Boligejere og samfundsøkonomi hænger uværgerligt sammen. Det betyder faktisk noget for samfundsøkonomien, om du som boligejer vælger at renovere dit køkken eller kaste dig ud i et huskøb.

Forbrugernes opførsel påvirker samfundsøkonomien og på den måde også renten. En højere rente vil ikke nødvendigvis være dårligt for boligejerne.

Aviserne er fyldt med historier om huspriser og renter. Går det op? Går det ned? Køb, sælg, vent! Det kan være svært at gennemskue, selv for Kim Valentin, der er økonom i Finanshuset i Fredensborg og borgmester i Gribskov kommune. “Jeg kan ikke sige, hvor renten er på vej hen, men jeg kan sige, at hvis vi får vækst i Danmark og i Europa, så vil renten stige.

Det værste, der kan ske, er, at vi i Danmark får en slæbende langsom vækst, mens Europa farer af sted. For så stiger renten også i Danmark, men uden at vi får del i væksten, det er skidt for samfundsøkonomien som helhed” forklarer han.

Og boligmarkedet kan faktisk godt være med til at påvirke væksten i Danmark. ”Der skal tre parter til at påvirke væksten: Staten og kommunerne, virksomhederne og så de private forbrugere. Det vil sige, at hvis der kommer gang i for eksempel hussalget, eller hvis husejerne for alvor går i gang med renoveringer, så giver det vækst,” siger Kim Valentin.

Læs også: 9 gode råd til dit køkken-alrum

Forbrugerne sover stadig

Lige nu er renten kunstigt lavt, men det kan ikke vare ved, fastslår økonomen. “Forbrugerne er ikke vågnet endnu – det er det næste, der kan ske. Hvis de vågner, så kommer der vækst, og så stiger renten igen,” mener han.

Frygten for den stigende rente

Og selv om mange husejere frygter en stigende rente, så mener Kim Valentin, at det er en god ting. “For en husejer kan det være ærgerligt, at renten stiger, men vækst i samfundet betyder, at ens ejendom på sigt bliver mere værd, for så er der nogen, der vil købe den. Og man skal også tænke på, at for eksempel pensionsopsparinger og formuer også bliver mere værd,” forklarer han.

Læs også: Fra menighedshus til moderne familiebolig

Huspriserne

Lige så svært det er at spå om renten, lige så svært er det at forudsige husprisernes retning. “Hvis vi får vækst, så tror danskerne på, at det går den rigtige vej, og det kan påvirke huspriserne. Det, vi ser lige nu, er, at priserne udvikler sig i to hastigheder: De store byer har en positiv udvikling, mens mindre byer og landdistrikterne stadig står stille eller endda mærker faldende huspriser.

Man kan ikke sige, at markedet går godt, men markedet er på vippen – og det vil sige, at det kan gå begge veje,” lyder det.

Nye lånetyper

Nye lånetyper på vej Realkredit Danmark har netop lanceret en ny lånetype – Flexkort. Lånet er et alternativ til de helt korte rentetilpasningslån og er altså målrettet de boligejere, der i dag har F1- eller F2-lån. “Hvis man kigger på renten, er der ikke den store forskel. Men du får en halvårlig tilpasning af renten i stedet for kun én gang om året eller hvert andet år. På den måde løber du en lidt større renterisiko,” forklarer Kim Valentin. “Til gengæld løber obligationerne i tre år, så der får husejerne lidt færre omkostninger og rentetilpasninger. Så for dem er der faktisk ikke den store forskel,” mener Kim Valentin, der forventer, at de øvrige aktører på markedet snart følger efter med lignende lånetyper.

Læs også: Få mere fart på dit internet