Er du på jagt efter solafskærmning til haven, er det en god investering at købe en markise eller parasol, der kan holde til det danske blæsevejr. Se her, hvordan du spotter de stærkeste bud

Der skal mere end en smule vind til for at jage os danskere indenfor, når solen for alvor får magt. Men at du er modstandsdygtig over for blæst er ikke det samme, som at din solafskærmning er det. Det kan den dog nemt blive, for der findes mange gode og stærke løsninger på markedet i dag – du skal bare vide, hvad du skal kigge efter.

Læs også: Ny teknik: Lav kloakseparering uden at grave

Parasoller

Som med alt andet indkøb af grej til hus og have bør du gå uden om de allerbilligste modeller – de er som regel ikke slidstærke nok.
Et yderst velegnet materiale til parasolstænger er teaktræ, der er formstabilt og som skabt til at modstå blæst og anden dansk vejrlig. Det er ikke den billigste løsning sådan lige her og nu, men den lange holdbarhed gør, at indkøbet alligevel kan betale sig for dig.

Stænger af andre kvalitets-træsorter samt af aluminium er også gode valg.

Foden er det vigtigste

Men det vigtigste for, at din parasol ikke vælter i vinden, er dens fod. Ofte følger foden ikke med parasollen, så det er op til dig selv at finde den rigtige.
Spørg hos forhandleren af parasollen, hvor mange kilo foden skal være for at kunne holde parasollen oprejst i op til hård vind (blæser det mere end det, bør du alligevel slå parasollen ned).

Billige parasolfødder, som skal fyldes med vand, samt andre af de lettere modeller på markedet er nemlig ikke stabile nok til at holde de store parasoller, som er populære i dag.

Tunge parasolfødder kan være meget uhandy og svære at flytte rundt på, men til store parasoller er de en nødvendighed, så sæt hellere et hjulsæt på en tung parasolfod end at købe en lettere parasolfod. Du kan også sætte en plantevogn eller en anden plade med hjul under parasolfoden, så den bliver nemmere at flytte rundt på. Under alle omstændigheder bør du sørge for, at hjulene kan låses, så parasollen ikke begynder at rulle med vindretningen, når blæsten virkelig tager fat.

Hvis du ved, at din parasol skal blive stående permanent det samme sted, kan du forankre den i jorden: Lav et hul i jorden med et pælebor og nedsæt et rør, hvis indre hul passer til størrelsen på stangen på din parasol. Du skal dog være opmærksom på, at denne løsning vil gøre din parasol væsentligt lavere.

Læs også: Gibraltar – hadet af spaniere og elsket af englændere

Tip!

Hvis du er handy, kan du sagtens være kreativ og lave din egen parasolfod. Du kan fx bruge en stor sten og få en stenhugger til at bore et hul, som passer til omkredsen på din parasol. Sæt hjul under, så du let kan flytte rundt på parasollen.

Stor sten som parasolfod

Markiser

Der er stor forskel på, hvor spinkle eller kraftige markisers stel og konstruktioner er. Jo større markisen er, jo kraftigere bør stellet også være for at kunne modstå hårdt og blæsende vejr.

Ud over et solidt og robust stel er det en fordel, hvis markisen er konstrueret med fx kæder, dobbeltfjedre eller gastrykcylindre, som kan optage kraftige vindstød og dermed forhindre markisen i at klappe sammen og samtidig holde dugen stram, så vinden ikke flår den i stykker.

Husk at være opmærksom på, om producenten yder en garanti på markisen, og hvilke typer fejl og skader garantien dækker.

Markise

Vælger du en markise af god kvalitet, som selv ruller ind i sin kassette, når det blæser, skal du ikke bekymre dig for om markisen går i stykker på grund af vind

Markisers vindklasser

Markiser skal ifølge et EU-krav være mærket som tilhørende vindklasse 1, 2 eller 3. Langt de fleste knækarmsmarkiser er vindklasse 2, som også vil være en tilstrækkelig vindklasse for de fleste, men bor du f.eks. ved havet eller ud til åbne marker, kan det være nødvendigt at vælge en vindklasse 3.

Du kan også få motoriserede markiser med indbygget vind- og bevægelsessensor, der får markisen til selv at køre ind, hvis det blæser for meget (hvor meget der er for meget, kan du forhåndsindstille den til) – så behøver du ikke bekymre sig om det, hvis du er taget på arbejde og har glemt den. Sensoren kan i øvrigt også styres fra din smartphone via en app.

Markisernes 3 vindklasser

1: tåler 4-8 m/sek., svarende til jævn vind.

2: tåler 8-11 m/sek., svarende til frisk vind.

3: tåler 11-14 m/sek., svarende til hård vind.

En given vindklasse skal kunne håndtere kortvarige stød i den høje ende af intervallet samt en konstant vindhastighed på det lave interval. En markise med vindklasse 1 skal fx kunne holde til en konstant vindhastighed på 5,6 m/s samt vindstød på op til 7,8 m/s.

Læs også: Budget for en studerende

Tekst  Emilie Helmer Wentzel, Bolius – Boligejernes Videncenter

Foto  Living Art, Colourbox, Stuart McIntyre, Viking Markiser