248 kvadratmeter nyt hus på 500 kvadratmeter grund

Arkitektparret begik en lille genistreg, da de byggede nyt hus på en grund på kun 500 kvadratmeter

Her fik de plads til et hus på i alt 248 kvadratmeter. Løsningen var et hus i tre plan bygget i så miljøvenlige materialer som muligt.

Den lille byggegrund på gadehjørnet lå ubebygget hen i mange år i villakvarteret nordvest for København. Et byggeprojekt blev opgivet – der var simpelt hen ikke plads til et gængs typehus, med mindre noget blev skåret væk. Ikke desto mindre har arkitektparret Rasmus og Viviana Iversen i dag 248 kvadratmeter at boltre sig på. De bed nemlig på, købte grunden og tegnede deres eget hus, så det passede lige nøjagtig til denne grund.

Læs også: New Yorker lejlighed midt i København

 

Mange muligheder og stor rummelighed

Huset har vakt opsigt i kvarteret, men mest på den positive måde.

– Børnene kalder det togvognen. Forbipasserende har også troet, at det skulle være en børneinstitution eller hjemsted for en ny 7-Eleven. Det sidste nok især på grund af beliggenheden på gadehjørnet, fortæller Viviana Iversen uden antydningen af at være fornærmet over sammenligningerne.

Facaden på huset

De smalle lameller i cedertræ danner fine krumninger i husets facade.

”Togvognen” er i dag både en velfungerende privatbolig og arbejdsplads. I underetagen er der indrettet tegnestue, og for nylig blev der også sat en skillevæg op og indrettet et ekstra værelse her.

– Da vi flyttede ind, havde huset kun to børneværelser. Så det problem måtte løses, da nummer tre var ankommet. Han er nu tre år og har lige fået sit eget værelse, mens vores store pige på 15 er rykket ned i det nye værelse i underetagen, fortæller Rasmus Iversen.

Læs også: Byggebranchen: Vi bygger nyt og renoverer på livet løs

Arkitektparret

Arkitektparret Viviana og Rasmus Iversen har været fælles om at skabe deres hjem lige fra de første skitser blev tegnet for omkring 10 år siden. Sammen har de tegnestuen VIDAL+Iversen, der har adresse i privatboligens underetage.

Se flere billeder fra huset hos Danske BoligArkitekter

Husets underetage er heller ikke det værste sted at befinde sig. Der er nemlig ikke tale om en gængs kælder. Her er tre meter til loftet, og fra de brede vinduer øverst falder lyset smukt ned på tegnebordet. Fra arbejdspladsen har parret også direkte udgang til havet.

Tegnestuen

Når børnene er sendt i skole og børnehave går Viviana og Rasmus ned i underetagen og arbejder på tegnestuen. Underetagen har tre meter til loftet og direkte udgang til haven.

Udefra syner huset ikke stort, men netop underetagen tilfører mange ekstra kvadratmeter. Der måtte også fjernes ikke så lidt jord fra grunden, da gravemaskinerne gik i gang for snart otte år siden.

– Byggeprocessen var lang. Det tog os omkring to år at bygge huset, og da vi flyttede ind, var det ikke nær færdigt, så vi boede i et af værelserne, mens vi gjorde køkken og badeværelser færdige, fortæller Viviana Iversen. I dag er hun mere end tilfreds med familiens hus.

Se også: De byggede et smart, grønt og bæredygtigt hus

Den lange byggeproces skyldtes delvist, at parret ville bygge så bæredygtigt og energivenligt som muligt og efter craddle-to-craddle-principperne, hvor alle materialer skal være giftfri og kunne genanvendes. For at gennemføre projektet måtte de uden for landets grænser.

De lod sig især inspirere af byggerier i Østrig og Schweiz, hvor man har mange erfaringer med lavenergihuse og andre former for dampbremse, der ifølge arkitektparret både har en længere holdbarhed og giver et bedre indeklima, så huset kan ånde.

– Dengang vi byggede var det meget svært at få dokumenteret, hvad byggematerialerne bestod af. I dag kan du selv i almindelige byggemarkeder få de fleste nødvendige oplysninger, fordi der er kommet mere fokus på miljøvenlige materialer, siger Rasmus Iversen, der er medlem af Danske BoligArkitekter.

Se også: Bæredygtigt hus koster nul kroner i varme

Selv om det bæredygtige aspekt har været vigtigt for parret, har de dog ikke slækket på de arkitektoniske krav. Og de to ting går fint op i en højere enhed, mener parret.

Små og store lysindfald fra både brede, smalle, små og store vinduer, runde hjørner overalt, der bløder op og er med til at give god akustik, og masser af små detaljer er alt sammen elementer, der gør det til en oplevelse at færdes i ”togvognen”.

Den flotte stue

Den rå betonvæg i stuen giver flot modspil til de hvide vægge. Over sofaen hænger kunst af danske Anders J.B. Jørgensen og schweiziske Irene Davi. Sofa og sofabord er købt secondhand.

Fra køkkenet

Køkkenet er baseret på elementer fra Ikea kombineret og Rasmus Iversens eget køkkendesign med låger i sort støbekrydsfiner. Det runde ovenlys, som i øvrigt går igen flere steder i huset, kaster her lys over trappen ned til husets underetage.

Læs også: Fra håndværkertilbud til drømmehus

Køkken og spiseplads

Spiseafdelingen er placeret lige ved det store vestvendte vinduesparti, hvorfra der er direkte udgang til terrasse og have. Bord og stole fra Arper. Et fleksibelt køkkenmodul på hjul kan rulles væk, så der bliver plads til endnu flere gæster omkring spisebordet.

Èt stort rum

Det store multirum fungerer både som entré, køkken samt spise- og dagligstue. Her er masser af gulvplads til at bl.a. husets yngste kan køre lidt ræs i sin fine bil. Læg mærke til de runde former både i loftet og i skillevæggen ved indgangspartiet. Gulvet er beton med epoxybelægning.

Badeværelset

Huset har i alt 3 badeværelser. Dette er det største og benyttes af hele familien. Badekarret er købt i et tysk byggemarked, og skabene er ombyggede og tilpassede standardelementer fra Ikea.

Se flere af arkitekt Rasmus Iversens projekter her

Fakta om huset

Arkitekt: Rasmus og Viviane Iversen, Vidal & Iversen

Størrelse: 124 m2 + 124 m2 underetage, der er godkendt til beboelse

Materialer: Husets underetage er støbt i beton og selve huset er en let trækonstruktion med facadelister i canadisk cedertræ fra Moelven. Taget er en tjærefri belægning, der minder om tagpap.

Energi og miljø: Solfangere på taget sørger for opvarmning af vand. Huset er tilsluttet det lokale naturgasnet og så velisoleret, at de årlige udgifter til opvarmning kan holdes på under 7.000 kr. Huset har opsamling af regnvand, der genanvendes til tøjvask og toiletskyl. Huset er isoleret med specialisolering fra det schweiziske firma SIGA, da det både holdbarhedsmæssigt og miljømæssigt er et bedre alternativ til de Byggepris: 11.290 kr. pr. kvadratmeter eksklusiv moms.

Læs også: Top moderne nybyg med masser af plads til hygge

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af 80 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger og er dækket af en særlig ansvarsforsikring, der også dækker selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Se flere projekter på danskeboligarkitekter.dk

Danske Boligarkitekter logo

 

 

Tekst  Gitte Nielsen

Foto  Andreas Mikkel Hansen m.fl.