Familien havde slet ikke i tankerne, at de kunne få råd til et arkitekttegnet hus

Men arkitekten Rasmus Skaarup fik dem på andre tanker. Familien har fået et mere personligt hus, hvor der er lagt vægt på god arkitektur i stedet for mange kvadratmeter.

– En arkitekt? Det har vi da ikke råd til.

Sådan tænkte familien i dette hus, da de for nogle år siden havde fundet den perfekte grund og nu skulle i gang med at bygge hus. Deres gamle bolig – en lejlighed på lidt over 70 kvadratmeter, hvor de boede med deres to ældste piger – var blevet for trang, og efter flere års husjagt, havde de skiftet spor. De ville bygge selv! For det kunne jo være ”lækkert” at flytte ind i noget helt nyt, og nu var den helt rigtige grund i et gammelt villakvarter i København erhvervet.

Parret tænkte udelukkende i typehus-baner, for det var det, der var råd til, og heldigvis kendte parret en arkitekt, Rasmus Skaarup fra 2r arkitekter, som de bad hjælpe med at finde det bedste typehus på markedet.

Læs også: Et hus med kærlighed til træ

 

Færdigt arkitekttegnet hus

Arkitekttegnet til typehuspris. Den smukke træfacade er beklædt med lærketræ, der patinere smukt og kræver minimal vedligeholdelse. Taget er et tagpaptag, og udhænget har eternitbeklædning.

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter

Placering på grunden er vigtig

Men da den energiske arkitekt gik i gang med at studere udbuddet, var han ikke sen til at proklamere, at de da lige så godt kunne hyre ham til at tegne deres hus, prisen ville han godt påtage sig at konkurrere på.

Kig fra køkkenet

Der er arbejdet meget med rum, dagslys og sammenhængen med haven. Her et vue fra køkkenet og ned gennem stuen, hvor det store glasparti giver grønne kig til den gamle og tilvoksede have.

Familien inviterede arkitekten og hans hustru på sushi og rødvin, og da han allerede den aften dukkede op med en færdig model af deres hus, var det svært at afslå tilbuddet.

Typehuse kan have mange kvaliteter, men ifølge Rasmus Skaarup, der er medlem af Danske Boligarkitekter, bliver de gode og langtidsholdbare arkitektoniske løsninger stort set altid nedprioriteret. Når alt skal standardiseres, sker det på bekostning af de anderledes og spændende løsninger. Køberne, mener han, er også ofte alt for fokuseret på at få så mange kvadratmeter som muligt og på det rigtige køkken- og badeværelsesinteriør.

Skøn udsigt fra siddepladsen

En lille genistreg kalder arkitekten Rasmus Skaarup selv de dybe vindueskarme, som kan bruges som skriveborde og siddepladser. Derudover sparer de plads i børneværelserne.

Mens typehuse ofte placeres midt på grunden, så der er frit udsyn til alle sider, er huset her placeret i den ende af grunden, så nordsiden nærmest ligger klemt op ad en mur ind til nabogrunden. Muren er heldigvis dækket af smukke, gamle træer og buske, så der alligevel er små, fine kig til noget grønt fra vinduerne, der med deres dybe nicher og lave placering kommer til at virke lidt huleagtige. Denne side af huset er beklædt med vedligeholdelsesfrit mørkegrå eternit, mens ”forsiden” af huset, der vender mod syd-sydvest er beklædt med lærketræ.

Læs også: Guide til succes med at bygge en 1. sal på dit hus

Den skønne stue

Den øverste del af skillevæggene er forsynet med glas flere steder, hvorved rummene virker lysere og større.

Se flere projekter af arkitekt Rasmus Skaarup her

Det store udhæng på taget pakker huset ind, hvorved opnås en sidegevinst i form af en overdækket terrasse og et eftertragtet uderum, som beboerne gennem åbne skydedøre kan træde ud i direkte fra køkkenalrummet.

Masser af skabsplads Flot vindue i badeværelset Fin siddeplads i alkoven

For at holde budgettet er der ifølge arkitekten brugt gængse materialer. Familien har selv sørget for at finde gode tilbud på køkken- og badeværelsesmøbler, hårde hvidevarer, armaturer og gulve. Det var også vigtigt for dem at bygge så grønt som muligt, solcellerne på taget måtte de dog droppe, for det var der ikke økonomi til. Det nye hus er imidlertid velisoleret og billigt at varme op, og et varmegenvindingsanlæg sørger for godt indeklima.

Se også det sorte selvbyggerhus

Fakta om huset

Arkitekt: Rasmus Skaarup, 2r arkitekter

Størrelse: 164 m2

Type: Et plan

Proces: Arkitekt Rasmus Skaarup har stået for skitseforslag, myndighedsgodkendelse og arbejdstegninger samt rådgivet ad hoc i selve byggefasen.

Materialer udvendigt: Tagpap, eternit, lærketræ. Vinduer og døre fra Rationel.

Materialer indvendigt: Bambusgulv, køkken- og badeværelsesskabe i bambus fra Køkkenskaberne, garderobeskabe fra Kvik.

Byggepris: 13.000 kr. pr. m2

Læs også: Disse hustyper er de dyreste – og disse er de billigste

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af 80 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger og er dækket af en særlig ansvarsforsikring, der også dækker selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Se flere projekter på danskeboligarkitekter.dk

Danske Boligarkitekter logo

Tekst  Gitte Nielsen

Foto  Christina Kayser Onsgaard