Det har aldrig været lettere at male miljørigtigt

Miljøhensyn står højt på dagsordenen hos mange – ikke mindst når solskinsdagene skal udnyttes til at give boligen en kærlig hånd. Og med de rette forholdsregler kan du nemt sikre dig et minimalt indhold af miljø- og sundhedsskadelige stoffer, når du griber malerpenslen.

Læs også: Sådan skifter du selv dine vinduer

Miljøhensyn er vigtigt – også når du maler

Den historisk solrigeste sommer har sat skub i danskernes gør-det-selv-projekter, og i stedet for udlandsrejser og Netflix bliver manges feriedage brugt på udbedringer af såvel bolig som sommerhus. Når hjemmet skal have en kærlig omgang, står forbrugerne som oftest over for et væld af mulige materialer – og her spiller miljøhensyn en stadig større rolle. Faktisk er knap tre ud af fire danskere optagede af, hvad de selv kan gøre for at passe bedre på miljøet, viser en undersøgelse, som analysevirksomheden YouGov har foretaget i år.

Kig efter mærkninger og certificeringer

For den miljøbevidste forbruger kan det dog være vanskeligt at navigere rundt i junglen af indholdsstoffer og -mængder, der indgår i byggematerialer. Lennart Baunsgaard er teknisk chef hos malingsproducenten Beckers. Han påpeger, at du med de rette forholdsregler kan komme langt i indsatsen for at skåne dit og din families helbred såvel som miljøet. Faktisk har det aldrig været lettere at male hjemmet miljørigtigt fra inderst til yderst.

– Når du står hos din forhandler, er det en god ide at kigge efter mærkninger og certificeringer. De er nemlig til for at gøre det mere gennemskueligt for dig, så du nemmere kan sikre dig et minimalt indhold af miljø- og sundhedsskadelige stoffer, siger han i en pressemeddelelse.

Læs også: Giv din pool de bedste rammer

Lad miljømærkningerne hjælpe dig med at vælge

– Er produktet f.eks. blevet testet hos et af de nordiske Astma og Allergiforbund, er det med til at hjælpe dig med, at du udsættes for minimal risiko for allergi, eksem og astma. En anden kendt miljømærkningsordning er den nordiske mærkningsordning Svanen, som stiller høje krav til materialernes miljøpåvirkning og indhold af kemikalier.

Det forklarer Lennart Baunsgaard, der påpeger, at miljømærkningerne har fået stadig større indflydelse på danskernes indkøb. Faktisk kigger mere end halvdelen af forbrugerne efter miljømærkninger, når de handler.

Ingen hindring for kvaliteten

Selv om miljøhensyn står højt på dagsordenen hos mange forbrugere, har de færreste dog et ønske om at vælge grønne løsninger, hvis de mener, at de dermed går på kompromis med produkternes kvalitet og egenskaber. F.eks. tror mange, at maling baseret på terpentin er mere holdbar end vandfortyndbar maling. Men det er faktisk en misforståelse, forklarer Lennart Baunsgaard og påpeger, at det sagtens kan lade sig gøre at kombinere hensynet til funktionel kvalitet i materialerne med omtanke for miljø og indeklima.

– Med vandfortyndbar maling kan du male uden lugtgener, og du skåner både miljøet og dit helbred, uden at det påvirker kvaliteten af dit slutresultat. Og når du køber maling, der er mærket med Svanen, betyder det ikke bare, at den er fremstillet på miljøvenlig vis. Det er også din garanti for, at produktet skal leve op til en række strenge kvalitetskrav, bl.a. i forhold til rækkeevne, dækkeevne og vaskbarhed, siger Lennart Baunsgaard.

Læs også: Mit hus bestemmer, hvad der skal gøres hvornår

Forbrugernes kendskab til miljømærkningerne stiger

Han er samtidig ikke i tvivl om, at forbrugernes kendskab til miljømærkninger og grønne certificeringer er støt stigende. Ikke mindst Svanemærket har for længst vundet indpas, og hele 85 pct. af danskerne kender Svanemærket og ved, hvad det står for.

– Vi oplever stadig flere forbrugere, som efterspørger svanemærkede produkter, fordi de gerne vil være fri for lugtgener og afgasning af skadelige stoffer. De grønne hensyn spiller med andre ord en stadig større rolle – ikke bare hos de professionelle malere, men også blandt selvbyggere o.a., der ikke er blege for at gribe penslen og kaste sig ud i malerarbejdet på egen hånd.

Tekst  C. Dahl

Foto  Beckers