Dette er en sponsoreret artikel fra Nemadvokat.dk

Boligjagten; en miniguide til det perfekte boligkøb

At kigge efter en ny bolig kan være en sand kamp. Især i København og i andre af landets større byer er der i den grad rift om boligerne. Udbuddet matcher sjældent efterspørgslen, da det er blevet meget populært at bo i byen. Man skal derfor være vaks og hurtig, når man kigger efter drømmeboligen.

Her får du et par gode tips til hvordan du bedst finder det helt rette hjem.

Et grundigt forarbejde giver dig bedre vilkår

Har du besluttet dig for at tiden er inde til at købe en ny bolig, så bør du først og fremmest gøre op med dig selv, hvad det er du søger.

Bor du i København skal du opstille nogle tydelige krav og behov inden jagten begynder. Find ud af hvor meget plads du behøver, hvilke bydele du foretrækker og hvad prisen må være.

Ved at opsætte nogle kriterier for din kommende bolig, gør du det nemmere for dig selv at søge efter en bolig online.
Undersøg dernæst hvordan markedet ser ud på det givne tidspunkt for købet. Prisen skal være fair i forhold til hvad du får, så lav nogle grundige sammenligninger og rådfør dig eventuelt med familie og venner, der har stået i samme situation for nylig.

Fra søgen til bud

Når du har finkæmmet internettet for boliger til salg, og systematisk undersøgt dine muligheder i København eller andetsteds, så er det tid til at se nogle boliger og eventuelt komme med nogle bud.

I det tilfælde skal du huske at en ejendomsmægler er sælgers mand, og selvom den givne mægler oftest gerne vil give køberen en hjælpende hånd, så bør du kigge mod anden rådgivning, når det kommer til prisforhandling eller købskontrakt.

Der findes advokater der netop er der til det formål. En boligadvokat hjælper dig nemlig med at gennemgå en handel fra A til Z. En personlig boligadvokat hjælper dig trygt gennem processen, og gennemgår det tunge papirarbejde for dig.

En kompetent og erfaren boligadvokat klarer alle de juridiske trin for dig, så du kan koncentrere dig om alle de andre ting et boligkøb fører med sig.


Få styr på boligens tilstand

Vi har alle hørt skrækhistorier om et boligkøb der er gået helt galt. I visse sager har købere fået deres drømme knust, fordi de måske har været en smule for hurtige med at underskrive købskontrakten.

Skrækscenarier om skimmelsvamp i væggene eller uhensigtsmæssige tagkonstruktioner vil vi alle være foruden, men det hænder jævnligt at en køber mødes af ødelæggende overraskelser efter en vis periode i det nye hjem.

Selvom det er sælger der bærer ansvaret for udarbejdelsen af en tilstandsrapport, så er der også en del ting du som køber bør have med i overvejelserne.

Der kan altid forekomme fejl og mangler i en rapport, og har du mistanke om nogle dybdegående skader eller lignende, så bør du altid få en second-opinion. Hvis uheldet er ude, og der dukker nye mangler op efter fortrydelsesperioden er overskredet, så er det dig selv der hæfter for det eller også skal du ud i lange og dyre erstatningssager.

Bevæbne dig med tålmodig

Som oftest ender man med at foretage et uhensigtsmæssigt køb, når man har travlt eller man er presset som køber.

I storbyerne er der unægteligt rift om boligerne, og har man fundet en drømmebolig der er tilgængelig, så kan man have en tendens til at lukke øjnene for eventuelle fejl.

Ved at gå hovedløst ind i en handel risikere man store økonomiske tab. Man skal derfor altid slå kold vand i blodet og tænke sig godt om inden det næste skridt.

Drejer det sig om en andelsbolig i byen, så er det vigtigt at du, din bankrådgiver eller en boligadvokat undersøger foreningens økonomi grundigt. Havner du i en forening med en stor gæld, så kan du risikere pludselige stigninger i ydelserne, hvilket kan have en ødelæggende effekt på din finansielle situation.

Køber du et gammelt hus på landet, så bør du kende til husets historie såsom eventuelle vandskader, ulovlige elinstallationer eller lignende. Forbered dig godt på eventuelle udfordringer ved hjemmet, så undgår du ubehagelige overraskelser.

Det er i den sammenhæng altid godt at have de kritiske briller på, og altid have en 3. part med på råd, som har et objektivt syn på købet.

Luft i budgettet; få styr på din økonomi

Forud for et køb bør du altid overveje grundigt hvordan du står rent økonomisk.

Du kan givetvis kun købe en ejendom du har råd til eller mulighed for at låne til, så at lægge et budget og følge det systematisk er en forudsætning.

Skal du låne penge til købet, så drøft sagen grundigt med din bank og bibehold en sund dialog. Medregn altid mulige nedgangsperiode i din økonomi, så du ikke ender i en situation, hvor du ikke kan betale af på din bolig.

Glem ikke alle dine udgifter i forbindelse med et boligkøb, og forvent at forbruget til boligen ikke stopper med underskriften på en købskontrakt.