En klassisk amerikansk lade i skandinavisk stil

Hvordan ser en klassisk amerikansk lade ud i skandinavisk version?

Familien her havde forelsket sig i en unik naturgrund med egen skov og drømte om et træhus, inspireret af de simple lader, man kender fra USA. Arkitekt Lars Bo Poulsen gav dem et hus med højt til loftet i mere end én forstand.

Læs også: Fra håndværkertilbud til drømmehus

 

Nærmiljø i landsbysamfundet

Når man selv er vokset op på landet, kan det være svært at undvære naturen og det hyggelige nærmiljø, der ofte følger med at bo i et lille landsbysamfund. Sådan havde Mads Peter og hans kone det i hvert fald, da de begyndte at se sig omkring efter et nyt hjem.

– Vi havde boet i Aalborg i 15 år og ville gerne have mere plads omkring os, fortæller Mads Peter.

Ønskescenariet var noget i nærheden af skov, og efter en tids søgen så var den der pludselig – den perfekte grund. 10 tønder land med en fin, lille plantage og en naturlig lysning, som det var intet mindre end oplagt at bygge et hus i.

Huset set forfra

Huset ligger for enden af en grusvej, hvor det tager imod med åben favn. Her har arkitekten leget med kombinationen af murværk og sort træ, ligesom den høje skorsten er blevet et effektivt virkemiddel i husets symmetri.

Læs også: Kunstigt åndedræt til et typehus

Hvilket hus skulle de bygge?

– Her lå allerede en gammel lade og et lille, traditionelt hus, men det var for småt til os, der jo kom med to børn og et ønske om masser af plads. Vi fandt hurtigt ud af, at det ville koste en del, hvis vi skulle bygge det oprindelige hus om – men vi kunne jo bo i det, mens vi byggede et nyt, fortæller Mads Peter.

Det gamle hus lå nemlig i et hjørne af grunden, så familien kun­ne nøjes med at rive den gamle lade ned for så at bygge et nyt hus i lysningen. På den måde bevarede de meget af beplantningen og hele det naturlige nærmiljø, de jo var faldet for i første omgang. Men hvilket hus skulle de bygge?

– Vi havde en idé om, at det nye hus godt måtte have lidt som­merhusatmosfære. Samtidig havde vi sporet os ind på den her amerikanske ladestil – noget med et højt, langt, sort hus, som vi følte ville passe flot ind her, fortæller Mads Peter.

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter

Nordisk version af amerikansk lade

Oprindeligt tænkte parret, at de selv kunne slå de streger og få bygget sådan et hus. Men de måtte hurtigt erkende, at de – selv som erfarne projektmennesker – alligevel ikke kunne få pusle­spillet til at gå op. Her kom arkitekt Lars Bo Poulsen fra Danske BoligArkitekter ind i billedet, og han vendte hurtigt til­bage med sit bud på en nordisk version af den amerikanske lade.

– Arkitekten kom egentlig med en løsning, der var meget anderledes end det, vi havde forestillet os. Der var en masse overraskelser fx det åbne rum mel­lem etagerne, lysindfaldet, og kombinationen af mursten og træ.Vi blev helt paf, men han ramte faktisk plet i første hug, fortæller Mads Peter.

Stue og spiseplads flyder sammen  Pladsen ved trappen

En varm favn i lysningen

For arkitekt Lars Bo Poulsen var opgaven spændende.

– Jeg så en enkel og minimalistisk bygning for mig – skrabet ind til benet. Jeg fik samtidig mulighed for at arbejde med træbe­klædningen, som jeg har arrangeret både vandret og lodret, så det tager lidt af dimensionen af det store hus. Indenfor har du så det kæmpestore glasparti, der fører dig hen mod naturen som en slags glidende bevægelse mod skoven, forklarer han.

Udsigt til haven

Spisepladsen er placeret ved det store vinduesparti med kig til skov og terrasse. Spisebordet er fra Hay, Wegner CH33-stole fra Carl Hansen & Søn.

Naturen fylder meget her i huset – både inde og ude. Det åbne hjørne i dagligstuen inviterer til afslapning midt i alt det grønne. Glaspartiet kan åbnes og giver adgang til en lille overdækket terrasse.

I køkkenet er vinduerne placeret, så der ikke er fuldstændigt indkig fra ankomstfacaden, men man stadig kan holde øje med, hvem som kommer til huset. Køkkenet er indrettet med bordplader i Corian og enkle hvide elementer fra HTH, der har stået for alle husets indbyggede skabe.

I praksis fungerer alle idéerne. Det sorte træhus dukker op som en varm favn i lysningen, når man ankommer – og indenfor mær­ker familien lyset og naturen som en ekstra dimension.

– Det var svært at forestille sig, før alle overflader var færdige, og vi var flyttet ind. Men det her med at integrere huset i naturen og omvendt – det virker altså! De store vinduespartier lukker træ­erne helt ind i huset, og vi føler virkelig, vi lander midt i skoven, når vi kommer hjem. Så er der ro på, siger Mads Peter.

Se flere projekter af arkitekt Lars Bo her

Fakta om huset

Arkitekt: Lars Bo Poulsen, Nørkær + Poulsen.

Størrelse: 250 m2.

Type: To fulde plan med sadeltag.

Proces: Arkitekten har lavet skitseforslag og tegningsmateriale. Familien har selv stået for byggetilladelse, ingeniørberegninger, geoteknisk rapport og energiberegning. Råhuset er opført af byggefirma, mens familien selv har indkøbt og styret de forskellige håndværksfag kombineret med mange timers selvbyg på husets indvendige del.

Materialevalg udvendigt: Facade af sort­malede svenske træprofiler kombineret med vandskuret murværk på bl.a. skorstenen. Sort tagpaptag med listedækning, zinktagrender og -nedløb. Sorte træ-/aluvinduer og skydedøre fra Velfac 200-serien. Husets terrasser er lagt med henholdsvis rosewood-hårdttræ og grå betonfliser.

Materialevalg indvendigt: Massive egetræs­gulve fra Tarkett, flisegulve fra spanske Apavisa. Indbygget belysning fra iGuzzini. Armaturer fra VOLA. Bordplader i Corian. Køkken- og badevæ­relsesinventar samt indbygningsskabe fra HTH.

Energi: Jordvarmeanlæg fra IVT. Ventilationsanlæg med varmegenvinding fra Dantherm.

Strømbesparende LED-lyskilder i alle husets indbygningslamper.

Arkitekthonorar: ca. 75.000 kr.

Byggepris: Ønskes ikke oplyst.

Læs også: Sådan ser danske boliger ud – set med en amerikaners øjne

Niveau 1

Niveau 2

Tekst  Christina B. Kjeldsen

Foto  Pia Enghild