Det er ved køkkenbordet vi smører madpakker, snitter gulerødder og tilbereder kød til aftensmad

Køkkenbordet er centrum for langt størstedelen af den aktivitet, der foregår i et køkken, og bordpladen skal lægge ryg til både vand, varme og saft fra kød, citron og rødbeder. Derfor kan det godt betale sig at bruge tid på at vælge netop det køkkenbord, som passer jer bedst.

Læs også: Køb af hårde hvidevarer

Hyppig oliering eller nul vedligehold?

“Når man skal vælge en plade til køkkenbordet, så er det vigtigt at tage stilling til to ting: økonomi og temperament”, påpeger Pernille Hjorth, forfatter til “Bogen om køkkenet” og sekretariatsleder i Danske Boligarkitekter.

Spændvidden er stor, når det kommer til materialevalg og vedligehold, og det er vigtigt at gøre op med sig selv, hvor på den skala man befinder sig:

Kompositbordplader som corian er dyre, men slidstærke og kræver stort set intet vedligehold.

Træplader fås i mange forskellige prisklasser, men man skal overveje, om man gider hyppig oliering.

Laminatplader kan holde til stort set alt undtagen varme og er samtidig økonomisk overkommelige.

Derudover er der de mere sarte materialer som beton og marmor for ikke at glemme køkkenekspertens egen slidstærke favorit: stålpladen. “Stål kan modstå alt, og pladen laves helt uden samlinger, hvilket gør den virkelig hygiejnisk, uden af den grund at være specielt dyr”, siger Pernille Hjorth.

Læs også: Rengøring i køkkenet

Ingen krumme rygge eller løftede skuldre

Når man har fundet vej gennem materialejunglen, så er der en række ergonomiske råd, der vil gøre hverdagen ved køkkenbordet mere behagelig: “Tag udgangspunkt i højden på det nuværende bord og juster derudfra.

Der findes ikke en egentlig standardhøjde, men gennemsnittet er mellem 90 og 100 cm”, forklarer Pernille Hjorth.

Består familiens medlemmer af en række umage højder, så må man indgå et kompromis. Her er et godt råd at tage hensyn til den højeste, når man skal indrette vasken, men til gengæld gå ud fra de mindste kokke, når højden på komfuret bestemmes. “Det duer ikke, at den høje skal krumme sig sammen for at skrælle kartofler, ligesom den laveste ikke skal stå med hævede skuldre for at røre i gryderne.

Den letteste måde at lave forskellig højde er ved at placere komfuret ved en kogeø”, siger Pernille Hjorth, der anbefaler, at man gør brug af en boligarkitekt for at finde den allerbedste løsning, når køkkenbordet skal indrettes.

Læs også: Køkkenlemmen – hvor blev den af?

Tekst  Karen Albertsen