kan man have forskellige højder alt efter funktion.

Kogeområdet kan være lavere end de andre bordhøjder, da grydens højde betyder en højere arbejdshøjde.”

Læs også: Planlæg dit nye køkken

Placering af ovn

“Mange steder er ovnene placeret forholdsvist lavt, men det betyder altså, at man skal bøje sig, hver gang man skal se til det, man har i ovnen, og det kan være et problem, når man skal håndtere tunge plader, der skal ind og ud.

Ovnen skal placeres i en god arbejdshøjde, så man ikke får ubehagelige knæk i ryggen.” ‘

Direkte lys

“Lyset er et andet vigtigt element, for vi arbejder med skarpe knive, og god belysning kan forebygge ulykker. Et godt og direkte lys skal placeres på en måde, så man aldrig kommer til at skygge for sig selv, uanset hvor i køkkenet man arbejder.”

Zoneopdeling

Der er forskel på, om køkkenet skal bruges til at sylte, brase og bage brød, eller om det skal bruges til at sætte en frysepizza i ovnen. Susanne Magelund er indretningsarkitekt, og hun tager altid højde for, hvilke behov familien har, når hun indretter et køkken.

“For nylig indrettede jeg et køkken, hvor manden var to meter høj og kvinden meget mindre. Her valgte vi at zoneopdele, så der var forskellige bordhøjder. Og ofte er det sådan, at hele familien skal bruge køkkenet, og så kan man med et underskab med sokkeludtræk give børnene mulighed for at komme op i højden, så de kan være med,” fortæller Susanne Magelund.

Det vigtige er, at man kan arbejde med skuldrene i hvileposition, så kun underarmene skal løftes. Modsat må bordet ikke være for lavt, så man arbejder med krum ryg. Hvis man for eksempel bager meget, kan det være udmærket med et område med lavere bordhøjde, så man kan bøje sig ind over bordet, når man ælter dej.

Udluftning

I dag er køkkenet ofte en del af et stort og centralt rum, hvor vi ser fjernsyn, læser lektier, arbejder, læser og leger. Derfor skal vi helst ikke kvæles i madosen, og Susanne Magelund foreslår, at man kan lukke af til køkkenet eventuelt med skydedør.

Når det gælder indeklimaet, skal der være et emfang, der har kapacitet til at fange den em, der altid opstår under madlavningen. Er det et stort rum, kræver det tilsvarende stor kapacitet. Man kan få effektive emhætter, der også kan danne bagbeklædning og opfange sprøjt fra panden, og som kan skydes op af bordpladen, når der er brug for det, og ellers er skjult.

Husk at starte emhætten før madlavningen, så der bliver skabt det undertryk, der får luftstrømmene til at vandre mod emhættens sug, så snart man går i gang med madlavningen. Og husk, at emhætten virker bedst, hvis døre og vinduer er lukkede.

Læs også: Disse fødevarer må du gerne spise selvom datoen er overskredet

Arbejdstrekanten

I arbejdstrekanten med køleskab, vask og komfur skal de tre enheder placeres cirka halvandet skridt fra hinanden, og de elementer, der hører til de tre enheder, bør koncentreres her. “Hvis man for eksempel skal gå langt fra ovnen over et gangareal med en bradepande med varmt sky fra anden for at lave sovs, bliver risikoen for ulykker det større. Det handler ikke kun om, hvad der er praktisk. Det handler også om sikkerhed og om at forebygge ulykker,” siger Susanne Magelund.

Tekst  Kurt Balle Jensen

Foto  Polfoto & Folio images