Det er langt fra alle køkkener i danske villaer, der lever op til samtalekøkkenets mange kvadratmeter. Men du kan sagtens trylle det lille køkken stort, uden at vælte vægge og bygge om.

“Man kan lave et superfedt køkken, selvom der ikke er meget plads. Der er masser af muligheder for at udnytte overset plads og skabe ekstra rum. Og endelig kan man med det rigtige lys, farver og løsninger få selv et lille smalt køkken til at syne og opleves meget større, end det i virkeligheden er,” lyder det fra indretningsarkitekt Jesper Gadegaard, der er et kendt ansigt i mange hjem, efter at han har optrådt i bl.a. “De Fantastiske 5” på TV3.

Læs også: Design med paller

Legeplads eller mad-atelier?

Der er ingen køkkendrømme, der er ens, og derfor findes der også tusindvis af løsninger, som skal tilpasses direkte til køkkenets ejere.

De 3 regler:

Når man indretter et køkken, er der tre overordnede regler, man ifølge Jesper Gadegaard skal holde sig for øje;

Funktionalitet

Funktionaliteten er overvejelser om, hvordan man kan placere ovn, køleskab og vask, så man kan bevæge sig rundt mellem dem i en arbejdstrekant, der gør madlavningen lettest. Derudover skal man gøre sig klart, hvad man gerne vil bruge køkkenet til. Skal der være plads til lektielæsning, spiseplads og gæster i køkkenet? Eller er det et rum, hvor husets mad-kunstner kan trække sig tilbage og kreere? “

Opbevaring

Også når det kommer til opbevaring, er det vigtigt, at man tænker grundigt efter, hvor meget plads man i virkeligheden har brug for. Måske kan noget komme i kælderen, så man undgår at proppe skabene. Römertopfen og pålægsmaskinen bliver næppe brugt hver dag, så dem behøver man måske ikke have lige ved hånden.”

Lys

Hokuspokus med lys og farver.

“Når det kommer til de mere bløde værdier og optiske effekter, så har vi masser af muligheder for at snyde øjet til at tro, at køkkenet er større, end det er. Rigtigt placeret lys kan få rummet til at virke bredere og højere, end virkeligheden tilskriver. Og med farver de rigtige steder bliver dybden i rummet også hjulpet godt på vej,” lyder anbefalingen fra Jesper Gadegaard.

En dybere sokkel og LED-lys rundt på undersiden af elementerne ved gulvet skaber en oplevelse af et svævende køkken og mere gulvplads. Og lader man spots lyse op på loftet, så får man indtryk af et køkken med højt til loftet.

Endelig kan man skabe dybde i et rum ved at male endevæggen i en mørk farve, mens resten af rummet er hvidt. Har man et smalt køkken med skabe fra gulv til loft på den ene væg, så vil man få følelsen af et højere rum ved at lade de underste skabe være mørke, mens de øverste er lyse.

Læs også: Første række til vandet

Brede skabe og smalle opvaskemaskiner

Når det kommer til at vælge de rigtige elementer og løsninger til køkkenets indretning, så er der meget hjælp at hente hos køkkenfirmaerne. Vordingborg Køkkener anbefaler, at man vælger bredere skabe på 100 cm i stedet for 50 cm. På den måde slipper man for samlingen i midten og får plads til op til en hel tallerkenrække mere.

Også sokkelskuffer giver mere plads, og ønsker man bordplads, kan bardiske eller udtræksbakker i skabene være en smart løsning.

Hos HTH Køkkener anbefaler forretningsfører Peter Tveskov også, at man gør brug af smallere hårde hvidevarer i indretningen. “Vi har opvaskemaskiner, der er 45 cm i bredden, og sådan en kan næsten altid klemmes ind – også i et lille køkken. De fås med samme låge som resten af køkkenet og glider derfor ind uden at tage plads og opmærksomhed,” siger han. “Desuden er det værd at huske på, at der let kommer meget trafik på bordpladerne i et lille køkken. Derfor skal de gerne være af et materiale, der kan tåle lidt ekstra.”

Læs også: Ny kunst fra Kay Bojesen

Tekst  Karen Albertsen

Foto  Polfoto