Familien Thrane-Nielsen havde fundet den perfekte grund til et passivhus lige ned til Hornbæk Sø

Hvad de har givet for den gode beliggenhed er til gengæld tjent ind på deres imponerende lave udgifter til el, varmt vand og varme: Ca. 6.000 kr. om året.

Samtidig har deres såkaldte ’passivhus’ en næsten vedligeholdelsesfri facade, så parret med fred i sindet kan slænge sig på en af deres mange terrasser og nyde naturen.

Læs også: Energirenovering giver sundere boliger

 

Beliggenheden trak mest

Det var beliggenheden der trak, da Sofie og Peter købte en attraktiv grund i første række til Hornbæk sø. Senere fik de kontakt til et byggefirma og arkitekt Karina Søgaard MAA, der begge har specialiseret sig i at bygge og tegne lavenergi- og passivhuse. Passivhus betyder, at du ikke tilfører energi til huset, men bruger den varme, som du selv producerer via fx kropsvarme, madlavning og brusebade.

Det smukke passivhus

Smukt patineret cedertræ, skifer og zink er de bæredygtige og langtidsholdbare materialer anvendt til byggeriets facade og tag. Huset er højisoleret og indvendigt sørger akustikplader og klimaanlæg for et konstant behageligt indeklima. Huset er i teknik og materialer bygget for at opnå så lavt energiforbrug som muligt.

Varmen genbruges ved hjælp af et såkaldt varmegenvindingsanlæg, der recirkulerer luften i huset og sikrer en konstant, jævn temperatur.

Sofie og Peter fik med hjælp fra arkitekten tegnet et hus på 165 m² med dynamisk vrid i arkitekturen og fokus på naturlige, langtidsholdbare og vedligeholdelsesfrie materialer. Passivhuset i Hornbæk har udover de åbenlyse arkitektoniske kvaliteter lave driftsomkostningerne til varmt vand, varme og el. Penge, der i stedet bliver brugt til afdrag på lån i huset hver måned.

Se mere fra denne bolig hos Danske BoligArkitekter

Stue med udsigt

De fleste af boligens 165 m² går til et stort opholdsrum, hvor der er blevet plads til køkken, to sofaarrangementer og en spiseafdeling. Fra alle sidde- og ståpladser i rummet er der frit udsyn til haven og Hornbæk sø.

2 forskudte kasser

Huset er udformet som to forskudte kasser, der danner nogle gode uderum, som ligger i naturlig og tæt forbindelse med opholdsrummene indenfor. Det forskudte element gør også, at huset ikke bliver forudsigeligt, men har kroge med oplevelser både inde og ude. Carport og skur danner den tredje kasse, som markerer indgangen til boligen og skærmer mod morgenterrassen ud fra køkkensiden, så denne er mere privat fra vejen.

– Familien har fået bygget et passivhus på 165 m², som har et meget lavt månedligt forbrug af el og varme. Et smart byggesystem, hvor de højisolerede ydervægge kun er 30 cm tykke, gør endvidere, at du i forhold til traditionelle isolerings- og byggemetoder sparer mange kvadratmeter. Hos Sofie og Peter har det givet 7-8 m² ekstra i grundplanen, forklarer Karina Søgaard, der er medlem af Danske BoligArkitekter.

Beliggenheden trak mest Badeværelset Soveværelset

Forbrug på knapt 3000 kr om året

Familiens samlede forbrug til varme og varmt vand er på knap 3.000 kr. årligt, hvilket er en besparelse på ca. 20.000 kr. årligt i forhold til, hvad en familie i et tilsvarende hus bruger. Her sørger solceller endvidere for, at det årlige forbrug kun ligger på 3.000 kr. Dét regnskab betyder, at du grundet de færre driftsomkostninger får et større rådighedsbeløb til at afdrage lån.

– Og dét gør faktisk, at du kan låne en million mere til at bygge for. Når du genbruger vand og varme og har isoleret optimalt, så kommer du med andre ord til at bo for dine penge i stedet for at hælde dem i kloakken. Du kan regulere graden af dit genbrug og dermed graden af besparelse, men du kan ikke regulere huspriserne, og det er et regnskab som bankerne kan forstå, fortæller Karina Søgaard.

Stue og køkken

Der er lavet en ekstra sofakrog ved siden af det grebsfri, enkle køkken fra Kvik, hvor det er muligt at se tv og nyde udsigten på samme tid. Flytter familien fra huset en dag, kan der hurtigt etableres et ekstra børneværelse i krogen.

Køkken

Det åbne køkken har direkte adgang til den østvendte terrasse, hvor familien kan nyde morgenkaffen og dagens første solstråler.

Se flere af arkitekt Karina Søggards projekter her

Læs også: Energirenovering giver sundere boliger

Fakta om boligen

Arkitekt: Karina Søgaard, arkitekt MAA og partner i Novaform Arkitekterne.  

Husets størrelse: 165 m².

Processen: Familien fik via byggefirmaet Future House kontakt til arkitekt Karina Søgaard MAA, der er specialist i passivhuse. Gennem dialog med Sofie og Peter lavede hun et skitseforslag, fik myndighedsgodkendelser og stod for kontakten til Future House, der havde totalentreprisen.

Materialevalg: Bæredygtige og langtidsholdbare materialer bl.a. facadebeklædning af ubehandlet cedertræ, skifer og zink, 3-lags vinduer, betonfliser, hårdt træ på terrassedæk.

Energi: Huset er bygget efter passivhus-standarder og har bl.a. genveksanlæg, mekanisk solafskærmning, der forhindrer overophedning samt regnvandsopsamler toiletter, ved tøjvask og havevanding. Solceller på taget.

Byggepris:   ca. 2.600.000 mio. kr., heraf arkitekthonorar på 75.000 kr., og 45.000 kr. til projekteringsfase, hvor Karina Søgaard lavede konstruktionssnit, kloakplan og plan over fundamentet.  ­

Læs også: Går du – også – med drømme om at bygge nyt?

Plantegning

Boligen består af 2 forskudte rektangler, der skaber skønne rum – både ude og inde

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af 80 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger og er dækket af en særlig ansvarsforsikring, der også dækker selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Se flere projekter på danskeboligarkitekter.dk.

Danske Boligarkitekter logo

Tekst  Julie Vöge

Foto  Styling: Rikke Juel Graff Foto: Andreas Mikkel Hansen