Markiser – skærm for både sol og regn

Markiser tilføjer boligens nære udearealer ekstra værdi og brugbarhed i sommerhalvåret. Med en markise kan man skærme sig mod sol og mindre byger men også holde længere på varmen, når aftenduggen og mørket falder på.

Et stigende antal husejere og ejere af lejligheder med altan investerer i terrassemarkiser i forskellige afskygninger. De senere år er det endda blevet almindeligt med påmonterede rullegardiner i frontprofilen af terrassemarkisen, som rulles trekvart ned til terrassens fliser eller trægulv for at skærme mod den lavt hængende nordiske sol, især i de sene eftermiddagstimer.

Ifølge Acrimo Solafskærmning A/S, som har produceret markiser i Hedehusene siden 1952, kan terrassemarkiser klare både sol, dug og en mindre byge, hvis hældningen på dugen er tilstrækkelig. Mange danske boligejere køber terrassemarkiser for at forlænge udesæsonen i begge ender. Det kan ske blandt andet ved at sætte varmelamper op under markisen, så der både er lunt og læ.

Læs også: Vil du have de bedste råd til køb af markise?

S4010-3x3x3 m Polyester

Pergolamarkisen

Acrimo sælger også en del markiser til børnehaver for at overdække sandkasse- og legeområde. Og den tendens har bredt sig til det private marked, hvor flere er opmærksomme på at placere børnenes sandkasse i et hjørne af terrassen under markisen, et sted med selvstændig markise eller under sejldug spændt ud mellem buske og træer. ”De fleste vælger naturligt en markise mod syd, men det er blevet mere almindeligt med markiser ved to eller tre facader, hvor der også er terrasser eller andre funktioner med behov for solafskærmning”, forklarer Acrimos ejer Jørn Mølgaard Hansen og føjer til: “Vi sælger en del pergolamarkiser i forlængelse af udestuer og i enkelte tilfælde som fritstående med en rækkevidde på op til syv meter. Med dem kan man lave sin egen overdækkede, skyggefulde pergola i have eller på terrasse.”

Der er flere oplagte fordele ved en pergolamarkise over terrasse, swimmingpool eller et andet af havens opholdsområder. Den fleksible markise behøver ikke være et permanent valg, men kan trods sin store størrelse rulles ud, når lejligheden byder sig. Pergolamarkisen, med eller uden hældning på dugen, er afstivet ved hjælp af stolper. Markisen er bredere end andre markiser og behøver ikke være fremme permanent.

Desuden kan stolperne fungere som praktisk og naturlig støtte for slyngplanter, vinranker eller lignende. Dermed bliver det muligt at camouflere selve stolperne. Og det, hvad enten området er fast eller kun periodevis overdækket mod vind og vejr med behov for skygge, læ og afskærmning.

Pergolamarkisen er for dem, som ønsker vindstabile, ekstra store mål i bredde og udfald takket være afstivning med stolper i hjørnerne.

Vit pergola_moogio_#1D65292[2]_1

Under udhænget

At få cirka 15 graders hældning på markisen kan være et problem på lave etplanshuse. Derfor monteres de fleste markiser under eller på tagudhænget. Det kan lade sig gøre at købe billige markiser i standardstørrelser, men hos de store udbydere leveres samtlige markiser efterhånden efter mål.

Der er frit valg mellem aluminiumstel i forskelligfarvede pulverlakker og valgfri dug blandt 130 farver og mønstre af akrylstof, som kan stå i mod vind og vejr. Stoffet rulles som oftest ind i en kassette, som bliver hængende året rundt. Men stoffet kan også “forsvinde” i en dækskærm eller under tagudhænget.

De fleste markiser styres af en motor med fjernbetjening, men håndsving forekommer også. Et nyt marked på vej frem findes i byernes lejligheder, hvor mange ældre ejendomme har fået nye store altaner, der også har behov for afskærmning og for forlængelse af sæsonen. “Fortidens stribede markiser er afløst af markiser i neutrale farver. Selv om der findes fancy kulører, tænker kunderne mindre i mode og mere i noget klassisk, de ikke bliver trætte af”.

Acrimo 6700 knækarmsmarkiser (2)

Læs også: Store vinduer, store muligheder

Markise-leksikon

Faldarmsmarkise Kaldes også vinduesmarkise. Er beregnet til solafskærmning og bruges især, hvor der er tophængte, oplukkelige vinduer.

Knækarmsmarkise Har fri passage under dugen og findes som terrassemarkiser og kassettemarkiser. Bruges mod sol, dug og regn og holder på terrassens lunhed hen under aften.

Pergolamarkise/skinnemarkise Kan bygges på ben med fri passage under dugen i store størrelser. Kan monteres direkte på vinduesrammer på udestuer som solafskærmning. Dugen holdes stram med en fjederpåvirket valse, der trækker i to kraftige bændler på markisens frontpanel.

Specielle markiser Kan laves til for eksempel et stort areal, som ønskes dækket af, og hvor det kan være svært at finde befæstningsmuligheder. Kan også være til dem som bare søger et helt unikt look

Tekst  Mette Andersen

Foto  Acrimo, sommerhave.dk, Moogio