Markiser til privatbrug har gennemgået en enorm udvikling siden den stribede udgave med flæser og rullehåndtag fra mormors kolonihavehus. Nutidens populære markiser er stilrene, højteknologiske og så store, at de flere steder har afløst den overdækkede terrasse.

For 50 år siden var markiser forbeholdt det bedre borgerskab, der havde råd til at sætte skygge på de store villaer. Så spredte fænomenet sig, og en generation senere var markiser synonymt med blomster, striber, flæser og rullehåndtag og en placering i mormors kolonihave- eller sommerhus. I dag ser vi så markiser version 3.0: Store, stærke, stilrene og gennemført højteknologiske monstermarkiser, der sikrer miljøet både inde og ude.

Faktisk var det de første charterrejser mod syden, der lagde grunden til de mange markiser, vi ser på danske huse i dag, siger Bill Jensen, der gennem 35 år har solgt solafskærmningsløsninger som direktør i virksomheden Alux.

“Vi ville gerne leve, som de gør sydpå med potter, pæne terrasser og markiser, og derfor begyndte der at komme markiser på husene,” forklarer han.

De første markiser var standardiserede markiser, og ofte var det smedevirksomheder, der stod bag. Efterhånden blev markisen udfordret af overdækkede terrasser, for det kunne den dygtige gør det selv-husejer selv sætte op. Men nu er markisen tilbage i de danske haver – fuldautomatiseret med motor og fjernbetjening. De nyeste modeller kan sågar styres fra din smartphone.

Læs også: Sæt en unik farve på din markise

Farvel til flæserne

Selv om mange i dag vælger at få en markise, der er specialtilpasset deres hus, så har nutidens markiser umiddelbart én ting til fælles: Udseendet. Væk er striberne, blomsterne og flæserne – de seneste ti år har tendensen været enkelthed. Både i farvevalg og stil. De fleste sværger til neutrale farver som grå og sort, lyder det fra såvel Bill Jensen som fra Brian Mouritsen, marketingskoordinator hos gardin-og markisesælgerfirmaet Living Art.

De fortæller begge, at husejerne efterspørger samme stil, uanset hvor i Danmark de bor – og at folk generelt har fokus på kvalitet.

“Har du brugt mange penge på et hus, vil du gerne bruge penge på finishen også. Og det er en god idé, for en kvalitetsmarkise kan holde i mange år, og markisedugene er mere farvestærke i dag end tidligere,” siger Brian Mouritsen.

Og det er ikke kun farveægtheden, der er forbedret i moderne markiseduge.

De fleste markiser har i dag beskyttelse mod UV-stråler – de mørke duge beskytter 100%, de lyse en smule mindre. Mange duge er desuden svejset sammen, så samlingerne er lys- og vandtætte. Du kan til og med bestille imprægnering, der gør dugen både vandtæt, brandhæmmende og smudsafvisende, så den bliver stort set vedligeholdelsesfri.

Læs også: Få flere magiske sommeraftener med en markise

Frit valg på funktionerne

Og det er netop alle de nye egenskaber, som både markisedugen og mekanikken under den har, der optager nutidens markisekøbere.

“Det er funktionerne, der er vigtige,” fortæller Brian Mouritsen.

“Flere og flere vil gerne bruge deres bolig ude, og udviklingen gør, at det er blevet lettere. For eksempel kan man få en vind- og bevægelsesføler, der får markisen til selv at køre ind, hvis det blæser for meget – så behøver man ikke bekymre sig om det, hvis man er taget på arbejde og har glemt den. Føleres kan i øvrigt også styres med en smartphone,” siger han og nævner andre funktioner som et ekstra rullegardin, som du kan køre ned i siderne eller for enden af markisen, og som giver læ for vind og sol.

“Det kan også være en terrassevarmer, der sidder direkte på markisen, eller indbygget lys i markisearmene. Det er der en del, som synes er interessant og gerne vil betale ekstra for,” siger Brian Mouritsen.

Markiser

Kvalitet koster

Du skal som udgangspunkt regne med at betale fra 20.000 kroner og opefter for en markise af en god kvalitet. Omkring 30.000 kroner, hvis du vil have en markise med nogle af de nævnte ekstra features. Men så kan den også holde i mange år, understreger Bill Jensen:

“Det kan godt betale sig at vælge kvalitet fra starten. Med en kvalitetsmarkise kan du skifte stoffet ud, når den bliver slidt. Det koster omkring 400 kroner pr. kvadratmeter. Og du bør gå efter en, der kan tåle den blæst, som vi har så meget af i Danmark,” lyder direktørens råd.

Spørgsmålet er så, hvornår du skal slå til og købe din monstermarkise? Udviklingen er nemlig langt fra gået i stå, og du kan roligt regne med, at markiserne bliver endnu mere automatiserede i fremtiden.

“Snart kommer der markiser, hvor automatikken er integreret med indeklimaet. Det vil sige, at markisen automatisk ruller ud og sørger for afskærmning, når det bliver for varmt indenfor. Det er nødvendigt for at holde elforbruget nede, når solen brager ind gennem de meget store vinduer, som mange nye huse er udstyret med. Ellers skal vi bruge strøm på afkøling,” forklarer Bill Jensen om det, der måske går hen og bliver markisernes version 4.0.

Det skal du tænke på, når du køber markise

 • Gå efter kvalitet. Det sparer dig for udgifter i længden, for en kvalitetsmarkise kan holde i op til 25 år.
 • Køb vindklasse to eller tre, ellers skal markisen rulles ind, hver gang det blæser en smule.
 • Overvej størrelsen på monsteret. Markisen skal selvfølgelig kunne dække terrassen, men hvis den er for stor, kan den virke for voldsom i forhold til huset. Tænk også på, at jo dybere markisen er, jo højere oppe på muren skal den placeres.
 • Du skal vælge, hvilken “arm” markisen skal have. En knækarm ligger næsten vandret oppe under markisen og følger med, når markisen rulles ud. Det betyder, at du kan bruge pladsen nedenunder, hvorimod en markise på faldarm går skråt nedad.
 • En markise kan leveres med kassettehylster, der monteres på væggen og beskytter dugen. Det kan forlænge markisens levetid.
 • Skal din markise have ekstraudstyr? Du kan for eksempel få indbygget lys, varme og endda børster, der gør markisen ren, når den kører ind.

Læs også: Gør nye huse beboelige med markiser

5 tips til at vedligeholde din markise

 1. Du bør vaske dit markisestel med vand og sæbe med jævne mellemrum – cirka hver sjette måned.
 2. Snavs fra luftforurening og andet fjernes bedst ved at børste den tørre dug med en relativt hård børste. Du kan også vaske pletter væk med lunkent vand tilsat autoshampoo. Brug en blød børste, og skyl efter med rent vand.
 3. Efter gentagne afvaskninger bør dugen behandles med imprægneringsspray for at bevare vandtætheden. Husk at tjekke, hvad dugen kan tåle.
 4. Hvis du bliver nødt til at rulle markisen ind, når den er våd, skal den rulles ud igen, så snart det er tørvejr – ellers kan den blive jordslået.
 5. De fleste markiser er sammensat af bevægelige dele og bør efterses og vedligeholdes årligt.

Bevægelige dele såsom udfaldsprofilholdere, armholdere og knækled skal smøres med syrefri olie eller teflonspray. Skruer og montagebolte skal efterses og efterspændes. Markisearme, forbom og motor skal justeres, så markisen sidder som den skal og lukker pænt til i kassetten.

Kilde: Alux A/S

Læs også: Store vinduer, store muligheder

Tekst  Jette Damgaard

Foto  Alux m.fl.