Smukt nyt hus ved fredet skov i Aarhus

En fredet skov og regler for højden på huset var i vejen, da familien skulle bygge nyt hus

Men med hjælp fra en dygtig arkitekt, lykkedes det at vende grundens begrænsninger til fordele.

Familien i dette hus var på udkig efter et nyt hjem, da de forelskede sig i et sommerhus i Skæring ved Aarhus, tegnet af arkitekt Rasmus Bak.

Læs også: Godt gang i dansk nybyggeri

 

– Først og fremmest fordi det var så utroligt smukt, men også på grund af stemningen. Der var masser af kroge i det i øvrigt enkle hus, og det skreg bare til himlen om, at her var fred og ro, fortæller parret.

Men huset var et sommerhus og måtte ikke benyttes som helårsbolig, så den ide måtte familien droppe. Lidt tid efter kom parret tilfældigt forbi et lille udflytterkvarter uden for Aarhus. En stribe hyggelige huse på en lukket vej ved et fredet stykke skov, en god skole og et lille gadekær.

Se flere billeder fra huset hos Danske BoligArkitekter

Vi fandt den oprindelige arkitekt

– Der var én eneste grund tilbage i kvarteret tæt ved skoven. Vi fornemmede hurtigt, at her ville vi kunne bygge et hus med udsigt til et grønt tæppe af træer, fortæller parret samstemmende.

Flotte rumadskillelser

Fra stuen er der kig til haven og det fredede stykke skov. Enkelte arvestykker kom med i det nye hus, blandt andet Wegner-gyngestolen. Fotokunst fra Lyrum Rammer. Flydersofaen er fra IKEA.

Og hvad var mere nærliggende end at hyre arkitekten bag det sommerhus, familien først havde forelsket sig i? Rasmus Bak fra Baks Arkitekter blev tilkaldt for at kigge på grunden, allerede inden Camilla og Jesper skrev under, så de ikke købte katten i sækken. Årsagen til, at grunden endnu ikke var blevet bebygget, var nemlig den linje af skovbeskyttelse, der lå på matriklen. Det var et benspænd, som der måtte tages højde for i arkitektens løsning.

Det smukke badeværelse

Fra det store badeværelse er der udgang til en lille privat gårdhave med udebruser. Det store glasparti giver et skønt lys. Badeværelset er indrettet med sanitet fra Copenhagen Bath og en spinkel hylde fra Colorpop til parfumer og små skrin.

Læs også: Trappen forbandt 2 lejligheder og skabte et forrygende byhus

Formen på huset løste et problem

Heldigvis viste det sig, at Rasmus Bak kunne vende ulempen til en fordel, ved at give husets den karakteristiske kantede form, der gav plads til både uderum og hyggekroge indenfor.

– Planløsningen er lidt atypisk, og huset er ikke voldsomt stort – men det føles logisk og større, end det egentlig er. Lyset strømmer ind alle vegne på grund af ovenlys og linjerne i rummene, der  trækker dagslyset helt ind til husets inderste hjerte. Samtidig har vi fået skabt nogle rum i rummene, så der stadig er små kroge og gemmesteder, siger Rasmus Bak, der er medlem af Danske BoligArkitekter og har stor erfaring med boligprojekter.

Køkkenet Små vinduer i toppen af væggene

Minimalisme tilsat lidt hygge

Æstetikken og udtrykket på huset tager udgangspunkt i stilen fra det sommerhus, parret oprindeligt var vilde med. Minimalisme tilsat lidt hygge og gamle dyder a la Friis & Moltke.

Soveværelset

Camilla og Jespers soveværelse er som et lille intimt træskrin, beklædt med egetræsfiner på både vægge og lofter. Træet skaber sammenhæng til egetræet i køkkenet, men markerer samtidigt en helt anden stemning end i resten af huset. Sengetæppe fra Magasin, puder fra H&M.

– Træet indenfor giver en masse varme, hygge og ro. Det skaber en anden stemning, både i køkkenet, men især i soveværelset, fortæller manden i huset.

Samtidigt bidrager træet med en god akustik, der bliver yderligere forstærket af de akustikplader, som udgør loftet igennem hele huset. Det har gjort huset forbløffende behageligt at opholde sig i og noget, familien nyder hver eneste dag, og som alle gæster bemærker, når de træder indenfor.

Køkken og store vinduespartier

Familien ønskede sig højt til loftet, men byggerestriktionerne på grunden tillod kun at bygge i et plan. Derfor har arkitekten arbejdet lange linjer og kig gennem huset, hvor blikket og lyset kan vandre, samtidigt med at her er skabt krinkelkroge og nicher rundt om i huset. Ovenlysvinduer lukker desuden lyset ind til de inderste dele af rummene og strækker loftshøjden med kig til himlen. Køkken fra Hanstholm, armaturer fra Dornbracht.

Se flere af arkitekt Rasmus Baks projekter her

Læs også: Trappen forbandt 2 lejligheder og skabte et forrygende byhus

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af 80 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger og er dækket af en særlig ansvarsforsikring, der også dækker selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Se flere projekter på danskeboligarkitekter.dk

Danske Boligarkitekter logo

 

Tekst  Christina B. Kjeldsen

Foto  Andreas Mikkel Hansen