Antallet af bolighandler er steget med over 10 procent

Påsken er typisk højsæson for boligfremvisninger og bolighandler

Men hvordan går det egentlig på boligmarkedet? Ifølge Dansk Byggeri er dagsformen god, både hvad antal handler og prisudvikling angår. Der er allermest aktivitet i Region Sjælland og Region Syddanmark.

Ifølge Danmarks Statistik var der 84.550 ejendomshandler i 2017. På landsplan indebærer det en stigning på hele 10,5 procent i forhold til 2016, som ellers også var et ganske aktivt år, hvad bolighandler angår.

Læs også: Huspriserne runder magisk grænse

 

Større renoveringsaktivitet

– Flere bolighandler betyder større renoveringsaktivitet, da det typisk er omkring ejerskifte, at boligerne renoveres. Så det er godt nyt for byggebranchen, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

– Især var der stigende handelsaktivitet i Region Sjælland, hvor 2017 bød på 13,6 procent flere ejendomshandler end i 2016. Omvendt er markedet i Region Hovedstaden – under indtryk af stigende boligpriser og sparsomt udbud af byggegrunde – ved at være lidt mere mættet. Her var aktivitetsfremgangen i 2017 “kun” 6,5 procent, siger cheføkonomen.

Tøbrud på Sjælland

– Der er tøbrud på Sjælland. Flere år med højvækst på boligmarkedet i Hovedstadsområdet har nu spredt sig som ringe i vandet til Region Sjælland, hvor tidligere tiders krisestemning i øjeblikket fordufter dag for dag.

Ifølge Danmarks Statistik blev Region Sjælland pustet i nakken af Region Syddanmark (+13,4 procent), hvad 2017-væksten i antal ejendomshandler angår. I Midtjylland og Nordjylland var der også tocifrede vækstrater i antal ejendomshandler i 2017 med henholdsvis +11,4 procent og +10,8 procent.

Læs også: Sådan passer du dit trægulv

Fortsat mulighed for at gøre en god handel på Sjælland

Når der handles mange sjællandske boliger, hænger det sammen med, at Sjællands boligpriser stadig ligger under førkrise-niveauet fra 2006, selv når priserne opgøres nominelt, det vil sige ikke er korrigeret for inflation.

– På Vest- og Sydsjælland steg priserne på enfamiliehuse med 6,1 procent i 2017, mens landsgennemsnittet var 4 procent. Men det hører med til billedet, at trods den pæne 2017-stigning, er prisniveauet på Vest- og Sydsjælland inklusiv Lolland-Falster kun på knap 85 procent af 2006-niveauet. Så der er bestemt mulighed for at gøre en god bolighandel mange steder i Region Sjælland, siger Bo Sandberg.

Nordjylland fortsat i front på ejerlejlighedsmarkedet

Vender vi blikket mod ejerlejligheder, var det i 2017 slut med tocifrede procentstigninger. Priserne på ejerlejligheder steg i 2017 kraftigst i Nordsjælland med 9,1 procent og i Københavns Omegn med 8,4 procent.

– Set med lidt længere historiske briller, er det Nordjyllands ejerlejligheder, solen skinner mest på. De nominelle priser på ejerlejligheder i Nordjylland lå i 2017 40 procent højere end i 2006. Og forklaringen er, at den nordjyske universitetsby ikke oplevede samme rutsjetur under finanskrisen, som København gjorde, siger Bo Sandberg.

Til sammenligning ligger ejerlejlighedspriserne i Region Hovedstaden 19 procent over 2006-niveauet.

Læs også: Corona-virus kan komme til at påvirke boligsalget