Nybyggeri er ofte mere grønt end loven kræver

Der bliver både tænkt på energiregningen og CO2-udslippet, ved nybyggeri i Danmark

46 procent af de mange kvadratmeter, der blev bygget i 2015, sparer mere på energien, end loven kræver, viser nye tal. Men vores ældre huse fråser stadig med energien

Knap halvdelen af de 1.967.372 kvadratmeter, der blev bygget i 2015, er lavenergibygninger, der kun bruger en brøkdel af den energi, som ældre bygninger gør. Ifølge tal fra Dansk Byggeris Energianalyse 2017 blev 46 procent af det nybyggede areal i 2015 opført som lavenergibygninger.

Læs også: En klassisk amerikansk lade i skandinavisk stil

Et Danmark fri af fossile brændstoffer

– Vores bygninger står i dag for ca. 40 procent af al den energi, vi bruger, og målet om at gøre Danmark fri af fossile brændstoffer i 2050 kan kun nås, hvis vores bygninger skærer væsentligt ned for deres energiforbrug. Det stiller både krav til, at vores ældre bygninger energirenoveres, og at alt det nye, vi bygger, ikke bruger mere energi end højst nødvendigt, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Camilla Damsø Pedersen.

78% kunne spare på varmen

Selvom næsten halvdelen af nybyggeriet bruger ganske lidt energi, forventer Statens Byggeforskningsinstitut, SBi, at 78 procent af parcelhusene i Danmark har et stort potentiale for at spare på varmen.

– Vi har mange ældre huse fra før 1980, og en del af dem er endnu ikke blevet energirenoveret og fråser derfor med energien. Det er vigtigt at huske, at jo mere vi kan spare på energien hjemme i privaten ved fx at energirenovere, jo færre penge skal vi i fremtiden bruge på vindmøller, biomasse og andre vedvarende energikilder. Derfor er det ikke nok, at vi bygger nyt, der skal også energirenoveres, siger Camilla Damsø Pedersen.

Læs også: Ny ordning: Lej en varmepumpe med abonnement

Renoveringsegnede parcelhuse

For hver gang der er kommet et nyt bygningsreglement, er kravene til bygningernes samlede energiforbrug blevet skærpet. Huse bygget efter det nuværende bygningsreglement BR15 bruger 25 procent mindre energi end huse bygget efter det tidligere BR10. Hvis huset er opført som bygningsklasse 2020, bruger det endnu mindre energi, end loven kræver, nemlig hele 25 procent mindre energi end BR15.

– Det er noget, som kan mærkes på både udgifterne til energi og i sidste ende også på udledningen af CO2, når knap halvdelen af alt det, der er blevet bygget i 2015, er opført som lavenergibygninger. Flere og flere ser en fordel i lave energiregninger og ikke mindst andre fordele som bedre indeklima og komfort, hvilket lavenergibygninger også giver, siger Camilla Damsø Pedersen.

Læs mere i Dansk Byggeris Energianalyse 2017 på s. 18, 35 og 36 her

Læs også: Fra boligdrøm til drømmebolig