10 gode råd til din første økonomi

Undgå at falde i de mest almindelige fælder, når du flytter hjemmefra og får din første økonomi

Forbered dig i god tid
Læg penge til side, inden du flytter hjemmefra, så du har til dit første indskud, lidt møbler og en opsparing til uforudsete udgifter

Hav altid en buffer
Har du råd til at betale et nyt indskud, hvis du pludselig bliver nødt til at flytte? En opsparing på tre måneders husleje er et godt udgangspunkt.

LÆS OGSÅ: Værd at vide, inden du lejer en lejlighed

Tal om økonomi – også om dårlig økonomi 
Unge, der ikke har nogen at tale med økonomi om, er mere udsat for at få problemer med gæld. Tal med dine venner og dine forældre om penge – også når de mangler.

Spørg i banken 
Kan du ikke komme uden om at låne penge, så spørg i banken. Den har det samlede overblik over din økonomi, og hvis banken ikke vil låne dig penge, er det tegn på, at din økonomi ikke kan bære det.

Sammenlign priser
Selvom du har spurgt om et lån i banken, behøver du ikke at vælge bankens tilbud. Brug banken, fordi den har det bedste overblik, og vælg så det billigste tilbud, du kan finde.

Læs også: Det her bekymrer boligejere mest

 

Kig på den samlede pris
Det er ikke nok at se på, at du kun skal betale 149 kr. om måneden for et lån. Du kan ende med at betale det dobbelte tilbage.

Hold øje med dine udgifter
Det nytter ikke noget at lægge et budget, hvis det alligevel ikke svarer til virkeligheden. Få i stedet overblik over dine faktiske udgifter. Brug en app som fx Spiir eller Home Budget Manager, der kan give daglige opdateringer. En kop kaffe hist og her virker ikke som en økonomisk belastning, men et overblik kan afsløre, at det måske løber op i flere tusinde kroner om måneden.

LÆS OGSÅ: Næsten dobbelt så dyrt at bo alene

Vær på forkant
Tænk grundlæggende på, at du skal leve for pengene fra sidste måned frem for denne måned.

Overvej alternativer
Hvad har du behov for penge til? Er det noget, du absolut skal have her og nu? Kan det udsættes? Er der billigere alternativer?

Undgå smålån 
Hvis du har et akut behov for penge og løser det med et forbrugslån eller en afbetalingsordning, bliver din økonomi mere skrøbelig, fordi afdrag og renter fremover vil sluge en del af dit budget, og så bliver det sværere at få råd til både faste og uforudsete udgifter.

Læs også: Flytning fra land til by stiger over hele landet

Første økonomi

Tekst  Julie Trolle Boding, Bolius – Boligejernes Videncenter

Foto  Illustration: Rikke Bisgaard