Et selvbygget hus er et velbygget hus

Et selvbygget hus på budget, der endte med masser af kreative løsninger

Den store container ud mod vejen vidner stadig om en tid med byggerod og midlertidige løsninger, men familien er for længst faldet til i deres selvbyggede hus, der allerede har lagt rum til flere festlige sammenkomster.

Steen Lauth er selvstændig tømrer, men det var egentlig ikke drømmen om selv at bygge hus, der gjorde, at familien havnede i landzone-kvarteret uden for Herlev med skøn udsigt til marker og Hareskoven.

Steen og hustruen Rikke havde kort forinden flyttet deres tre døtre til en Rudolf Steiner Skole i området, og de blev hurtigt trætte af at køre i pendulfart mellem deres gamle hus i Brønshøj og pigernes nye skole i Herlev.

Læs også: Byg selv dit tørrestativ

 

Bo med naturen

Samtidig havde de begge et stort ønske om at bo et sted med mere natur. De købte spontant grunden, hvor der lå et lille A-hus og boede også i huset en kort periode. Men ret hurtigt blev det dog besluttet, at det skulle rives ned og erstattes af et nyt.

Steen Lauth skulle selv stå for byggeriet, og da Rikke Lauths far er arkitekt var det oplagt, at han tegnede de første skitser til huset.

─ Jeg ville gerne bygge et længehus. Projektet har dog udviklet sig innovativt hen ad vejen, især efter at 2 R arkitekter med Rasmus Skaarup og Rasmus Frimer Andersen blev inddraget. De kom med mange både kreative, elegante og funktionelle udspil, som har fået det hele til at hænge bedre sammen, fortæller Steen Lauth.

Spisestue  Stue

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter

Steen Lauth tog fri et lille halvt år for udelukkende at hellige sig sit eget husbyggeri, men i resten af byggeperioden har han skullet passe sit enmandsfirma og så bygge videre på sit eget hus om aftenen og i weekender.

─ Og det har da været hårdt med dobbeltarbejde, især når vi hele tiden skulle være opmærksom på, at vores budget blev holdt, det var næsten det hårdeste,” indrømmer han i dag.

Når han tænker tilbage på byggeprocessen er det dog påfaldende, at mange af de kreative løsninger i huset netop udspringer af, at der skulle tænkes i billigere løsninger og prioriteres hårdt.

Se flere projekter af arkitekt Rasmus Skaarup her

Med på sidelinien i hinandens liv

De 225 kvadratmeter er indrettet, så 1. salen er ét langt rum, der rummer både køkken og stue. Bag køkkenet kan man gå ind i et rummeligt viktualierum, hvor den madinteresserede familie opbevarer køkkenmaskiner, sække med mel og andre kolonialvarer.

Køkkenet

Rikke og Steen går meget op i madlavning og går derfor heller ikke ned på udstyr. Den industrielle dampovn i væggen er fra Convotherm, mens Steen Lauth selv har designet den store emhætte, som han derefter fik udført hos en smed.

I underetagen er der fire værelser, to badeværelser og et bryggers. Dertil kommer to åbne rum i hver ende, hvor der er dobbelt loftshøjde. Det ene er kombineret hall, men også med plads til at øve musik.

Trappen

I begge ender af huset er der trapper, der forbinder stueetagen med førstesalen. I denne ende er der indrettet en åben arbejdsplads med udgang til haven. Lineal-dekorationen på trappen er Rikke Lauths værk. Hun var træt af skuffer med linealer, der roder. Linealerne stammer fra Steens mor, der var teknisk tegner, før alt foregik på computer.

I det andet gavlrum er der en skøn hjemmearbejdsplads med udsigt til den gamle have.
Træ på både loft og gulv betyder nemlig, at akustikken er perfekt, noget som Steen og Rikke Lauth også har prioriteret højt i byggeriet.

Bred vindueskarm

Den brede siddeplads i kvisten ved vinduet er populær til afslapning. Bemærk de fritlagte spær i krydsfiner, som understreger det naturlige udtryk og afslører husets DNA.

─ Vi er hele tiden med på sidelinjen i hinandens liv, selv om vi gør noget forskelligt. Pigerne kan spille deres musik, mens vi kan sidde og snakke et andet sted i huset. Det er et hus skabt til fest og mange mennesker, og det er sådan vi kan li’ det, siger Steen Lauth.

Birketræet

Birketræet er Rikke Lauths idé og blev installeret, før husets gavle blev lukket helt af. Det byder velkommen i den store hall med trappe op til 1. salen.

GRATIS E-MAGASIN: 154 siders inspiration til dig, der drømmer om at bygge nyt hus. Hent det her

Fakta om huset

Arkitekt: Rasmus Skaarup, r2 Arkitekter.

Størrelse: 225 m2 samt udhus på 35 m2

Type: Halvandet plan med sadeltag.
Proces: Rikke Lauths far, der er arkitekt, tegnede de første skitser til huset. Herefter blev Rasmus Skaarup og hans partner Rasmus Frimer Andersen inddraget i projektet, og så begyndte tingene ellers at udvikle sig. Steen Lauth er tømrer og har selv bygget

Materialer udvendigt: Tag- og facadebeklædning i coatede stålplader fra Lindab, specialfremstillede glaspartier med 3 lags glas til gavlene.

Materialer indvendigt: akustiklofter fra Moelven, Køkken- og skabselementer fra Hanstholm.

Energi: Et kombineret jordvarme- og solcelleanlæg.
Solfangere på taget til opvarmning af vand.

Arkitekthonorar: ca. 75.000 kr.

Byggepris: ca. 11.000 kr. pr. m2 (selvbyg)

Læs også: Stort arkitekttegnet hus på lille grund blev en skulpturel svævebolig

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af 80 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger og er dækket af en særlig ansvarsforsikring, der også dækker selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Se flere projekter på danskeboligarkitekter.dk.

Danske Boligarkitekter logo

Tekst  Gitte Nielsen

Foto  Christina Kayser Onsgaard