I mange tilfælde kan det bedre betale sig at bygge nyt hus fremfor at forsøge at renovere et ældre hus.

Der er mange faktorer, der spiller ind. Beliggenheden kan f.eks. afgøre, hvad der bedst kan betale sig.

Det skal føles rigtigt i maven. Sådan lyder det første råd om huskøb fra Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom hos Nordea. Men når det så er slået fast, så kan der faktisk være en række økonomiske årsager, der gør, at man bør overveje at bygge et helt nyt hus i stedet for at forsøge at bringe et gammelt hus up-to-date.

Lige nu er renten på realkreditlån historisk lav. Derfor kan der være god økonomi i at låne for eksempel en million kroner ekstra, hvis det betyder, at du så kan bygge et helt nyt lavenergihus i stedet for at flytte ind i et gammelt hus, hvor varmen suser ud af alle revner og sprækker.

Læs også: 6 klassiske byggefejl, når danskerne renoverer og bygger nyt

 

“Når man kigger på det over mange år, kan investeringen godt tjene sig hjem igen. Et gammelt hus vil typisk koste 15.000 kroner mere om året at varme op – i grelle tilfælde helt op til 30.000 kroner mere. Og vi kan se i krystalkuglen, at energipriserne vil fortsætte med at stige fremover,” fortæller Lise Nytoft Bergmann.

Det er ikke sådan, at kreditforeningen generelt foretrækker nye boliger frem for gamle, men rådgiverne skeler helt klart til, hvor stor en post vedligeholdelse og energi kommer til at være på budgettet, før de godkender et lån, forklarer boligøkonomen.

Dyrt at renovere

Som direktør i Dansk Byggeri har Michael H. Nielsen en god fornemmelse af, hvad der rører sig blandt danskerne lige nu. Men der er faktisk ikke nogen klar tendens, der peger i retning af enten nybyggeri eller renovering. “Mange bygger nyt, men der er også mange, der renoverer.

Jeg kan dog konkludere, at de ældre huse i gasbeton og huse med trækonstruktion oftest er nedrivningsmodne. Det kan være rigtig dyrt at renovere de huse, der er bygget i 1950’erne og 1960’erne, hvor midlerne var små. I den type huse skal der både energioptimeres, laves nye rumfordelinger og skiftes vinduer for at matche en moderne families krav,” forklarer Michael H. Nielsen.

Har du fået fingrene i et hus, der har mange K3- anmærkninger og ligger helt nede i energiklasse F, G eller H, bør du overveje at bekoste de omkring 100.000 kroner, som Dansk Byggeri vurderer, at det koster at rive et hus ned og bortskaffe materialerne, og bygge et helt nyt i stedet. Prisen for at bygge et standard-typehus ligger på omkring 1,5 millioner kroner, fortæller direktør Michael H. Nielsen.

Læs også: Gode råd om byggetilladelser

Nye huse holder prisen

Grundpriserne varierer meget fra landsdel til landsdel, og det betyder også noget for beslutningen. I for eksempel Lyngby og Gentofte er nye byggegrunde så dyre, at det faktisk bedst kan betale sig at købe en grund med et hus og så rive det ned. I andre dele af landet kan det derimod bedst betale sig at købe en ny grund.

“Når folk vælger at købe et gammelt hus og rive det ned i stedet for at købe en nyudstykket grund, så skyldes det ofte, at de eksisterende huse ligger på de mest attraktive grunde, hvor infrastrukturen allerede er på plads. Det prioriterer mange højt” fortæller Michael H. Nielsen.

Det betyder også noget, hvor i landet du planlægger at bo. I København vil et hus typisk blive den million mere værd, som man bruger på at renovere det, mens det ikke er sikkert, at pengene kommer ind igen i andre dele af landet. Derimod kan man næsten altid regne med, at et nybygget hus holder prisen, uanset hvor i landet det bliver opført.

Læs også: Skal det være en rå eller romantisk udestue?

Tekst  Jette Damgaard

Foto  Lind & Risør